Mulți buzoieni n-au habar că această clădire e în orașul lor

I se spune Templul. Are peste o sută de ani și o istorie în spate.

Ideea primarului Toma de a reface și promova obiectivele turistice din oraș i se potrivește mănușă acestei construcții.

S-a construit în Buzău între 1910 și 1912 pentru a servi de sinagogă puternicei comunități evreiești din Buzău.

Atenție, până în primul război mondial, 10% din locuitorii orașului Buzău erau evrei.

În 1933, la recensământ, din 39.954 locuitori s-au declarat evrei 3.844 (1944 bărbaţi şi 1900 femei).

Acum, comunitatea evreiască de la Buzău mai numără maximum 50 de persoane. Adică, familii mixte de evrei și români, căci evrei puri, cu ambii părinți de etnie, ar mai fi doar vreo 15.

Fascismul și, mai apoi, comunismul au distrus comunitatea, evreii din Buzău emigrând în masă.

Templul din Buzău, ascuns în spatele imobilului Direcției de Asistență Socială a Primăriei Buzău de pe Bd. Al. Marghiloman (fostă școală a evreilor!), s-a degradat continuu.

Acum, clădirea e închisă, iar dacă nu se întâmplă vreo minune riscă prăbușirea la viitorul cutremur mai serios.

„E rău că e monument istoric”

Obiectivul a fost declarat monument istoric, dar conform lui Bernard Weiner, șeful obștii evreiești de la Buzău acest lucru e mai degrabă dăunător.

„Da, strică faptul că templul e monument istoric. Pentru a-l recondiționa trebuie parcursă o procedură anevoioasă. La Focșani, Odobești și Rm. Sărat de pildă, sinagogile n-au fost monumente și au putut fi reparate ușor. Când s-au găsit bani s-a plătit o firmă de construcții și gata. La Buzău nu se poate. Am înțeles că la sinagogă ar urma să vină domnul Ciolacu și un șef de la Comunitatea Evreiască de la București pentru a găsi o soluție de salvare a templului”, a declarat Bernard Weiner.

Fundație bună

Conform acestuia, cunoscutul inginer buzoian Viorel Constantinescu a făcut gratuit o expertiză a imobilului.

Vestea bună e că fundația e solidă, iar cea rea că pereții sunt afectați și necesită reparații.

„Ca să fie recondiționată trebuie bani. Donații nu sunt, evreii plecați de la Buzău și urmașii lor, fie nu sunt prea bogați, fie nu-i mai interesează. La București, la centru, la Comunitatea Evreiască se mai strâng fonduri. Dar nu cred că suficienți. Probabil e nevoie de o combinație în care să fie implicat și statul român. Reparat, Templul va fi un obiectiv turistic, dar și cultural al Buzăului. Mă gândesc că înăuntru s-ar putea desfășura diverse spectacole, expoziții, conferințe, lansări etc.”,a adăugat Bernard Weiner.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: Șapte copii într-un bordei. Iată foto și din interior. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.


Dă, mai jos, CLICK pe „Îmi place” pentru a primi zilnic știrile buzoienii.ro pe facebook.

loading...

6 comentarii la „Mulți buzoieni n-au habar că această clădire e în orașul lor

 • I as recomanda d lui primar ca dupa ce restaureaza toate aceste obiective din oras, sa le restaureze cu ajutorul consiliului judetean pe toate celellate din judet si sa faca programe cu itinerare si sa atraga turisti straini( cu ajutorul romanilor de acolo se poate face publicitate). Zisa excursie a turistilor straini trebuie sa inceapa de la aeroport: trebuiesc luati de acolo, adusi la Buzau si aici prezentate ofertele de turism din Buzau!

 • mai bine o demoleaza. nu reprezinta poporul roman.

 • Se zvoneste ca in noptile cu ceață, după miezul nopții se pot vedea nălucile evreilor îngropați în Buzau, care ies din morminte să ceară despăgubiri pentru holocaust, iar a doua zi dimineața se găsesc cubulețe de săpun pe pământul proaspăt răscolit.
  Unii cetățeni au raportat vedenii și chiar au auzit ecoul unor voci care vorbeau despre cele șase milioane.
  Cert este că…de unii nu scăpăm nici după moarte!

 • Pai sa-l renoveze evreii ,caci au destui bani ,si cine sa viziteze imobilul ascuns acolo ???

 • Din cate am inteles e proprietate privata a ONG-ului evreilor preluat de la stat gratis.
  Sa il renoveze ei daca l-au luat in proprietate, nu Primaria sau CJ pe bani publici.
  Ce inseamna asta, renovam cladiri private pe bani publici, daca e asa unde ma inscriu sa imi renovez si eu casa pe bani publici? Daca se poate la unul trebuie sa se poata la toti, nu? Ca altfel ar fi coruptie si ilegal daca s-ar face doar la unii care au pile la partid, nu?

 • Dle. Tereacă, e bine că v-ați aplecat asupra acestui subiect deoarece Buzăul duce o lipsă cronică de clădiri, așezăminte sau monumente din trecut , care, ne place sau nu, reflectă Istoria acestor locuri… Si Templul evreiesc ar trebui renovat ( indiferent prin contribuția cui ) ca și câteva case de pe strada Marghiloman și Cuza Vodă care au atras atenția extrem de puținilor turiști străini aflați prin Buzău … Bine renovate și puse-n valoare aceste edificii pot aduce bani și plus-valoare culturală orașului … Si pentru asta, nu-i musai să ai … ceafă groasă sau … nas coroiat !…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.