„Operațiunea spații deschise” | Nemulțumire a unora dintre locatari

„Gardurile noastre erau frumoase, spațiile îngrijite, nu ca în alte părți! De ce la scoateți ?”

Nemulțumire a unora dintre locatari, îndeosebi a celor de la parter, după ce muncitorii Urbis Serv au venit în această dimineață la blocurile din Unirii Sud pentru a desființa gardurile din fața grădinilor.

„Dacă în alte părți, cu gard viu și plasă de Buzău, poate era într-adevăr urât, la noi nu era cazul. Am cumpărat și pus prin Asociația de Proprietari gard frumos, spațiul din fața blocului era îngrijit. Suntem supărați, nu pe muncitori, ei n-au nicio vină, dar cei care au luat această decizie, în frunte cu domnul primar, ar fi trebuit mai întâi să vină aici să vadă și pe urmă să hotărască”, s-au plâns locatarii.

„Operațiunea spații deschise”

Pe de altă parte, acțiunea Primăriei Buzău are și susținători:

„Dacă vor veni, la primăvară, cei de la Spații Verzi și vor pune gazon și flori, iar apoi pe parcursul anului se vor îngriji de aceste spații verzi, atunci se poate să fie mai frumos ca înainte. Dar se va întâmpla asta ?”

Tăvălugul pornit nu mai poate fi oprit

Locatarii care îngrădiseră și se îngrijeau de grădinițele de la parter vor – dacă gardul lor a fost îndepărtat – se procedeze similar și la vecini.

Dacă la noi au venit să ia gardul, să-l ia și p-ăla de la blocurile din față! Sau ăia au pile la primărie și pe ei îi lasă așa ?”

Mai mult, unii cetățeni supărați – din Unirii Sud – cer acum primăriei, e deja un mesaj postat pe buzaucityreport, să taie gardurile vii și din Dorobanți, acolo unde primăria s-a ocupat deja de modernizarea cartierului.

Citește și:

loading...

23 de comentarii la „„Operațiunea spații deschise” | Nemulțumire a unora dintre locatari

  • Bine ca unde trebuie, nu vine nimeni sa scoată gardurile de plasa sudata, care au fot puse unele peste altele. Ma refer la zona din spatele blocului 21 de pe Aleea Crangului, din Cartierul Nicolae BĂLCESCU și mai sunt și la alte blocuri din zona.

    Răspunde
  • Gardurile sunt o reminiscență a comunismului.

    Răspunde
  • Micro 3,in fata la G3. Nu e loc pe trotuar in drum spre scoala.

    Răspunde
  • ….se va da atacul la flori imediat ce vor răsări!…sunt destui doritori!

    Răspunde
  • Sa vedem acum cine se îngrijește de aceste locuri lăsate libere, o sa vina cu câinii și își fac nevoile in aceste locuri , o sa treacă bețivii și lângă parterul blocurilor o sa.si fac nevoile , o sa se facă cărări ca să scurteze drumul.sa vedeți ca o sa crească bălării în câțiva ani.daca o sa pună gazon sa vedem cine îl taie , cine il tunde regulat, ca dacă nu o sa rămân teren viran plin de bălării.va zis ca este un eșec total ca au desființat aceste garduri vii , toată zona Spiru Haret care este o zona tranzitata de elevi , marea majoritate ,,cu bun simt, sa vedeți dezastru în câțiva ani.

    Răspunde
  • Pe câte dintre spațiile astea vor ateriza mașini? Gardurile încurcau.

    Răspunde
  • Chestia cu „sa moara capra vecinului” a devenit „sa moara vecinul sa-i iau capra”…
    Mai este o situatie, din cauza trotuarelor care nu cred ca-si aveau rostul, doar nu este o strada pe unde circula masini una dupa alta si in viteza, s-a micsorat numarul locurilor de parcare in unele situatii.

    Răspunde
  • Chiar nu stim cu ce deranjau spatiile alea verzi ingrijite! Treptat masinile se vor urca pe noul spatiu, vor parca in geamul omului care mai avea totusi un pic de intimitate. Si la parter sunt tot platitori de taxe si impozite.

    Răspunde
  • Scoateți toate gardurile ruginite!
    Faceți trotuarele alea o dată că unele nu au mai văzut asfalt de 40 de ani !

    Răspunde
  • Ceaușescu a industrializat țara aducând români din mediul rural, la oraș. Meteahna de a avea ”un pospai” de curticica nu s-a sters cu totul din fiinta acelor oameni. Adica, pana mai ieri se cresteau porci si gaini, in municipiu, n-ar fi o problema…
    Ca o preferinta pur personala, incurajez astfel de actiuni, insa mi-ar placea sa vad cetateni cum se bucura de aceste spatii verzi, stand sau jucandu-se pe ele. Ori pui toata metalitatea la schimbat, ori deloc, ca daca apar placutele cu ”florile e vii și ele!”, n-am făcut nimic.
    ––––
    Blocurile sunt spatii locative pe VERTICALA. In loc de rromaneală cu ingradeli, mai bine si-ar investi fondurile de rulment in fatade, casa scarilor, lifturi, subsoluri, ca-s ruine aproape toate!

    Răspunde
  • @Colin Vifor tu gândești ce scrii? sau îi susții pe ăștia în tot ce fac? Buzăul e și pro și contra comunismului în același timp.

    Da, însă în altă ordine de idei, în toată țara majoritatea lucrurilor făcute (nu doar de genul) s-au acționat fără să se verifice ceva înainte. S-a dat dispoziție de la primărie ca X să fie făcut că așa ii s-a părut ăluia de la birou că e bine, că e vorba de primar sau de CJ/CL. Doamne ce prostie mai persistă și pe aici. Mai lăsați-mă cu Buzăul vostru în pace… cine naiba mai stă în orașul ăsta unde nu poți avea un loc de muncă stabil și serios plătit? Mai bine te duci în București fără transport și apă caldă sau în orice alt loc din toată țara asta decât să mai iau aminte la prostia de la Buzău, însă să fiu sincer sunt și alte locuri la fel de rele în Muntenia. Eu mă mai uit aici doar că n-am ce face și sincer reușesc să mă și amuz (cu toate că îi cred pe unii că nu trebuia să ia aminte la așa ceva, pare rău pentru ei dar eu le fac cu mâna din tren în curând).

    Apropo, nu am uitat când tot așa dle Primar ați decis să scoateți casetofoanele din autobuze. Cine a mai făcut așa ceva înafară de dvs dle. Primar Toma? muzica are o mulțime de impacte pozitive asupra omului, sigur și pentru dumneavoastră (nu cred că la mașinile primăriei nu aveți radio și nu ascultați deloc). Ați preferat în același timp să și dezvoltați transportul dar să vă și bateți joc de el, poate așa faceți și cu autobuzele electrice să le scoateți casetofoanele. Mai bine le-ați lua ălora de la locală Dusterele (nu știu dacă are mai are cineva în țară suv-uri la poliția comunitară) să le vindeți decât să le plătiți amărâților de la TBZ o taxă lunară sau anuală pe radio, și poate să rămână maxim 10 echipaje în tot orașul pe Loganurile vechi, că alea le merită maxim în rest să meargă pe jos.

    Răspunde
  • S-au desfiintat garduri vii incalcindu-se prevederile Legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.
    In acest sens detin inscris emis de catre AGENTIA DE PROTECTIA MEDIULUI BUZAU din care reiese ca nu sint avize in acest sens.
    Mentionez ca potrivit Legii 24/2007 Art3 lit. a) coroborat cu art 4 lit. c) spatiile verzi din proximitatea blocurilor de locuinte sint catalogate ca “gradini – teren cultivat cu flori, copaci si arbusti ornamentali care este folosit pentru agrement si recreere, fiind deschis publicului “.
    Potrivit art 5 lit. c) din aceeasi Lege 24/2007 exista instituita OBLIGATIA de a nu “ se produce taieri neautorizate sau vatamari ale arborilor si arbustilor …. existente pe spatiile verzi “. Din aceasta teza legiuitorul impune EXPLICIT ca o eventuala taiere in vederea reamenajarii , imbunatatirii aspectului architectural-urbanistic, TREBUIE AUTORIZATA , autorizatie care potrivit inscrisului emis in data de 12.01.2022 de catre AGENTIA DE PROTECTIA MEDIULUI BUZAU NU EXISTA !
    Pe cale de consecinta constatati incalcarea prevederilor legale de catre UAT BUZAU prin societatea URBIS SERV BUZAU , trebuiesc dispuse sanctiuni impotriva persoanelor vinovate potrivit art 23 alin 2 din Legea 24/2007, aceste sanctiuni fiind explicit in atributiunile GARZII NATIONALE DE MEDIU si in subsidiar trebuiesc dispuse fata de persoanele vinovate ca plan de masuri repunerea spatiilor verzi in situatia anterioara prin refacerea gardurilor vii asa cum au fost ele la data de 31.12.2021 ca si compensatie din punct de vedere al protectiei mediului .
    Totodata, autoritatea publica locala are OBLIGATIA de a intretine spatiile verzi ( OUG 195/2005 art 70 litera i “ sa adopte masuri obligatorii, pentru persoanele fizice si juridice, cu privire la intretinerea si infrumusetarea, dupa caz, a cladirilor, curtilor si imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi „) astfel incit faptele descrise mai sus constind in defrisarea neautorizata a arbustilor plantati in proximitatea blocurilor de locuinte cu titlu de gard viu constituie contraventie sanctionata cu amenda de la 25.000 la 50.000 lei de aceeasi OUG 195/2005 la art 96 , explicit alin 12 , constatarea acestor contraventii sint de asemenea in sarcina GARZII DE MEDIU potrivit art 97 al aceluiasi act normativ.

    Răspunde
  • BRAVO DOMNULE PRIMAR….FELICITARI !!…..CAND MERGEM IN ALTA ȚARĂ , NE PLACE CUM ARATĂ.. LA NOI , BOSCHETI SI GARDURI….

    Răspunde
  • Chiar e un lucru foarte bun scoaterea gardurilor . Erau urate , neingrijite si gaseai agatate in ele tot felul de lucruri . Astfel se luminea,a locul si nu te mai astepti sa iasa ceva dintre ele . Salut aceasta initiativa !

    Răspunde
  • De fapt, Primarele a starnit roiurile de albinutze comuniste care in 90% din cazuri isi imprejmuisera zona balcoanelor cu gardurili’ alea odioase, punand stapanire pe domeniul public, chipurili’ ca protejeaza fauna si flora locala :))))

    Pensionarilor, erati „stapani” autonumiti pe peticele alea de pamant si acum tocmai ce ati fost adusi la realitate (ce dreaku, lasati-o ca macane….cu protejatu’ florilor….).

    Peste tot ati facut asa. Daca vroia unu sa planteze un brad, ii sareati la gat ca nu are voie…., ….ca sunteti voi acolo…..
    Bravo Primarele ! In acest caz.

    Răspunde
  • Unii vor discriminare ca si-au ingrijit ei spatiul din fata blocului in scop personal. Pe Viitorului este unul care are o gradina mai mare decat o curte din 23 august. Eu sunt de acord sa le faca dar sa nu imi ingradeasca accesul acolo. Ca ma apuc sa dau si eu cu var intrarea blocului si nu mai las pe nimeni sa intre in bloc.
    Sa zboare toate gardurile ca daca pe unele le lasa si pe unele le ia vor fi discutii pe buna dreptate.
    Cat despre cei ce aleg sa plece din buzau, recomand cu caldura bucurestiul. Sarac si fara dinti in gura dar mandru ca a realizat ceva in viata.

    Răspunde
  • @Catalin si toti cei care cereti desfiintarea gardurilor vii de pe spatiile verzi ale blocurilor de locuinte , cititi va rog art. 35 din Legea 196/2018 alin. 1 lit a) si b) :
    ‘(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie PARTI COMUNE din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
    a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
    b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces; “
    Asa cum zicea cineva mai sus , spatiile verzi de langa blocuri sunt definite la art. 4 din Legea 24/2007 lit c) si j) dar din 2018 , regimul de propietate al acestora s-a schimbat .
    De la aparitia Legii 196/2018 , spatiul verde de langa blocuri NU mai este al primariilor , ci propietate indiviza a celor care sunt propietari in blocul respectiv . Gardul viu NU mai este doar simplu arbust ornamental , ci si RAZOR , pentru ca acum marcheaza limita terenului propietate privata de terenul public al primariei.
    Distrugerea gardurilor vii de langa blocuri de catre URBIS SERV este efectiv DESFIINTARE DE HOTAR , plus ca se distrug si se ridica gardurile de plasa puse de oameni pe banii lor .
    Cumulate , faptele astea se incadreaza in Legea 286/2009 la trei articole :
    -art. 253 : Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
    -art 228 : Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
    -art. 256 : Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin DESFIINTAREA sau strămutarea SEMNELOR DE HOTAR, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

    Răspunde
  • Din imaginile postate chiar nu inteleg de ce au eliminat gardul.
    Cunosc zona si gardul ala chiar era frumos, civilizat, nu deranja pe nimeni, si era si necesar in zona, ca metoda de protectie, avand in vedere ca intre geam si trotuar e doar 1m de spatiu, spatiu care ar fi fost plin de excremente de caine daca nu exista, si chiar si de om, in zona fiind niste locatii unde se strang betivii care apoi isi fac nevoile pe langa blocuri.
    Si in multe alte zone s-au pus garduri din cauza incompetentei primariei, a firmei de salubritate si a politiei locale, cei 3 vinovati care refuza sistematic sa isi faca treaba.
    Adiacent acelei zone Unirii, e zona Spiru Haret si Balcescu, unde cunosc situatia si unde majoritatea gardurilor s-au pus strict pentru ca s-au saturat oamenii sa aiba numai gunoaie sub geam, sa gaseasca sub geam numai fecale (de om, de caine, de pisici) sau urina, care vara miroase ingrozitor.
    Iar dupa ce au pus gardul, vazand ca zona ramane curata, cei mai gospodari au plantat diverse plante, de la iarba, gard viu, flori pana la copaci.

    Răspunde
  • Cei ce comenteaza mai sus probabil sunt cei ce locuiesc la etajele superioare, de la etajele 3 in sus, ca pe ei nu ii deranjeaza nici gunoaiele ce se strang langa bloc nici mirosul de excremente, ca la inaltimea aia nu se vad gunoaiele si nici nu se propaga mirosul.
    La un bloc vecin unde zeci de ani a fost liber spatiul din spate (parloaga lasata de Ceausescu, ca a fost omorat si n-a mai apucat sa si planteze ceva), si unde primaria nu a trecut macar o data sa planteze ceva sau sa faca curat, imi povestea cel ce statea la parter ca pana si oamenii strazii isi faceau culcus langa bloc si mereu era plin de fecale de la diversi trecatori, zona fiind si in apropriere de o ghena si langa un liceu unde tinerii obinuieau sa stea sa fumeze si sa bea inainte si dupa ore si lasau gunoaiele aruncate acolo.
    La un moment dat a luat decizia ca trebuie sa faca ceva satul de faptul ca el trebuia sa faca curat acolo, ca cei de la compania de salubritate refuzau sa stranga gunoaiele aduse de vant sau aruncate de diversi trecatori sub fereastra omului. A vorbit cu locatarii din bloc si toti au fost deacord cu solutia propusa, mai ales ca omul a suportat el tot.
    Ei bine dupa ce a facut asta si a infrumusetat zona, plantand tot felul de plante, brusc primaria si-a adus aminte de zona aia si trimiteau politistii locali sa il ameninte cu amenzi ca de ce a pus gard, de ce a facut carare, de ce a pus gard viu, de ce a pus copac, etc. Si asta s-a intamplat dupa ce s-a instalat la primarie actualul primar, fiind acea perioada in care era disperat sa aplice sanctiuni pentru a isi mari bugetul local, si trimitea politia locala sa faca abuzuri.
    Acum probabil va veni iar primaria, va darama gardul si il va lasa iar prada gunoaielor si excrementelor in loc sa lase o gradina cu flori.
    Buzau oras deschis… gunoaielor si excrementelor.

    Răspunde
  • @Mihai,….in majoritatea cazurilor nu erau garduri vii, ci „garduri” din tot felul de improvizatii comuniste, pe spatii unde proprietarii de la parter se auto-proclamasera „proprietari”. Acolo intindeau rufe, unii cresteau idilic 1-2 gaini, tineau acareturi distruse pe care oricum nu le foloseau, iar spatiile verzi in 95% din cazuri…nu existau.

    Hai bha OILOR, sa ne civilizam odata !!!! Ce lasam generatiilor viitoare ?! Tiganie si panarama ??!!!

    Răspunde
  • Foarte corect ceea ce se face cu desființarea gardurilor făcute abuziv pe
    domeniul public de vecinii cu inițiativă de la parterul blocurilor , garduri făcute pentru a proteja brazdele cu legume sau parcări ilegale. Cartierul Dorobanți este plin de astfel de inițiative pe care unii le protejează cu vaselina sau ulei ars ( a se vedea intrarea spre platforma de gunoi din strada Cașoca unde gardul plin de vaselina protejează brazde de legume , parcare privata betonata ,mese turnate ,etc pe care poliția locală se face că nu le observa. In proprietatea blocurilor este maxim un metru de teren in jurul blocului restul este domeniul public pe care primăria are obligația să-l întrețină bine sau rău (mai puțin spațiile pe care asociația de proprietari și-a luat angajamentul scris că-l va întreține dar cu respectarea legislației.

    Răspunde
  • Astazi in doar 3 minute, au ” taiat” traseul prin ceea ce era odata un spatiu verde ingradit, ingrijit si civilizat, un pustan pe la 14 ani si un cuplu de „cetateni” ai unei anumite etnii.
    Exact ca oile , fara nici un gest de Jena.

    Cind vad imprimate in beton urmele pasilor unor cetateni ce au ignorant ca era proaspat turnat , crud , ca si -au murdarit incaltamintea fara ca sa la pese …. prevad un dezastru !

    Pariu!

    Răspunde
  • Dragii mei locatari și vecini de blocuri care dețineți apartamente la parterurile blocurilor unde ați avut garduri (viu sau plasa bordurata), încercați sa veniti cu câteva probe pt ce ați făcut aceste garduri ca să poată vedea și din din primărie sau cei de la Urbis ca nu sau făcut asa fără vreun motiv întemeiat ca vrem noi garduri. Este vorba de cum spuneau și unii locatari care au scris mai sus în comentarii, ca la majoritatea parterurile de bloc trec oameni dacă ii putem numi așa care își satisfac nevoile (urinează și își satisfac nevoile fiziologice) în dreptul geamurilor fără nici o jena în amiaza mare cât și noaptea. Despre ce vorbim. Cei ce stau la etajele superioare nu ii deranjează aceste probleme și nici nu susțin în totalitate pe vecinii lor de bloc. Urât din partea lor și pt faptul ca și noi suntem tot oameni (unii dintre noi) și plătim taxe și impozite ca toți ceilalți. Dar vreau sa va spun ca eu unul personal dețin multe informații și aduc dovezi și tot ce trebuie pt a se vedea ce se poate găsi la parterul de bloc și as dori rezolvarea problemelor de catre cei în funcții reprezentative în acest domeniu. E ușor de tăiat garduri dar sa vina la fiecare parter de bloc sa comunice cu proprietarii sa vadă care e problema, nimeni nu o face. Înainte de a avea functii înalte, toți suntem oameni și se pot rezolva aceste probleme pe cale amiabilă și cu înțelegere. Hai sa facem Buzăul frumos cum sa hotărat de către consiliul local al municipiului Buzău, dar sa și comunicam cu persoanele care dețin proprietăți la parterul blocului pt.ai sprijini și înțelege problemele care sunt destul de mari și chiar foarte MARI. Mulțumesc frumos pentru înțelegere.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.