Plantație cu un copac minune la Buzău! Crește 6 metri pe an! Crescătorilor li se promit câștiguri uriașe! Firma Rotec a investit la Buzău
Este considerat copacul minune cu cea mai mare creștere din lume.
Paulownia crește extrem de repede, până la 6 m pe an atunci când este tânăr.
Unele specii de paulownia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea în mai puțin de cinci ani.
Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Aproape la propriu.
Încă din primul an, plăntuța de 20-30 de centimentri atinge înălțimea medie de 3 metri. În cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri în doar 6 luni.
Odată ce copacii sunt recoltați, se regenerează din rădăcinile existente, ceea ce le obține numele de “copaci Phoenix.”
Paulownia are capacitatea de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic și chiar deteriorate.
În ultimii ani, la nivel mondial, paulownia a fost prezentat ca o posibilă soluție la problema defrișărilor la nivel mondial, problemă ce se află în centrul dezbaterii privind schimbările climatice.
Este folosit ca un copac de reîmpădurire în mai multe țări, printre care Australia, Germania, China, SUA și Panama.
La Buzău, firma Rotec deținută de omul de afaceri Nicu Dinu a inaugurat prima plantație de paulownia.
E vorba de un teren de aproape 8 hectare situat în vecinătatea fabricii de bere și cele două cimitire din zonă după cum se poate observa din fotografia alăturată.
Iată și primele imagini cu plantele de la Buzău, cultivatorii fiind monitorizați constant de un expert:
„Recoltarea lemnului se face, în medie, în anul 4 sau 5 de la înființarea exploatației, când diametrul arborelui atinge 18 centimentri. În cele mai nefericite cazuri, recoltarea se face cel târziu în al 9-lea an. Se obține o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar prețul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recoltează 300 de metri cubi, adică cei 30.000 de euro venitul de care vorbește toată lumea”, explică Paul Basoc antreprenorul care încheie contracte de preluare a lemnului de la cultivatori.
De asemenea, speciile de paulownia s-au dovedit că permit creșterea producției de alimente atunci când sunt utilizate pentru culturi diferite în proximitate și pentru a preveni eroziunea solului.
”Întreținerea plantației este esențială. Prin intermediul pozelor trimise de clienți, noi monitorizăm lunar cultura. Se fac și lucrări de întreținere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costă 200-300 de lei/an, de două prășiri pe an și de toaletare aproape lunară a arborilor. Totodată, irigarea este esențială, iar noi punem la dispoziția clienților un sistem inovator al cărui cost se ridică la 600 de euro/ha și pe care îl montăm gratuit când înființăm cultura”, explică Paul Basoc care sunt lucrările agricole ce trebuie făcute pe o exploatație de arbori Paulownia.
O teapa, oameni buni! Copacii nu sunt aclimatizati si degera peste iarna, cunosc oameni care au pierdut sute de mii de euro investind in aceasta afacere.
Curios sunt daca voi și verificați ceea ce scrieți? Aveți habar de când e plantația înființată, sau macar de câte ori au venit că nu s-au prins că nu a mers? Nu mai faceți știri de CC daca era așa cum spuneți tăia din ei de mult ( am fost prezent de la înființare și știu despre ce vb)
Nu degera !! Am plantat doi la deal in comuna Tisau acum doi ani !! Au înălțimea de 6m recunosc sunt subțirei ca nu am știut ca trebuie sa le tai vârful!!!Eu i am plantat ca Pomul Prințesei pr florile bleu !!!
trebuie sa invatam