Oameni importanți din agricultură aduși de Păle la Buzău pt. a dialoga cu fermierii

La Amaru a fost vizitată de membrii delegației una din cele mai mari și moderne ferme de vaci de lapte din țară, o cultură de soia și un sistem de irigații foarte complex.

„Am văzut cum dacă investești pasiune în domeniul agriculturii poți avea rezultate excepționale. Am aflat care sunt elementele necesare pentru a face performanță în agricultură, dar și care sunt nevoile marilor fermieri pentru a se putea dezvolta și contribui astfel în mod activ la progresul economic al României. Ferma de la Amaru este un exemplu de bune practici și de asumare a noilor tehnologii și implementare a lor pentru a obține calitate”, a precizat Dănuț Păle, deputat PSD Buzău

Ulterior, membrii delegației s-au deplasat la Glodeanu Sărat, unde se dezvoltă un însemnat bazin legumicol exploatat de mici agricultori. Aceștia au profitat de ocazie și au prezentat reprezentanților instituțiilor din domeniu o serie de probleme cu care se confruntă.

„Scopul întâlnirii cu legumicultorii a fost cel de a ne consulta. De a afla direct de la beneficiari dacă programele pe care le-a implementat guvernul au efectul scontat, dacă sunt mulțumiți de acestea, dar și ce nevoi mai au și cum putem noi la nivel de legislativ și guvernare să îi ajutăm. Am văzut oameni dispuși să poarte un dialog, deschiși la propunerile noastre și cred că la rândul lor au apreciat răspunsurile pe care le-au primit” – Dănuț Păle

Legumicultorii au cerut ca plafoanele pentru programele de sprijin pentru tomate și usturoi să fie mărite și să se aplice și pentru alte tipuri de legume, să fie luate în considerare problemele specifice în funcție de profilul zonei și condițiile climatice în elaborarea programelor de subvenții, să aibă spații de depozitare corespunzătoare pentru recolta lor și un control mai bun al importatorilor care le fac concurență neloială.

„A fost o discuție constructivă. Vom avea în vedere problemele prezentate și vom căuta soluții pentru acestea. Mă bucură faptul că au înțeles beneficiile pe care le poate aduce asocierea și deja au înființat o cooperativă, iar acum lucrează la înființarea celei de-a doua.” – Dănuț Păle

Din delegație au făcut parte deputatul PSD Buzău – Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și secretar al departamentului cu același profil al Consiliului Național al PSD, împreună cu președintele Departamentului de agricultură și dezvoltare rurală al PSD, deputat Valeriu-Andrei Steriu, vicepreședintele acestui departament, deputat Vrăjitoru Sorin, secretarul general al MADR, Botanoiu Daniel și Directorul general AFIR, Chesnoiu Adrian.

Cu ocazia acestei vizite în județul Buzău, agricultorilor le-a fost prezentată și Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA, rolul ei, cum va veni în sprijinul fermierilor, și cum vor putea face parte și reprezentanții județului Buzău în această entitate.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar “UNIREA” este o societate comercială de interes naţional cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale și să contribuie la implementarea politicii agricole naţionale respectând direcţiile strategice ale Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene şi prevederile Programului de Guvernare. A fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 933/2018.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.