Misiune contra-cronometru. Ce încărcătură prețioasă au luat cei trei străini de la Buzău

Premieră la Buzău, la spitalul județean.

Pentru prima dată s-a întâmplat ca organele unui buzoian să fie prelevate și transferate către un suferind dintr-o altă țară.

E vorba de un buzoian de 45 de ani aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral.

De plămânii buzoianului s-au interesat imediat pacienți din Germania și Slovenia. Ultimii s-au mișcat mai rapid și au trimis imediat la Buzău cu un avion privat o echipă formată din trei medici plus instrumentarul necesar.

Plămânii au fost recoltați și acum un sloven se bucură practic de o nouă viață!

În fotografia alăturată apar, la finalul operației, cei trei medici (specialitatea chirurgie toracică) veniți din Slovenia, încadrați de buzoienii Victor Ioniță (șef ATI) și Adrian Zoican (șef UPU).

Ioniță și Zoican coordonează echipa de transplant de la Buzău, iar cazul donatorului de la Buzău a fost anunțat către Eurotransplant.

Identitatea donatorului, dar și a receptorului este secretă. Pe lângă plămâni, de la donatorul buzoian (familia și-a dat acordul) s-au mai prelevat pentru receptori din România doi rinichi, două cornee, tendon bilateral și ficatul. Cireașa de pe tort ar fi fost preluarea inclusiv a inimii, dar prin Eurotransplant nu s-a primit nicio solicitare.

Fundația Internațională Eurotransplant, cunoscută simplu ca Eurotransplant, este o organizație non-profit internațională responsabilă cu încurajarea și coordonarea transplantărilor de organe în Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia. România are un acord de parteneriat, dar nu este încă membru cu drepturi depline. Cauza o reprezintă numărul mic de organe oferite până acum către Eurotransplant, dar și lipsurile din legislație (transparența listei de așteptare a receptorilor) și a dotărilor/medicilor/clinicilor care să poată efectua transplantul.

Pe când și în sens invers ?

La finalul articolului, reporterul buzoienii.ro pune o întrebare de baraj.

Pe când va putea scrie și despre o acțiune în sens invers.

Cu un avion privat trimis din România către Austria sau Belgia pentru prelevarea unui organ de acolo care să fie transplantat unui buzoian ?

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  VIDEO. Iată cine și cum a cules crucea din apăCLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „Misiune contra-cronometru. Ce încărcătură prețioasă au luat cei trei străini de la Buzău

  • Aștept și eu răspunsul la întrebare,,când veniți cu un rinichi pentru un buzoian,,?Cât costă un rinichi?

  • Arsinel poate oferi raspunsul pentru intrebarea ta, Elena…..

  • La noi in tara nu era nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.