„Nu plec nici de-al dracului!”


Bătrânelul din fotografie e un buzoian special.

A rămas singurul.

Nicolae Enache e general și unicul buzoian în viață – veteran de război – care să fi luptat pe ambele fronturi.

„Da, am luptat și la Cotul Donului în Rusia și în munții Tatra în Cehoslovacia. Poate că vă vine mai greu să credeți dar am mers pe jos de la Cotul Donului până la Budapesta și de acolo mai departe. Am cărat cu mine în tot acest timp o mitralieră de 9 kg. Am luptat în al doilea război mondial ca pușcaș mitralior. Arma grea îmi făcuse aici pe umăr un lăcaș precum jugul la gâtul boului. Cu toate astea în 1945, la sfârșitul războiului, am plâns când a trebuit s-o predau. Însă, să fie clar, nu doresc nimănui, nicio zi de război”, a povestit azi sărbătoritul zilei.

Căci, veteranul a împlinit azi 96 de ani. E născut în 1922.

Deși se apropie de centenar e sănătos și glumeț.

„Cum zice olteanul, nu plec nici de-al dracului. Mă simt bine. Mintea-mi merge, pot umbla, nu stau povară pe capul nimănui. Mă bucur și de atenția deosebită autorităților de la Buzău și a celor care mă cunosc. De asemenea, cât oi trăi voi fi prezent ori de câte ori voi fi solicitat”.

Astăzi, de ziua lui, Enache – care e și președintele Asociației Veteranilor de Război de la Buzău – a fost sărbătorit de oficialitățile buzoiene cu un tort personalizat și o plachetă omagială.

Îi urăm și noi „La mulți ani” și sănătate cât să prindă măcar suta.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


 

Citește și:  Două luni fără maxi-taxi. Iată consecințele  CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

6 comentarii la „„Nu plec nici de-al dracului!”

 • Halal veteran, din ala care nici n-a vazut frontul de lupta… si care probabil nici la TV nu l-au vazut.
  Asa se si explica de ce n-a murit, a avut viata usoara.
  Mai sunt niste veterani din astia care sunt veterani din motivul ca unitatea lor, ca sa evite frontul, a fugit sa sape niste santulete prin camp sub pretextul de preventie in caz ca vor avansa trupele pe acolo. Niste lasi si tradatori.

 • Jandarmeria apara hotia, premiaza hotii si abuzeaza cinstitii.

 • Un om deosebit, care daca iti faci timp si stai sa asculti relatarile traite de dumnealui din perioada razboiul te trec fiorii. Una stim noi ceilalti din cartile de istorie si alta e realitatea traita de cei care au luptat pentru “libertate” in adevaratul sens al cuvantului.
  Din partea mea si a celor care il cunosc ii dorim multa sanatate.

 • Bună ziua.Mai este un VETERAN DE RĂZBOI ÎN VIAȚA, care a luptat cu arma în mână, a fost soldat și despre care DEH. …Nu se spune nimica, pentru că el nuanțe fost GENERAL…..Este vorba despre GHITA GHEORGHE, locuiește pe strada DREAPTĂ, la numărul 2 , a împlinit de curând 95 de ani și. ….nimeni din partea AUTORITĂȚILOR, nu au avut bunul simț sa-i ureze, LA MULȚIANI. …cât despre ceva recompense…Nimic. ….VERIFICAȚI VA ROG!

 • Bună ziua.Mai este un VETERAN DE RĂZBOI ÎN VIAȚA, care a luptat cu arma în mână, a fost soldat și despre care DEH. …Nu se spune nimic, pentru că el nu a fost GENERAL…..Este vorba despre GHITA GHEORGHE, locuiește pe strada DREAPTĂ, la numărul 2 , a împlinit de curând 95 de ani și. ….nimeni din partea AUTORITĂȚILOR, nu au avut bunul simț sa-i ureze, LA MULȚIANI. …cât despre ceva recompense…Nimic. ….VERIFICAȚI VA ROG!

 • Veterani sunt multi, mai multi decat ar trebui… in mare parte ca au fost declarati veterani pe baza de declaratie pe proprie raspundere, cum s-au facut si revolutionarii, unde pana si copilul in fasa a fost declarat revolutionar ca sa incaseze indemnizatiile si terenurile gratis si sa fie scutiti de impozite.
  Niste mizerii, furturi din bani publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.