Miercuri, eveniment la poarta Crângului. Se fac 103 ani

Azi, muncitorii de la Urbis au urcat pe soclu bustul mareșalului Alexandru Averescu.

Lucrările se desfășoară de câteva zile pe spațiul verde din capătul ultimului bloc de pe Bd. N. Bălcescu.

Pe lângă montarea soclului, muncitorii au amenajat și două alei, iar în partea din față a statuii au pus dale.

„Miercuri dimineață, la ora 10.00, va avea loc ceremonia de dezvelire a bustului mareșalului Alexandru Averescu. Se împlinesc 103 ani de la 14 august 1916, ziua înființării Armatei a II-a cu Alexandru Averescu comandant. Bustul e opera artistului plastic bucureștean Valentin Tănase”, a informat comandor dr. Marius Nicoară, consilier al primarului C-tin Toma.

Toma: „Dezvoltăm Buzăul pe toate palierele, inclusiv cultural. Noua generație are nevoie de modele, iar Alexandru Averescu e unul dintre ele”

Mareşalul Alexandru Averescu (1859-1938) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti de la începutul secolului al-XX-lea, fiind recunoscut în special pentru că a oprit ofensiva feldmareşalului german Mackenzen la Mărăşti şi Oituz.

Averescu și-a împrumutat numele și unui bulevard important din Buzău

Alexandru Averescu s-a născut la 9 martie 1859, în Ismail, în sudul Basarabiei, fiind fiul unui fost ofiţer în armata ţaristă. Iniţial, Averescu a urmat cursurile Seminarului Teologic din localitatea natală. După numai un an a renunţat, înrolându-se ca voluntar la Războiul de Independenţă. Ulterior, urmează Şcoala Superioară de Război de la Torino (1884-1886).

După întoarcerea în ţară, Alexandru Averescu va ocupa mai multe funcţii importante în armata română, ajungând în martie 1907 ministru de război în guvernatorul Sturdza.

Din această poziţie a participat direct la reprimarea răscoalei tărănesti din 1907. A fost atât de implicat încât ofiţerii îşi justificau ordinele împotriva răsculaţilor spunând: „Este ordinul generalului Averescu”.

În timpul războaielor balcanice, generalul Averescu a devenit şef al Marelui Stat Major. Alexandru Averescu a devenit, însă, faimos, în calitate de comandant al  Armatei a II-a, prin marile victorii obţinute în timpul Primului Război Mondial, în 1917, la Mărăşti şi Oituz, care au oprit înaintarea germană spre Iaşi şi spre Odessa. Aceste victorii nu au dus la eliberarea Bucureştiului, astfel că regele Ferdinand îi încredinţează lui Averescu formarea unui guvern, care să încheie pacea cu Puterile Centrale. Inflexibil, Alexandru Averescu încheie doar acordul preliminar din martie 1918 de la Buftea, fiind înlocuit de filogermanul Alexandru Marghiloman.

În acest moment, Alexandru Averescu a decis înlocuirea carierei militare cu una politică. Demisionează din armată şi înfiinţează Partidul Poporului, care  s-a bucurat la început de o foarte mare popularitate, mai ales în rândul populaţiei din mediul rural. 

A fost în două rânduri prim-ministru, sub tutelă liberală. În primul mandat (mai 1920 – decembrie 1921), Averescu a reuşit să înfăptuiscă unificarea monetară,  reforma financiară şi reforma agrară. Simpatizanţii lui, ţăranii, au fost nemulţumiţi de greutatea cu care s-a realizat reforma agrară, dar şi de faptul că nu au primit cele 5 hectare promise. În acest context, dar şi cu implicarea celui care iniţial l-a susţinut, Ionel Brătianu, Averescu îşi va da demisia la 13 decembrie 1921.

În 1930, Alexandru Averescu ajută la revenirea în ţară a lui Carol al II-lea, iar acesta îl recompensează cu titlul de mareşal. Din 1937 membru al Consiliului de Coroană, mareşalul Averescu acceptă în 1938 să fie ministru în guvernul patriarhului Cristea prin care Carol II a instaurat dictatura regală.  La scurt timp, Alexandru Averescu a murit. Este înmormântat în cripta eroilor de la Mărăşti.

comunicat-14-august

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

8 comentarii la „Miercuri, eveniment la poarta Crângului. Se fac 103 ani

  • Cred că vor fi de față și marii câștigători ai alegerilor (n)euro parlamentare din municipiul Buzău, să-și arate haștag (anti)patriotismul lor înflăcărat!

    Răspunde
  • Personaj controversat in imprejurari controversate. Probabil ca in anul 2020 vom citi o alta istorie a acestui personaj. Pana atunci de ce s-a ales varianta 103 ani de la….si nu 102 ani de la…..?

    Răspunde
  • tereaca am o veste pentru tine: ar cam trebui sa indici si sursa de documentare a materialului (adica de unde un asa mare „reporter” a facut copy/ paste).
    Parerea mea…

    Răspunde
  • A mai disparut un picut de spatiu verde! A mai aparut un monument dedicat celor din armata!

    Răspunde
  • Felicitari dlui Primar Toma pt astfel de initiative! Asta da exemplu de lucru frumos, cultural, istoric, demn pt orasul nostru, NU ACEA STATUIE BOSCODISTA cu acel Don Quijote repugnant!
    Numai un primar ca Boscodeala care valoreaza cat o ceapa degerată putea sa ridice o asemenea hidosenie!
    Daca s-ar face o petitie, sunt convins ca majoritatea buzoienilor ar semna pentru DEMOLAREA ei si inlocuirea cu ceva frumos, demn pt orasul nostru!

    Răspunde
  • Buzoian realist , nu inseamna ca daca tie nu-ti place statuia acelui baiat trebuie sa nu placa nimanui ,mai citeste si tu despre operele acelui baiat din afara romaniei .

    Răspunde
  • Mai bine se monta acest bust pe soclul monumentului din parculetul de linga Cons Jud; actualul monument de acolo cu micuta cruciulita arata foarte urit

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.