O fotografie care poate naște ample discuții. Iată care e mesajul transmis


Fotografia alăturată a fost postată de firma de salubritate din Buzău pe propria pagină de facebook.

În explicații se precizează că s-a realizat în bucătăria unui apartament dintr-un bloc obișnuit din Italia.

Pe scurt, mesajul transmis este că italienii s-au deprins să colecteze selectiv fără a beneficia de niciun bonus (dimpotrivă, sunt amenințați cu amenzi!) și că, deși nici ei nu beneficiază de prea mult spațiu, au găsit loc pentru mai multe recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Pe lângă sacul galben, apar cutia albă (hârtie și cartoane), cea verde (sticlă, metale etc.) și două maro pentru deșeuri alimentare și organice.

Dar iată integral postarea care a însoțit fotografia de pe pagina RER SUD SA Buzău:

„Colectarea selectivă la blocuri de la vis (România) la realitate (Italia)! Așa arată modul în care italienii care locuiesc la bloc își depozitează deșeurile pe care le generează: recipient pentru fiecare tip de deșeu ținut în bucătărie, deși nici ei nu dispun de spații generoase. Mai mult de atât, toata lumea s-a conformat sistemului de colectare selectivă. În caz contrar plătesc amenzi usturătoare. Nu li se aplica niciun fel de bonusare pentru colectarea selectivă, aceasta fiind obligatorie prin lege, iar prețul este de 5 ori mai mare decât în Romania.
In orașul Buzău, deși lucrurile sunt mai simplificate în favoarea utilizatorului de la blocuri care trebuie sa colecteze doar pe doua fracții: deșeuri menajere și deșeuri reciclabile (în sacul galben), ne confruntăm cu refuzul cetățeanului de a-și tine sacul galben în casă, acolo unde trebuie sa se realizeze colectarea selectivă la sursă. Încă ne aflam la stadiul în care cetățenii cer sa fie bonusați, stimulați pentru a-și respecta obligațiile legale!” 
P.S.: Menționăm că sunt cetățeni care locuiesc la bloc care își țin sacul galben în casă și care au înțeles că depozitarea separată a deșeurilor reciclabile trebuie să se facă din casă/bucătarie. Ei sunt un exemplu pentru toți ceilalți care găsesc scuze sau pretexte.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  DECIZIE IMPORTANTĂ. „Nu voi mai da bani pentru asta!”. Sunteți de acord cu primarul ?  CLICK AICI  

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

5 comentarii la „O fotografie care poate naște ample discuții. Iată care e mesajul transmis

  • Intai sa isi faca RER treaba si sa adune gunoiul mai des atat de la ghene cat si de pe strazi, si apoi sa aiba pretentii sa depoziteze lumea gunoiul cum viseaza ei ca sa le reduca lor cheltuielile ca nu au chef sa cheltuie ei bani sa selecteze colectiv.

    Cand omul se duce la ghena cu gunoiul si pubela potrivita e plina ce vrea RER sa faca omul? Sa faca cale intoarsa cu gunoiul in casa si sa astepte la fereastra sa vada cand vine camionul sa goleasca pubelele?

    Macar de aveau bunul simt sa distribuie catre populatie recipiente si saci pentru colectare… dar ei vor ca totul sa fie pe banii cetatenilor, cetateni care platesc de la an la an taxe mai mari pentru gunoi fara sa beneficieze de servicii de calitate.

    Răspunde
  • Dar când lucratorul de la RER pentru o sumă modică aduce in tomberoanele de la blocuri gunoiul neselect de la case ce să facă locatarii?

    Răspunde
  • Discutia este ampla. De la obligarea producatorilor sa foloseasca ambalaje standardizate/reutilizabile pana la producatorul de telefoane/TV care prin update-uri isi defecteaza propriile produse, ca sa cumperi anual altele, sau gogoritele cu energia verde: sunt chestiuni care tin de marketing si nu au nimic cu protectia mediului. Buzoianul, ca tot romanul trecut prin comunism simte placere cand arunca gunoiul, pe strada sau in ghena. Pentru ca isi permite sa arunce, deci sa cumpere din nou. Iar asta invata si progenitura lui. Cultura pentru un mediu curat desi este in expansiune este inca minoritara si se raspandeste cu precadere in orasele unde activeaza invatamantul superior. Daca farmaciile si magazinele second-hand arata un anumit statut social si o categorie de varsta care predomina, puzderia de localuri pentru pariuri ne arata preocuparea tanarului buzoian. Concluzia: masurile coercitive, atat pentru producatorul de deseuri cat si pentru colectorul lor, sunt singurele functionale.

    Răspunde
  • RER ar trebui sa-si vada de serviciile lor de doi bani nu sa dea exemple penibile. Am locuit in Italia si stiu exact cum se face colectarea selectiva acolo. Fotografia aia cred ca este de acum 20 de ani, acum recipientele respective sunt foarte compacte (de fapt recipientul, pentru ca este de fapt o cutie cu patru compartimente) si bineinteles sunt asigurate gratuit de operatorul de salubritate.

    Inca mai asteptam pubelele verzi care ar fi trebuit sa fie pe pozitie la data de 01.08.2018. Se poate verifica foarte simplu…. asociatia PT40/1 Decembrie 1918. Daca cineva gaseste o pubela verde in zona aia, eu o manac ….

    Nu stiu cum de mai au tupeu sa posteze mizerii deastea in spatiul public ….

    Răspunde
  • Buzoian, cati crezi ca au inteles ce ai scris =))
    Cine ar trebui sa ia acele masuri coercitive?

    Sunt de acord ca este nevoie sa ne civilizam dar, in acelasi timp, sunt foarte deranjat cand niste smecherasi incearca sa ne arate cat de bine o ducem noi fata de altii. De ce nu spun ca in Italia ridicarea deseurilor se face cu o frecventa mult mai mare, ca firmele de salubritate de acolo spala si dezinfecteaza pubele dupa fiecare ridicare, ca cei de acolo iti asigura tot ce ai nevoie pentru a colecta selectiv, etc …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.