Mulțumită lui Păle, hergheliile vor putea accesa fonduri europene

Hergheliile din România vor putea accesa fonduri europene. Cam târziu, dar tot e mai bine decât deloc. Meritul îi aparține deputatului PSD – Dănuț Păle.

Buzoianul a a conceput proiectul de lege – votat de Camera Deputaților – prin care în cadrul Romsilva s-a înființat Direcția de creștere, exploatare și ameliorare a cabalinelor – ca unitate cu personalitate juridică specializată în structura organizatorică a Regiei Naționale a Pădurilor.

„Era necesară modificarea aceasta deoarece Romsilva nu este eligibilă, conform legilor aplicabile, să acceseze fonduri europene în domeniul modernizării și dezvoltării activității agricole. Prin înființarea acestei direcții cu activitate strict în domeniul agriculturii și activităților conexe acesteia, se creează premisele necesare accesării de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, modernizarea exploatațiilor agricole, modernizarea bazelor hipice, informatizarea activității, inclusiv pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric reprezentat de cele mai vechi herghelii românești atestate documentar de peste 130 de ani-Herghelia Rădăuți, Herghelia Lucina, Herghelia Sâmbăta de Jos.” – Dănuț Păle

Hipodrom Mangalia

Hergheliile de stat din România sunt administrate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva din 2002.

„Caii de rasă sunt valori ale patrimoniului României. Resursele genetice ale acestora trebuie conservate, industria hipică autohtonă trebuie dezvoltată, iar activitățile ecvestre competitive trebuie relansate. Lipiţanul, Huţulul, Semigreul românesc sau Calul de Bucovina sunt rase românești de o importanță extraordinară în elita hipică mondială, iar în hergheliile de stat se găsesc și Pur sânge englez sau Pur sânge arab.

Lipițan

Hergheliile și depozitele de armăsari au nevoie să își eficientizeze activitatea și să fie exploatate pentru a le fi dezvoltat potențialul. Și pentru toate acestea este nevoie de fonduri, fonduri care sunt disponibile și pot fi accesate la nivelul Uniunii Europene și asta am dorit prin acest act normativ: crearea posibilităților de îmbunătățire.” – Dănuț Păle


220 din cei 250 de deputați prezenți au votat proiectul lui Păle

Romsilva gestionează cele 12 herghelii de stat și 4 depozite de armăsari din 2002 când a preluat societatea „Cai de Rasă” – S.A. și întregul ei patrimoniu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.