O stradă importantă din Buzău își schimbă numele

O importantă stradă din Buzău, str. Chiristigii, urmează să-și schimbe numele din luna aprilie.

E propunerea adresată Consilierilor Locali de conducerea Primăriei Buzău.

Două sunt motivele importante invocate pentru efectuarea acestei modificări.

În primul rând se dorește ca în acest fel să fie evocată personalitatea arhiepiscopului Epifanie Norocel, ctitorul catedralei Arhiepiscopale de pe această stradă.

În al doilea rând, se consideră că numele Chiristigii, ce provine de la breasla chiristigiilor care odinioară își aveau prăvăliile aici ( conform DEX – Cherestegiu, cherestegii = Negustor de cherestea; persoană care se ocupă cu prelucrarea cherestelei. [Var.chiristigíu s. m.] – Din tc. keresteci) nu mai este de actualitate.

Epifanie Norocel s-a născut la 14 decembrie 1932, în satul Mălini din jud. Suceava, primind la botez numele de Gavril Norocel.

În anul 1961 a fost licențiat în Teologie la Academia Teologică din Sofia, a studiat teologia la București și Moscova. Între 1965-1971 a fost profesor și director la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Între 1971-1975 a fost starețul Mănăstirii Neamț, iar în data de 9 noiembrie 1975 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, cu titulatura de „Tomitanul” și reședința la Constanța (sediul Arhiepiscopiei se afla la Galați). În anul 1981 a fost ales ca episcop al Episcopiei Buzăului, devenind arhiepiscop după ridicarea episcopiei în anul 2009 la rangul de arhiepiscopie a Buzăului și Vrancei.

A suferit un infarct miocardic în timp ce se deplasa către Mănăstirea Brazi din județul Vrancea, în ziua de 7 ianuarie 2013. A fost transportat de urgență la spitalul din Panciu, dar medicii de acolo nu au reușit să-l resusciteze.

ANUNT-PUBLic-Chiristigii
loading...

9 comentarii la „O stradă importantă din Buzău își schimbă numele

 • Incorect….Epifanie Preașpăguitul sau mai ales ÎnaltpreaSecuristul! Ce dracu mai băieți…cine facea școala la Moscova pe vremea aia?

 • Daca strada are o denumire istorica, de ce ne bagam sula in ea de istorie?
  Nu va trimite in rai nimeni stati linistiti. Consilierii locali mai bine si-ar pune neuronii la contributie pt dezvoltarea orasului, si imunatatirea sistemului sanitar, nu lingerea la oua a preotilor

 • complicati pe cei de la evidenta populatiei cu scrisul si pe locuitori din zona cu pronuntarea numelui ar trebui sa i puna numele pe o strada acolo unde sa nascut caci la buzau a avut serviciul ca si popi au servici ca vorba aia sunt platiti de stat nu fac nimica gratis din contra si cind te nasti si cind mori ei te taxeaza deci nu prea cred ca e normal sa i poarte numele

 • Mai bine schimbați si denumirea orașului in loc de Buzau , treceți orașul cu cele mai multe gropi si gunoaie aia sa vada primăria , locuitori din zonă respectivă sint proști sa va dea in judecata cu ce drept schimbați denumirea străzilor

 • Vad ca actualul Primar altceva nu are de facut in oras decat sa redenumeasca strazile care au denumiri istorice si bine stabilite de zeci sau sute de ani cu numele unor nimeni pe lume care nu a facut nimic notabil in viata… sau poate faptul ca erai turnator la Securitate e ceva ce trebuie apreciat conform primarului… te face sa te gandesti, nu cumva si primarul a avut legaturi pe acolo si vrea sa isi recompenseze colegii de turnatorie?

 • Si catedrala a facut-o pe banii nostrii

 • Această acțiune, nu necesită cumva niște cheltuieli din partea celor care locuiesc in zonă, pentru schimbarea actelor? Oare consilierii noștri locali nu au ceva mai bun de făcut ? Domnul primar,de exemplu,ne promisese că va scoate acele mașinuțe din crâng,de printre oameni.Aceste acțiuni nu fac parte din
  activitatea domnilor consilieri ?

 • Pingback:

 • A „studiat teologia la MOSCOVA”!!???!!!!Si ce fel de „teologie” a studiat la Moscova?”Aia cu „impartasitul cu….pulanul” si „spoveditul cu smulgerea unghiilor”?Bane ca nu ne-a adus de la Moscova si cateva „moaste” ale lui Stalin,Beria si alti „sfinti” de pe acolo!Iar „ctitoria” asta putea sa o faca oricine cu banii naivilor.Mult mai importante sunt „ctitorii” precum blocurile de locuinte,spitalele,scolile,gradinitele,garile,etc. Oare „prea-sfintitul”Toma si „soborul” lui de consilieri se var fi „gandit” mult pana au propus asemenea prostie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.