Primar: „Ministerul Mediului ne-a aprobat proiectul. El ne dă și banii”

„Vom avea pădure între podul de la Mărăcineni și podul de la V. Pașii, în vecinătatea digului Buzăului. Am primit aprobarea de la Ministerul Mediului”, a anunțat azi primarul C-tin Toma.

„Ministrul Costel Alexe a semnat vineri nota de fundamentare a proiectului. Vor fi 5 km de perdea forestieră între cele două poduri, în jur de 20 hectare împădurite. În cadrul aceluiași proiect se va împăduri și fosta groapă de gunoi a orașului, acel deal ridicat în zeci de ani din deșeuri. Ministerul va face proiectul tehnic și va asigura finanțarea”, a explicat primarul.

Perdeaua forestieră va avea și rolul de a proteja orașul de crivăț, iarna, și de vântul care aduce praf în restul anului

Toma spune că proiectul tehnic va însemna identificarea speciilor arboricole care se pretează cel mai bine acestei zone.

Nămol de la stația de epurare

Înainte de plantarea copacilor va trebui pregătit stratul vegetal. Toma spune că soluția cea mai bună și la îndemână este aducerea de nămol de la stația de epurare a Companiei de Apă: „e aproape și e un foarte bun îngrășământ”.

Nămol de la stația de epurare

După pădure, parc, lac și canal

Toma spune că în 2-3 ani zona dintre dig și oraș se va transforma radical:

„Vor fi și 15 hectare de luciu de apă. Va fi un lac alimentat din Iazul Morilor de 9 hectare. Acum e o baltă, o mlaștină. De asemenea vom amenaja un fost canal cu care se alimenta cu apă Zona Industrială. Canalul are 1,2 km”.

Pe fonduri europene se va amenaja și un parc cu grădini permaculturale (grădini de zarzavat/legume, dar și alei în prelungirea parcului Tineretului).

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/aurastereaca.

loading...

8 comentarii la „Primar: „Ministerul Mediului ne-a aprobat proiectul. El ne dă și banii”

 • Deci viitoarea extindere a centurii Buzaului va trece prin padure?

  Răspunde
 • TOMA îşi merită toate aplauzele la treaba asta. O fi făcut şi multe alte lucruri bune, dar pentru buzoieni ăsta e cel mai sănătos dintre toate.
  Ar fi fost şi păcat de acea zonă, uitată parcă, să nu se exploateze fix în acest scop.
  CÂT MAI MULT SPAŢIU VERDE să avem în Buzău, că asta e sănătatea naturii pentru toţi buzoienii ! Scăpăm şi de praf, şi de razele dogoritoare, şi de plictiseala de a te plimba doar într-o arie restrânsă, şi de poluanţii din aer, şi de coronaviruşi, şi de multe alte probleme.

  P.S.: Dacă ar putea Toma, să planteze copaci şi în Parcul Marghiloman că şi acolo e mare nevoie, vara te bate soarele în cap !
  Să facem şi din Marghiloman un paradis umbros şi oxigenat al Buzăului, aşa cum au francezii prin oraşele lor.

  Răspunde
 • Nu!
  Se specifica clar în articol ca pădurea va începe de la dig spre oraș. De ce nu citiți cum trebuie?
  Dealtfel digul nu este al primăriei!
  Este al apelor romane.

  Răspunde
 • A început asfaltarea in micro 14 anul trecut nea lăsat cu ditai bordurile fără trotuar. Am zăpăcit autov. , incălecînd mereu nenorocitelea acelea de borduri, str Prieteniei. Prietenoasă stradă mai este veniți și incercați să parcații n capăt cu Alea Școlilor. Locuri de parcare nu sunt, trotuare nu, cred că a uitat de noi, să pună balastru dacă nu mai au asfalt.

  Răspunde
 • Mi se pare una din cele mai reușite inițiative ale Primarului actual ! Am parcurs în copilărie cam toată zona asta vizată acum și întradevăr o perdea forestieră ar face minuni pentru întreg orașul … Chiar și digul ar putea fi o bună sursă de divertisment și sport pentru bicicliști ! Ideile cu adevărat bune și puse în slujba Cetății trebuie susținute de orice … culoare politică, iar aprobarea Ministerului Mediului cred că e de bun augur. Singura problemă ar fi ca totul să se desfășoare legal și transparent pentru a nu mai da de lucru … cârcotașilor ! Iar șoseaua de pe dig și malurile acestuia știam că sunt în custodia Regiei Apele Române, deci atenție !

  Răspunde
 • O treaba buna,in felul asta,praful de la balastierele de peste dig se va asterne peste padure shi nu v-a mai patrunde in oras!

  Răspunde
 • Ce frumos ar fi o bariera verde de 10-15 metrii, se pot pune salcami ca aceștia cresc într-un an cât alții în 7!

  Răspunde
 • HABAR NU ARE CE PRODUCE STATIA DE EPURARE !!!!! IN NICIUN CAZ NAMOL , E DOAR PAMANT :Toma spune că soluția cea mai bună și la îndemână este aducerea de nămol de la stația de epurare a Companiei de Apă: ?????????????

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.