Marius Nicoară, Comandantul Centrului de Instruire de la Boboc a ieșit la pensie. „N-am plâns, m-am abținut la cuvântul de rămas bun”
E o figură emblematică pentru Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc.
În ultimii 20 de ani a lucrat la Centrul de Instruire pentru Forțele Aeriene, al cărui comandant a fost în ultimii nouă ani.
Așadar, majoritatea piloților actuali ai României au trecut prin mâna maestrului de la Boboc.
Vineri, comandor doctor aviator Marius-Adrian Nicoară a ținut, emoționat, în fața colegilor, cuvântul de rămas – bun:
„N-am plâns, m-am abținut. Deși emoțiile au fost extrem de mari. Viața mea se leagă de armată și de aviație. N-aveam încă 14 ani când am intrat la Liceul Militar și nici 18 ani când am acces la Școala Militară. Acum am 51 de ani, așadar de 37 de ani am fost îmbrăcat în haina militară. De 30 de ani am lucrat neîntrerupt la Boboc. Zece ani am fost navigator, iar apoi, 20 de ani, am servit învățâmântului de instruire a viitorilor piloți. Azi, în prima zi de pensionar, trăiesc niște sentimente ciudate. Încerc să mă obișnuiesc, să mă organizez. E precum în prima zi de concediu, deși știu că acest concediu nu se va mai întrerupe. Activitate voi avea, am proiecte familiale, editoriale și profesionale abandonate de vreo 10-12 ani. Mă voi împărți între Buzău, unde am un apartament vizavi de McDonalds și casa de vacanță de la Pârscov”, ne-a declarat azi proaspătul pensionar.
Nicoară e autor și co-autor a numeroase cărți de istorie a aviației, iar de numele său se leagă organizarea la unitatea de la Boboc, an de an, a sesiunilor de comunicări științifice legate de istoria aviației. După pensionarea sa există riscul ca aceste sesiuni să nu se mai țină.
Anul trecut, când a împlinit 50 de ani, despre scriitorul Nicoară, alți autori emblematici din branșă au scris o carte aniversară legată de activitatea sa. Aceasta cuprinde un interviu de aproape 50 de pagini cu comandorul dr. aviator, un breviar științific cu lucrările publicate de Nicoară, multe evocări ale cunoscuților despre omul și profesionistul Nicoară, iar la sfârșit, peste 200 de pagini cu fotografii din activitatea sa.
Cum se întâmplă de obicei, o astfel de carte, poate stârni diverse invidii, de care n-ar fi scăpat, conform unor surse bine informate, nici proaspătul pensionar.
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Pensie lunga si sanatate maxima!