Muntenii disperați pun capcane, dacă statul i-a părăsit

„Statul român ne-a părăsit. Pentru el urșii sunt mai importanți decât oamenii”.

Asta spun buzoienii din zona de deal și munte a județului, a căror viață s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza fricii generate de atacurile tot mai dese ale urșilor.

„Pe cei care țin partea urșilor, dar care locuiesc la oraș, la bloc, îi invităm să vină cu copilașii o săptămână la noi, la țară, la munte, pe unde vine ursul. Apoi îi rugăm să-și spună, din nou, părerea”, mai spun muntenii.

Ultimele două victime de la Buzău, doi măgăruși la Chiliile

Sentimentul de frică, în amestec cu cel de frustrare, după ce ursul ți-a luat din ogradă de mai multe ori vaca, porcul, oaia (mai nou și măgarul), poate duce la reacții disperate.

De aceea unii bărbați mai curajoși de prin satele de munte ale Buzăului își asumă încălcarea legii și pun lațuri prin grădini și se perfecționează în tehnica făuririi capcanelor. Dacă statul nu are grijă de ei, oamenii n-au altă alternativă. Se apără singuri, pe ei și pe familiile lor, plus animalele din bătătură. Așa cum pot. Din disperare și nu de plăcere.

Un stat cam ipocrit

Constituie infracțiune de braconaj și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, practicarea vânătorii cu lațuri…(Art.42, Legea 407/2006)

Constatare: Deși statul român nu e în stare să-și protejeze cetățenii de atacurile urșilor, le face în schimb dosare penale celor aduși la disperare și care – pentru a-și proteja viața și avuția – ajung să pună lațuri în propriile grădini.

Prefect Daniel Țiclea: „Ferească Dumnezeu de o nenorocire cu un copil omorât de urs la Buzău, dar și de reacția oamenilor după o asemenea posibilă tragedie!”

Prefectul consideră că urșii care fac probleme în satele de deal și munte ale Buzăului trebuie extrași și că legislația actuală e deficitară

NOTĂ. Presa națională scrie că în Germania, Austria și Elveția nu mai există niciun urs. Toți au fost împușcați. Aceste state au exclus astfel posibilitatea ca ai lor cetățeni ori turismul – aducător de venituri de miliarde de euro – să aibă de suferit din pricina animalelor sălbatice periculoase.

Cum ar fi fost dacă ursul ar fi dat iama pe pârtiile ori prin stațiunile de schi din cele trei țări ?

Reporterul buzoienii.ro nu susține exterminarea urșilor precum în țările enumerate mai sus, dar consideră că extragerea exemplarelor care au produs pagube și teroare în satele județului trebuie realizată cu celeritate.

Mulți specialiști susțin că explicația coborârii urșilor în sat din pricina tăierii pădurilor e falsă: „Dimpotrivă, acolo unde se taie copacii apar tufișuri cu fructe de pădure care convin de minune urșilor. Atacurile tot mai dese ale urșilor se datorează înmulțirii lor și nu reducerii habitatului”.

Prefectura Buzău, 24.09.2022: „Vă aducem la cunoștință faptul că în această seară au fost emise mesaje RO-Alert pentru 2 zone în care au fost semnalate prezențe ale urșilor în zonele locuite : UAT Măgura – zona Crivina și UAT Chiojdu – urs la școala Lera”

Citește și:

loading...

13 comentarii la „Muntenii disperați pun capcane, dacă statul i-a părăsit

 • hai sa fim seriosi, cei prinsi cu braconajul nu o faceau pentru protectie…

  Răspunde
 • eu stau in Gura Teghii si mi-am imprejmuit cum trebuie curtea si gradina cat sa nu intre ursul la mine in curte sau sa fiu nevoit sa pun laturi si capcane

  Răspunde
 • atentie, in austria si elvetia inca exista ursi, putini, dar exista

  Răspunde
 • I-auzi, Paule. Si ce faci, stai in curte acum, nu mai iesi, nu? Iti arunca tac-tu mare provizii din elicopter. Daca tu stai in Gura Teghii, eu stau in Coasta de Fildes, inseamna. Sigur nu esti vreun „iubitor de animale” de prin Dorobanti sau Micro 14?

  Ioane, pentru protectie sau nu, odata ce ursii se inmultesc incat sa invadeze satele, trebuie rariti, nu au ce cauta sa ajunga pana in localitati.

  Răspunde
 • Eu nu mi-as asuma-n veci indemnul, sau sugestia, ca cetatenii sa-si ia soarta in propriile maini, pentru ca as fi responsabilul moral (si nu numai, in unele situatii) al urmarilor acelor actiuni, de ranirea sau decesul unor oameni ajunsi cu nervii la pamant in cazul de fata. Este falsa impresia ca o ceata inarmata cu topoare face fata unui animal, poate incoltit, poate femela cu pui, poate mascul de cateva sute de kg, si ca se mai si intorc in proportie de 100% acasa pe picioarele lor, fara sa mai punem la socoteala caracterul ilicit al unor fapte de genul acesta.
  Oamenii, daca dovedeau unitate timpurie, pichetau institutiile, ii umpleau de petitii scrise pe cei din birouri, angajau un avocat si incercau sa obtina o fortare legala a autoritatilor, sau chiar apelau la asociatii pentru protectia animalelor (ca e si interesul faunei aici). Desigur, au spus primarului si palma-n fund apoi, pe romaneste.
  Dle Tereaca, din taxa de vanatoare s-ar scoate si bani buni si s-ar rezolva si problema actuala, dar de ursi, ca si de lupi si orice alt carnivor, e nevoie in orice sistem natural pentru ca el sa functioneze. Daca nu sunt ursii, vor fi capriorii care vor da iama-n porumb. Sau mistretii, la care tipa tot poporul cand ii macelareste Tiriac in tarcul lui propriu si personal. Naiba sa ne mai inteleaga.
  Dar atat de usor se sare din civilizatie indarat in medievalism, incat e clar ca prima e doar o poleiala, ne prefacem, adevarata noastra natura fiind a doua caracteristica. Cum ar fi ca la orice soc, incident, accident, sa ne luam soarta in maini fiecare? De multe ori devenim victime sigure noi insine, ca furia nu tine loc de cunoastere sau putere dobandite in 20 de minute, ca-n filmele cu JCV sau mai stiu eu care.

  Răspunde
  • Îndemnul e către autorități de a îndepărta necazul oamenilor. Că aceștia, ajunși la disperare, încearcă s-o rezolve cum pot e o constatare.

   Răspunde
 • Ati constatat curajul unor oameni si ati identificat si solutia „logica” care decurge din acesta. Personal, ma asteptam sa identificati pericolul si stupizenia acelui „curaj”. Ma rog, eu nu sunt formator de opinie, nu e problema mea legala, sper doar sa nu se gaseasca prea multi „curajosi” care sa fie adunati de prin rape, atata tot!

  Răspunde
 • @OB! Și ia mai povesteste-ne cum procedam, facem câteva petiții, pichetăm un pic, angajam un avocat și gata, am rezolvat problema !
  Unde ai fost până acum sa ne luminezi și pe noi ?

  Ca locuitor într-o comună unde avem probleme cu blestemații de urși înmulțiți peste măsură, și fără nici o frica de om fiindcă au învățat că omul nu reprezintă o amenintare, am o puternică tendința să te jignesc grav fiindcă ești complet paralel cu ce se întâmplă în această chestiune, 100% habarnist și ofensezi profund extrem de multi oameni cu părerile dumitale rupte de realitate, emanate cu atâta seninătate deși ești în completa necunoștință de cauza, probabil șezând confortabil într-un apartament din mijlocul orașului de unde este atât de simplu să fii mare iubitor de natura, animale salbatice și să îți expui păreri despre ecosisteme și echilibre din natura deși, in mod evident, nu le înțelegi.

  Problema cu incidentele și excedentul de urși, mistreți, căprioare, etc din Romania este cunoscuta in toate organismele abilitate ale UE, toată presa națională și europeană și chiar prin organisme de profil internaționale, pe unde apar cifre, păreri, sfaturi, s.a.m.d., mizilicurile alea de grădiniță enumerate de dumneata mai sus sunt pistol cu apa.

  Domnule reporter, probleme cu urșii nu sunt doar în satele de munte ci și în satele de deal, având chiar un impact mai mare aici dintr-un cumul de motive: mai puține păduri, mai putina hrană naturală, agricultura mai multa, densitate de oameni mult mai mare, dinamica oamenilor superioara in afara localităților.

  Răspunde
 • Ba „vere”, scuzat sa-mi fie limbajul dar constat ca altfel nu ma fac inteles, UNDE am afirmat eu ca e ok cu inmultirea asta necontrolata a ursilor si ca e nevoie sa fie protejati indiferent ce??! Daca esti antisistem, antisocial, antiguvern, anti ce vrei tu, si ai si concluziilte toate la tine vad, foarte bine, du-te si fa ce te taie capul si gata, fii plin de CURAJ, vorba articolului, dar sa nu fii spitalizat pe BANI publici, ok?!? Chiar esti definitia perfecta a analfabetului functional, citesti si nu pricepi o iota.
  Multumesc!

  Răspunde
 • @OB!, eu nu sunt var cu dumneata dar, ești scuzat pentru toate aberațiile și nonsensurile pe care le debitezi.
  S-ar părea că ai reușit să polemizezi cu toată lumea pe acest subiect, o fi si din cauză că ești atat de paralel cu situația dar insisti să-ți expui punctul de vedere.

  Ce ți-e și cu libertatea asta de exprimare !
  Toți neaveniții, toți parerologii cu exces de timp liber ajung sa judece, sa sfătuiască, sa emane elucubrații pe subiecte cu care sunt mai paraleli decât sinele de tramvai.

  Răspunde
 • Care e elucubratia, care e nonsensul (am spus ca iubesc animalele si ca le doresc macelarite fara discernamant?), care toata lumea (sindromul „NOI, Stefan cel Mare”?), de ce sunt paralel (si totusi tramvaiul nu circula pe o linie in X, deci pare ok paralelismul), neavenit (aveti o parere foarte abilitata, desigur), parerolog (credeam ca-s doar neavenit), si de ce doar eu am timp liber si nu si cei care raspund??? 🙂
  Bine, la multi ani – pentru nerespectarea legilor, si sanatate va doresc – dupa interactiunea cu jivina (din padure, din trafic, de oriunde), ce sa zic!

  Răspunde
 • Bravo, incurajati nebunii sa faca ce vor. Ce poate fi rau in asta? Ca pretexte gasesc si guverne, nu doar ”jurnalistii”.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.