„Nu plec nici de-al dracului!”. Cât i-a lipsit până la sută

„Nu plec nici de-al dracului, cum zice olteanul. Mă simt bine. Mintea-mi merge, pot umbla, nu stau povară pe capul nimănui”.

Așa zicea anul trecut, mai în glumă, mai în serios, generalul Nicolae Enache.

Ultimul veteran de război din jud. Buzău rămas în viață – care a luptat pe ambele fronturi în al doilea război mondial.

Îi mai lipseau trei ani și trei luni până la centenar

„Da, am luptat și la Cotul Donului în Rusia și în munții Tatra în Cehoslovacia. Poate că vă vine mai greu să credeți dar am mers pe jos de la Cotul Donului până la Budapesta și de acolo mai departe. Am cărat cu mine în tot acest timp o mitralieră de 9 kg. Am luptat în al doilea război mondial ca pușcaș mitralior. Arma grea îmi făcuse aici pe umăr un lăcaș precum jugul la gâtul boului. Cu toate astea în 1945, la sfârșitul războiului, am plâns când a trebuit s-o predau. Însă, să fie clar, nu doresc nimănui, nicio zi de război”.

Anul trecut, în octombrie, era sărbătorit de autoritățile buzoiene la împlinirea a 96 de ani. Astăzi, organele de presă din Buzău au primit două necrologuri, primul de la armată, al doilea de la jandarmerie. Generalul s-a prăpădit ieri.

În anul 2018, arma a cărei uniformă o va purta chiar și pe ultimul său drum, i- a conferit, în semn de respect, la împlinirea respectabilei vârstei de 96 de ani, Placheta de Onoare a Jandarmeriei Române. Suntem mândri că a făcut parte din marea noastră familie și îi mulțumim pentru devotamentul manifestat permanent față de oamenii de arme, pentru toate poveștile pline de învățăminte! Avem onoarea să vă salutam, domnule general de brigadă în retragere!” – comunicat Jandarmeria Buzău

Funeraliile cu onoruri militare vor avea loc în data de 05.07.2019, începând cu ora 11.00, în cimitirul ,,Sf. Împărați Constantin și Elena” din Buzău, cu participarea unor subunități de onoare din cadrul unităților Jandarmeriei Române, I.S.U. Buzău și Divizia 2 Infanterie ,, Getica”.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „„Nu plec nici de-al dracului!”. Cât i-a lipsit până la sută

  • Condoleanțe!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.