„Noi de ce primim doar minimul pe economie ?”

„E o inechitate. Noi de ce avem în proporție de 90% salariul minim pe economie, iar asistentele din spital mult mai mult ?”

E plângerea formulată azi către buzoienii.ro de o asistenta unui medic de familie.

„Am făcut aceeași școală, avem aceeași pregătire, de ce această discriminare ? Cine ne poate ajuta și pe noi”, a continuat asistenta.

„Veniturile cabinetelor medicilor de familie au crescut, dar noi am rămas tot cu salariul minim!”

Peste o sută de astfel de asistente s-au reunit într-o asociație și au formulat un memoriu. A fost trimis către redacțiile de presă, dar și către noul Ministru al Sănătății.

„Suntem primele care luăm contact direct cu pacienții potențiali purtători de boli infecto-contagioase. În timp ce colegii din spitale dispun de aceste sporuri, noi nu primim nimic.

*Vaccinarea este efectuată de către noi, cât si triajele epidemiologice din școli și grădinițe, acolo unde nu sunt cabinete medicale școlare (mai ales in mediul rural)

*Avem raspundere, responsabilități imense, ne perfecționăm și ne plătim taxele către Ordinul Asistentelor tot din acest salariu minim pe economie.

*Vă asigurăm că nu ducem lipsa volumului de munca deși retribuția nu se ridică la nivelul așteptărilor noastre.

*Medicina de familie nu este în totalitate mediu privat deoarece plata nu este direct pacient – medic, ci se face de către Ministerul Sănătății prin intermediul CNAS în schimbul consultației efectuate de echipa medic – asistent medical și de aceea solicităm plata corectă.

*Suntem angajate ale cabinetelor medicale și nu mai dorim ca Patronatul MF să ceară finanțare și în numele asistentului medical deoarece în urma majorărilor noi tot cu minimul pe economie am fost răsplătite

*Credem în importanța asistentului medical de medicină primară și solicităm ca plata noastră să fie în funcție de adevărata noastră pregătire, fără a se mai face discriminări între noi și colegii din spitale.

*Dorim echitate ,normalitate si un mediu placut la locul de munca sa ne putem desfășura activitățile medicale de care pacientul are nevoie

*Suntem de-a dreptul „neajutorații sistemului medical”, condamnate de o lege (OUG 124/1998) care și-a tot schimbat forma în defavoarea noastră

*Dorim plata separată fără a mai modifica veniturile medicilor cu care lucrăm, fără a mai fi acuzate că facem gaură în buzunarul acestora. Nu ne dorim să mai fim percepute drept o povară greu de dus.

*Solicităm să nu mai fim plătite în proporție de 90% cu minimul pe economie, într-o țară care se vrea normală!

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau
loading...

16 comentarii la „„Noi de ce primim doar minimul pe economie ?”

 • Dar doamnele asistente de la cabinetele medicilor de familie sunt inscrise in vreun sindicat sa poata sa fie sustinute de cineva?

 • Cererea lor este pertinenta ,din punctul meu de vedere stiind cum isi fac treaba si cum se comporta cu pacientii. E diferenta uriasa intre comportamentul asistentilor si al farmacistilor din privat fata de mizeriile celor de la spital. Spitalele de stat sunt un fel de feuda personala a unora

 • Nu consider jusrificata cererea lor, lucreaza doar 4-5 ore pe zi, acesta e program part-time. In plus, nu au ture, nu au garzi, sunt doar niste functionari de birou care fac si cateva vaccinuri, ele nu fac munca reala de asistenta. In mediul privat, un functionar de birou, tot atata castiga, de ce li se datoreaza lor mai mult??? De ce nu fac tratament in privat sa isi mareasca veniturile? Pt ca nu le place munca si nu sunt in stare sa faca o injectie. Ele au macar habar ce inseamna sa lucrezi in urgenta, de exemplu?doar stiti sa cereti bani, munca…ioc

 • Pentru ca tehnic statutul lor e de salariat la patron… ori ce patron in Buzau ai vazut sa ofere mai mult de salariul minim pentru posturi in care gasesc oricand pe cineva suficient de disperat sa vina pe plantatie? Mai ales acum cand cei din mediul rural au primit transport in oras?
  Daca vor salarii mari de mii de lei trebuie sa puna deoparte banuti sa isi cumpere accesul la posturile de bugetar. In mediul privat chiar daca muncesti si avansezi la nivel de sef o sa ai salariul mai mic decat e salariul de inceput la bugetar.

 • As ruga “asistentele medicale ” din spitale sa isi mai tina gura …înafara faptului că au intrat acolo pe șpagă as vrea sa le mai spun ceva … intr.o specialitate gen – medicina internă, chirurgie etc cand mergi la serviciu iti faci munca doar pe specialitatea respectivă, corect ? Corect ,va spun eu…In medicina de familie intr.o zi de munca faci : pediatrie ,medicina generala ,epidemiologie ,obstetrică și as putea continua ,asta in 8 ORE DE MUNCA … daca lucrezi la”stat” ,e drept lucrezi in ture si esti platit pentru asta ,daca lucrezi in liberele legale iti iei liber in alte zile ,asistenții de medicina de familie nu cer nimic de la as med de la stat asa că ar trebui să își vadă de ale lor daca nu pot empatiza cu noi… Multumesc !

 • De vreo 10..15 ani incoace știm cu se fac angajările in sist.de stat. Trebuie să cunoști pe cineva…care cunoaște pe cineva care stie pe unu…care e ” preten ” cu managerul sau pe linie de partid.. nevasta lu..nepoata lu..stim bine cum si ce! Cu cât lanțul trofic e mai lung.. spaga e mai mare..ca tre sa hrănească mai multe guri.. sa unga mai multe buzunare! As.de la stat sunt răutăcioase dintotdeauna si cred ca ele au pus coada la prună!
  As.de la MF duc tot greul unui cabinet! Medicul vine sau nu la muncă…banii din percapita intra oricum si este un ” prost” acolo in cab.care da rețetă, trimitere pt.actualizarea SM, baga consultații să umple 20 pe zi și peste… ca oricum lumea e bolnavă și in alta parte la alt medic nu se poate duce ca si MF sunt pe cale de dispariție ( unii ies la pensie, alții stau împăiați până mor in cab, cum sa lase slănină in pod sa plece la o pensie de 1300 pe lună).
  Si avand toate aceste aspecte…stiind ca si medicii au cotizat la sist de pensii la minim pe economie ca sa le rămână profitul căcălău… cum naiba sa facă salariul as med peste minim pe economie? E stat in stat, patron pe banii statului si au slugă policalificata retribuita cu minim…sau si pe zona gri ( minim in acte..plus ceva la negru) , au o as.care face si pe secretară, telefonistă, operator calculator, scribălăi, uneori si femeie de serviciu…un fel de ” abric cu 4 operații “! Si as.din spital își permit să se cace in capul nostru? De cate ori ati lucrat voi singure fără medic? Câte urgențe ati rezolvat cu mâinile goale? Știți că ne trezim cu telefoane de la pacienți la orice oră?
  Si alt aspect..ce fac as.comunutari angajați pe lângă primării sa merite asa mare onor de salariu bugetar? Ce fac as.din medicina școlară cărora li s.au luat si vaccinarile de pe cap sa ia dublu..triplu față de as.din MF?
  Acolo sus trebuie sa fie cineva care sa aprofundeze f.bine problema salarizării as.med din MF pt.ca sunt multe nedreptăți!

 • Bai colega de la stat,cred ca unele dintre noi au mai multă școala ca tine! Și n-au dat șpagă!Ai lucrat vreodată tu in medicina de familie? Crezi ca noi suntem mai proaste sau ce?Rusinica!!!

 • Băi anonima lu pește prăjit , aia care zisesi ca asistentele de la medicul de familie merita doar salariu de muncitor necalificat, ce scrie pe diploma ta? Scrie cumva “doctor în medicina”? Cu ce esti tu mai deșteaptă decât noi? Tu nu reziști nici o saptamana in locul nostru, dar nici medicul nu te-ar tine pentru ca in capul tau sunt numai aere, se vede după cum scrii! Sa-ti fie rusine! Daca dai examen cu noi, te faci de rasul lumii! Nu uita ca oricand se poate intoarce roata! La stat ai intrat cu bani, dar la mf nu rezista decât cei care se descurcă în orice situație, cu mâinile goale! Departe de spital si de serviciul de urgenta! Nu e vina noastră că UPU e aglomerat, oamenii au învățat să fenteze statul, pentru ca acolo nu stau la programare, nu au nevoie de asigurare de sanatate, si pleaca acasa cu analize făcute gratis! Iti doresc sa muncești si sa trăiești cu minim pe economie ca noi, si sa se pișe toată lumea pe diploma ta de asistenta, sa vedem cum te- ai simti!

 • Contractul de munca al asistentului din medicina de familie este de 8 ore pe zi. 6 ore cabinet, 2 ore teren. Daca avem de facut tratamente, da, tratamente, doamnelor colege din spital, ne deplasam la domiciliul pacientilor si in zilele libere sau de sarbatori. In contract scrie 20 zile concediu de odihna, din care marea noastra majoritate nu putem sa il luam pentru ca nu avem inlocuitor. Nici nu ne plateste nimeni aceste zile. Pe cand voi aveti libere si concedii de odihna pe care chiar vi le luati. Noua nu ni se recunoaste vechimea, nu avem sporuri, desi intram in contact cu toate categoriile de afectiuni. Pacientii cu SCHIZOFRENIE tot la noi vin pentru injectia lunara. Zi de zi avem peste 40 consultatii. Scoatem 40 de fise, le punem la loc, verificam scrisori medicale, le punem la fisele lor pe cele aduse de pacienti. Luam tensiuni, saturatie de oxigen, temperatura, facem examene de bilant, vizam concedii medicale, am avut cazuri in care paciente au nascut la cabinet, am acordat primul ajutor celor care s-au taiat cu drujba sau la polizor, monitorizari de caz, management de caz, vaccinam copii, de la varsta de 2 luni pana la 14 ani. Facem catagrafie, sunam parintii pentru a veni cu micutii la vaccin, monitorizam gravidele, avem de facut statistici lunare, trimestriale si anuale pentru DSP… CREDETI CA ACESTE LUCRURI REUSIM SA LE FACEM IN CELE 6 ORE DE CABINET? Multe colege pe acest salar minim pe economie fac curatenie in cabinete, spala toaletele, crapa lemne, fac focul… Invit fetele din spital sa lucreze cu noi cateva zile. Vor fugi la fel cum fug practicantii….Noi nu suntem plafonate pe aceeasi sectie. La noi sunt de toate. Nu muncim noaptea? Voi in spital pentru asta primiti bani in plus. Nu cerem bani de la voi, cerem ceea ce ni se cuvine, am terminat aceeasi scoala, si nu e vina noastra ca muncim la medic de familie, nu am avut bani sa dau spaga pentru a intra la stat. Dar imi place ce fac, si sunt fericita ca pacientul e multumit de mine. Dar multumirile nu tin si de foame. Dar de voi cele din spital stiși ce soun pacientii? ( DEGEABA LE- A CRESCUT SALARUL TOT CA PE NISTE ANIMALE NE TRATEAZA) si nu unul spune, ci marea lor majoritate. Frustrarea voastra vine de la nestiinta, nesiguranta. Degeaba ai mana sa faci o injectie sau sa punctionezi o vena din prima, daca nu esti om!!!!

 • Cum sa spui: ” De ce nu fac tratamente in privat, ca sa isi mareasca veniturile?” Am impresia ca nu ganditi si va place sa va dati cu parerea in necunostinta de cauza. Acesti asistenti de MF, sunt salariati cu diplome, nu e normal sa fie platiti mai putin ca o vanzatoare. Chiar nu constientizati ca e inuman? Ar trebui sa fie platiti la fel ca un asistent din Ambulator (Ambulatorul Policlinicii), e logic. Fara spor de noapte, ca nu e cazul..dar..sa li se adauge la salar vechimea, gradul principal, zile de C.O in functie de vechime..etc. Nu mai interveniti sa-i amarati pe acesti oameni, ca nu mancati dvs cu 10 guri. Este un Dumnezeu si are grija de toti si toate.

 • Dacă faci injecții precum scrii, lasă-i pe alții sa o facă, nu de alta dar avem și noi, astea de la MF, știi tu, alea care nu știu sa facă o injecție, bani de dat pentru post la spital,unde putem învata sa facem și noi injectii, de la astea deștepte ca tine. Ți-a luat cineva pâinea de la gura de latri în halul asta despre noi? Acelasi lucru îl putem spune și noi despre voi, “doctorițele” curului care sunteți! Voi sunteti executante, fără medic habar nu aveți ce trebuie sa faceți, în schimb noi, oricand putem face ceea ce executați voi, dependentelor! Mai tăiați din figurile alea de Sorboniste!!! Hai sictir!

 • În spitalele private aceeași situație. Asistentele medicale muncesc câte 12 ore, pt salariul minim pe economie. …

 • Doamne cătă prostie și sunt sigură că nu de la colege bine pregătite,sigure pe ele de la care ai ce învăța.Aceste comentarii sunt făcute în marea majoritata de persoana slab pregătite,inculte ca să nu zic proaste care au dat și ele marea șpagă și au intrat într-un post călduț la stat

 • Fiecare asistent medical isi face treaba de la locul de munca pe care il are ! Eu sunt asistenta la cmi si fac de toate ! In afara de scripte asa cum au zis colegele din spitale , eu fac vaccinari , injectii im , iv , pun branule , fac perfuzii, am tratamente la pacienti cu neo pe care le fac la domiciliu s a m d .Intreb: de ce n as merita un salariu de incadrare ca o asist din spital daca am aceeasi scoala si grad de principal?????

 • Asistentii medicilor de familie nu sunt platiti conform grilei asistentilor din spitale. Sunt asistent m.f si nu primesc spor de contagiozitate,de calculator,ore suplimentare iar munca e imensa:tratamente,catagrafie,vaccinare,preventie,dosare,fise,calculator,statistica …. toate sunt cuprinse intr-o zi de lucru. Toti asistentii medicali muncesc ….si din spitale si din cabinetele medicilor de familie dar suntem platiti diferit. Nu suntem asistenti si noi?
  Ps. Nu sunt rautacioasa dar la comentariul colegei de mai sus doresc sa completez ca am intalnit la un examen de grad principal un coleg din spital asistent pe Terapie Intensiva (era f sigur pe sine si ingamfat) care a luat nota f mica, deci nu a trecut examenul.Eu l-am trecut si sunt mandra de acest lucru. Voiam doar sa punctez ca nu au mai multa scoala as. din spitale si nici mai multa experienta. Dorim sa avem o salarizare corecta precum colegii nostri din spitale. Suntem o parte importanta in sistemul de sanatate. Suntem asistenti medicali cu diplome, cursuri si competente similare colegilor din spitale si meritam sa fim platiti la fel.

 • Cele care lucrati pe salariul minim trebuie sa va vindeti virginitatea ca sa faceti rost de bani de spaga daca vreti sa lucrati la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.