Cine e personajul care se opune dezvoltării Buzăului. Toma îl face praf

„Tu ești vinovat pentru blocarea proiectului Banca de Gene la Buzău!”.

Atacul primarului Buzăului la adresa lui Adrian Oros a venit azi, după vizita de ieri a ministrului Agriculturii la Buzău.

Într-o scrisoare deschisă, Toma „îl face praf” pe ministrul liberal, acuzându-l că nu l-a primit niciodată pe Costel Vânătoru în audiență, că se pitește după academie și, cel mai grav, că nu urmărește în această speță interesul României!

Toma: Ministrul liberal al Agriculturii, Nechita – Adrian Oros, împiedică funcționarea Băncii de Resurse Genetice, blocând dezvoltarea României prin propriile forțe!

„Ieri, 24 noiembrie 2020, domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita – Adrian Oros, a venit în campanie electorală la Buzău pentru susținerea candidaților PNL la parlamentare, iar în conferința de presă a spus din nou multe minciuni despre funcționarea Băncii de Gene.

Prin ce spune și ce face, ministrul Oros îi pune în situații ingrate pe candidații PNL de la Buzău. La fel a pățit-o și Cristi Romanescu în urmă cu câteva săptămâni. Dacă PNL va lua un scor slab la Buzău un „merit” îl are și Oros

Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale a fost înființată cu scopul de a conserva, proteja prin amprentare genetică și de a multiplica semințele șlefuite de moșii și strămoșii noștri și înnobilate de cercetătorii români.

Nu este posibil, ca ministru și mai ales ca român, să nu înțelegi necesitatea și oportunitatea funcționării Băncii de Gene. De un an de zile domnul Oros se încurcă în minciuni, încălcând legea cu bună știință, chiar dacă a jurat la învestire pe Biblie și pe Constituție că va respecta legile țării.

Este incredibil cum Ministrul Agriculturii, venind la Buzău, nu și-a arătat interesul să viziteze singura proprietate pe care Ministerul pe care îl conduce o deține la Buzău, respectiv terenul și întreaga bază destinată Băncii de Resurse Genetice Vegetale, transferată gratuit de către comunitatea buzoiană către Ministerul Agriculturii, pentru acest proiect vital pentru prezentul și viitorul României.

Și, mai ales să nu te întâlnești cu cel mai mare cercetător român în domeniul legumiculturii, domnul Costel Vînătoru, pe care acum un an ministrul Oros l-a dat afară din funcția de director al Băncii de Gene, iar la presiunea buzoienilor organizați într-un meeting, l-a pus la loc. Ministrul Oros l-a reangajat pe domnul Vînătoru, dar i-a blocat atât angajarea celor 12 oameni cât și bugetul.

Cum explicați, domnule Oros, că într-un an nu l-ați primit nici măcar o dată pe domnul Vînătoru, care a fost umilit zile întregi așteptând la porțile Ministerului întâlnirea cu Ministrul Agriculturii?

Buzoienii sunt curioși să afle care va fi următoarea escală a domnului ministru, pentru că data trecută, după ce a declarat la Buzău, că ,,Banca de Gene de la Buzău nu își justifică existența”, a fost oaspetele unei firme ungurești de semințe din apropiere de Cluj – Napoca, unde a avut doar cuvinte de laudă la adresa celor care, culmea, comercializează cu mult succes semințe create de cercetarea românească, dar fără acordul unităților de cercetare, adică fără acord de multiplicare a semințelor pentru Ceapa de Buzău, Varza de Buzău, Tomatele de Buzău, ș.a.m.d.

Întrebat de jurnaliștii buzoieni dacă știe care este diferența între o bancă de gene, o bancă de semințe și un depozit de semințe, ministrul a fost destul de departe de subiect, insistând pe descrierea Băncii de Gene de la Suceava, neștiind însă că Banca autointitulată ,,Bancă de Gene”  nu a realizat nici o amprentare genetică.

Una este racordarea la instituții internaționale, strict protocolare, așa cum a afirmat în conferință și alta este acreditarea  și funcționarea după standardele FAO în vigoare, ultimele fiind elaborate în anul 2014, iar la Reuniunea de la Roma din 2019, s-a anunțat deja modificarea acestora. Plus de asta, Suceava nu este un bazin legumicol și nu are capacitatea și nici logistica necesară pentru regenerarea surselor genetice pentru toate domeniile agriculturii naționale.

Ideea necesității unor acreditări primite din partea tuturor universităților din țară care sunt consultate informal și rugate să argumenteze o recomandare pro sau contra pentru înființarea celei de-a doua Bănci de Gene din România este o falsă problemă menită să comute atenția de la singurul buton OFF/ON al proiectului care se găsește la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nicidecum în cancelariile universităților de pe întreg cuprinsul țării.

Strecurarea în discurs a Academiei Române și Academiei de Științe Agricole ca foruri de acreditare, reprezintă o altă formă de manipulare a atenției de la unicul actant care poate debloca procesul dezvoltării instituției buzoiene. L-aș ruga pe domnul ministru să enumere 5 unități de cercetare de profil din subordinea  Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu – Șișești”, acreditate la zi. Răspunsul este simplu: absolut niciuna! De ce? Pentru că este imposibil în momentul de față în România să îndeplinești condițiile de acreditare compatibile cu mediul de cercetare european. Se subînțelege că nici Banca de Gene de la Suceava nu are această acreditare. Ministrul Agriculturii nu este nici Ministrul Educației și nici Președintele Academiei Române, ci este șeful Ministerului Agriculturii adică, cu activitate direct în câmp, la brazdă, unde este nevoie de efort și bunăvoință pentru a face ca lucrurile să crească!

Dezvoltarea României se poate face în primul rând prin proiecte românești, iar Banca de Gene este un proiect 100% românesc, ce este, iată, blocat de un Guvern PNL care adâncește și mai mult toate crizele!

PNL-ul are ca platformă electorală ,,Dezvoltăm România”!

Prin ceea ce demonstrează în fiecare zi, cred că cel mai nimerit slogan ar fi ,,Blocăm România”!”

Citește și:

loading...

9 comentarii la „Cine e personajul care se opune dezvoltării Buzăului. Toma îl face praf

 • D-l primar Toma trebuie sa se astepte in viitor la tot felul de lovituri la gioale si la boicot din partea ciumei galbene. Blocarea functionarii Bancii de Gene este ptr Buzau doar un timid inceput din mizeriile care ni se pregatesc.
  Stati sa vedeti ce va urma dupa ce Iosefini de la Cotroceni se va vedea si cu Parlamentul Meu.

 • E clar că și Tomiță și Vânătoru urmăresc un scop ascuns de se tot agită și merg pe naționalismul asta se doi lei!

 • Aici nu e vorba doar de un om (Oros) care se opune acestui proiect atât de important pt. BZ şi întreaga ţară, aici e vorba de o întreagă armată galbenă (PNL) care se opune, Oros fiind doar prima lor coadă de topor (dintr-un lung şir ce ajunge şi dincolo de graniţele României).
  Deci PNL-ul şi o serie de ,,key people” de-ai lui Soros caută să pună piedici PSD-ului prin toate mijloacele şi la orice ocazie pe care o prind. Banca asta de Gene, o creaţie extraordinar de bună, într-adevăr, nu se doreşte a fi lansată tocmai pt. că este a PSD-ului (Toma şi Vânătoru, cei mai respectabili buzoieni din pctul meu de vedere, fiind oamenii PSD-ului), nu că ar avea Oros ceva personal cu Toma sau cu Vânătoru !
  Poate să scoată Toma şi Vânătoru în stradă oricâtă lume ar scoate (celor mai multor buzoieni oricum le e indiferent acest litigiu), că dacă nu se doreşte DIN AFARĂ să se dea undă verde funcţionării acestei bănci de gene, nu i se va da !!!
  Iar Oros rămâne doar micul căţel care a primit ordin să răspundă cu maximă intransigenţă ,,NU” la oricâte insistenţe ar face Toma şi Vânătoru ! Despre asta e vorba în toată povestea asta.

 • Daca mai exista in alt judet o astfel de entitate de cercetare si conservare genetica ,inteleg cu competenta nationala,de ce mai este nevoie de „inventarea” uneia la Buzau………Cam seamana cu alta initiativa epocala, Buzaul mare centru universitar…., in apropierea Bucureștiului. A „ramas” cam mic Buzaul pentru asa zisa anvergura a unor ” mari ” politicieni locali…….

 • PSD a avut 3 guverne in ultimii ani.De ce nu a infiintat coana Veorica cu gasca ei Banca de gene in conditiile in care au majoritate lejera in parlament? Au avut alte prioritati!Cum sa scape tov.Dragnea de puscarie!Acum in an electoral s-au gandit si la binele tarii…Intotdeauna altcineva este de vina !

 • Extraordinara intrebarea lui Cocstel , chiar asa ? , de ce nu au facut asta ? , pe ei ii interesa justitia ,sa scape penalii . Nu pot sa nu observ ca multi vor muri Soros in cap 🙂

 • Este vechiul tip de discurs fals nationalist – populist menit sa tulbure spiritele deja agitate.
  Toma, pe persoana fizica, se erijeaza intr-o entitate mai presus de toate cerintele stiintifice, logice si practice necesare unui astfel de demars. Si zic pe persoana fizica pentru ca nu pricep ce are primaria cu un astfel de demers! Este un proiect de nivel national. Cand o iei pe aratura si te-apuci si zici ca Academia de stiinte agricole n-are nici o treaba, cand statiunea de cercetare din Buzau ii este subordonata, nu mai pricep nimic!
  De ce, daca un astfel de proiect ar fi util orasului al carui primar este, domnul Toma nu depune toate eforturile necesare pentru a obtine fonduri europene pentru a-l implementa? Nu cumva tocmai pentru ca primaria n-are nici o treaba cu un astfel de demers?
  Ministrul nu s-a pronuntat impotriva proiectului ci a zis ca este necesara o implicare la nivel national a forurilor stiintifice ce se pot pronunta despre necesitatea si beneficiile aduse Romaniei, nu pentru c-asa vreau eu, Toma.
  Mai sunt multe de lamurit despre banca asta de gene (ma intreb daca cei ce sustin demersul lui Toma stiu ce inseamna asta, ori isi inchipuie c-ar fi un fel de chiosc unde se vand seminte la cornet), ma opresc, insa aici.
  E clar ca-i doar o agitatie electorala, care nu merita atentia ce i s-a acordat.

 • Nutret pentru bizoni. Puteti pacali locuitorii celei mai marei comune din judetul Buzau dar nu si oameni care se pricep.

  Ma mir ca domnul Vanatoru intra in acest joc al PSD. Cum o sa se simta cand va trebui sa angajeze tot felul de amante sau sa sifoneze milioane de euro?

  Domnul Vanatoru ar putea face lucruri bune si la actualul loc de munca. Poate sa inceapa si cu lucruri mici gen inlocuirea dughenei insalubre in care se vand produse, sa actualizeze website-ul statiunii care te trimite inapoi in timp (poate si ceva comert online? ) si multe altele.

 • Puteti sa stati linistiti. Nu vor fi angajate amante de talia d-nei Nutzi Plescoi, Anca Boiangiu, sau a d-nei Raluca Curcan.
  Aia de la PSD n-au atata imaginatie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.