„Pentru a smulge un zâmbet copiilor în suferință”. Acțiune de voluntariat

Ele sunt cele zece fete care au înfrumusețat, gratuit, saloanele secției Pediatrie a spitalului județean Buzău.

Pereţii saloanelor au fost „animaţi” cu personaje din basme și desene animate, atât de îndrăgite de către micuții pacienți.

Din cei 10 voluntari – doi sunt studenţi la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design. Opt sunt elevi ai Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Buzău.

Echipa a fost coordonată de către Andreea Zaleschi, o tânără talentată și ambiţioasă.

Tânăra a absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – şi este masterand în cadrul aceleiaşi facultăţi.

„Am rezonat cu propunerea celor de la Spitalul Județean Buzău de a picta pereții saloanelor din secția Pediatrie. Pentru mine, acest proiect a însemnat atât un joc artistic, cât și o provocare, fiindcă, pe lângă pensule și acrilice, lucrăm cu emoțiile, le transpunem vizual pentru a fi primite de cei care le observă, dăm viață poveștilor, le ducem mai departe, împânzim diverse locuri cu imagini care să creeze stări de bine. Pictura murală de la Pediatrie a însemnat o pânză de emoții țesută din povestioare dragi copilăriei mele, cu personaje vesele și compoziții animate, dar și multă voie bună și zâmbete, toate acestea din dorința de a colora starea celor mici care ajung pe holurile secției Pediatrie.

Anul trecut, Andreea s-a implicat, ca voluntar, în Proiectul „Spitale Color”, donând Spitalului Judeţean șase tablouri pictate de ea.

Am colaborat cu o colegă de facultate, Andreea Zabulic, alături de care am realizat schițele preliminare și am dezbătut posibilitățile cromatice care s-ar potrivi cel mai bine ilustrațiilor. Echipa de opt eleve de la „Spiru Haret” a ajutat în realizarea lucrării murale într-un timp relativ scurt. Am avut de luat în calcul mai mulți factori, printre care suportul de lucru, culorile și pigmenții, dar și procesul de imprimare a acestora pe perete. Tocmai factorii au făcut ca provocarea picturii pe mari dimensiuni să devină un joc de culoare, lumină și umbră, cadre de basm și personaje din povești, dincolo de regulile care ordonează tot acest proces într-o componentă artistică”.

Dr. Gina Anica, medic-şef Secţie Pediatrie:În calitate de beneficiar, vreau să mulţumesc voluntarilor care s-au implicat în acest proiect şi au adus zâmbetul pe chipurile copiilor, dar și conducerii spitalului, care ne-a sprijinit în acest demers. Copiii care vor ajunge în Secţia Pediatrie vor avea un mediu vizual mai plăcut, cu scene din povestile preferate sau din desene animate şi sper să suporte mai usor tratamentele şi timpul petrecut în secţie”.

Acest proiect va continua şi în Ambulatorul de Specialiate Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.