Plătește cineva pentru greșeală ? Ce spune prefectul

Aseară, în jur de 15 blocuri din Buzău (Micro XIV și Caraiman) au fost lăsate fără gaze.

Câteva sute de buzoieni au avut de suferit, iar unele mămici cu copii mici s-au refugiat la rude – de teamă să nu înghețe peste noapte (centralele pe gaz n-au mai putut funcționa).

În ecuație trebuie incluse și sperietura pe care au tras-o mulți cetățeni când au simțit un puternic miros de gaze în case, pe casa scării sau la intrarea în bloc, dar și deranjul produs pompierilor, celor de la ambulanță, poliției etc.

Leonard Dimian, Prefect: „Din câte am înțeles vina ar aparține celor de la Transgaz. Ei ar fi făcut aseară o verificare și au scăpat mai mult mercaptan în gaze. Mercaptanul e acel odorizant care se adaugă la gazele naturale care sunt inodore. Deci, nu ar fi vina celor de la Distrigaz, care au fost puși în alertă, cu atâtea apeluri la 112, ale buzoienilor care au simțit miros de gaze.

Dimian, Prefect: „Situația s-a rezolvat de noaptea trecută, s-a dat din nou drumul la gaze”

„Luni o să convoc o ședință la prefectură pe acest subiect. Nu se poate să faci astfel de verificări seara, să sperii lumea, fără a informa măcar în prealabil, ca să știm cu toții ce se întâmplă. Am înțeles că deși există un protocol între TransGaz și Distrigaz, nici măcar cei de la Distrigaz n-au fost informați. Nu știu dacă va fi cineva sancționat, nu cunosc în ce măsură am putea noi, Prefectura Buzău, să-i amendăm pe cei de la TransGaz”, a spus prefectul Leonard Dimian pentru buzoienii.ro.

Prefectul s-a deplasat aseară în zona afectată pentru a rezolva situația apărută

UPDATE: Problemele continuă. Încă sunt blocuri în oraș (ora 11.00) debranșate de la gaze! Deși s-a concluzionat că de vină e marcaptanul pus în exces, totuși cei de la Distrigaz au oprit alimentarea (și nu au mai reluat-o) în blocurile unde au constatat și scăpări de gaze. Locatarii trebuie acum să cheme una dintre firmele de instalații gaze (agreata de Distrigaz) pentru a lucra pe casa scării. Dar cum azi e sâmbătă, iar mâine duminică, foarte probabil că oamenii vor sta până luni fără gaze!

UPDATE 2 Intră și OMV Petrom în horă

Pentru orașul Buzău gazele sunt aduse de la Bărbuncești (Tisău, exploatare a OMV Petrom) și de la Urziceni (din sistemul național de transport). Vina poate fi inclusiv a celor de la Petrom OMV pentru că de la Bărbuncești există și o conductă a lor (pe lângă cea a TransGaz) care transportă gaze până în mun. Buzău.

TransGaz este societatea (ca capital de stat) care se ocupă cu transportul gazelor prin intermediul sistemul național de conducte (atât de la producătorii români, OMV Petrom și Romgaz, cât și de la Isaccea, pe unde intră gazele importate de la ruși). Distrigaz are rețeaua de distribuție ce pornește din stațiile TransGaz și ajunge până la casele/blocurile oamenilor.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Plătește cineva pentru greșeală ? Ce spune prefectul

  • Rolul mercaptanului este acela de a depista scaparile de gaz din instalatii. A procedat foarte bine ,,Dorel”. Poate a prevenit o catastrofa.

  • Pe bune „EU”?Atunci de ce se mai dozeaza corespunzator acel mercaptan ,din cate stiu eu 1.4l/100000 m3?Pai gandeste-te ca doza fiind de zeci de ori mai mare injectata,s-au raportat si in case acel miros de gaze,desi instalatia s-a dovedit fiind etansa.Mercaptanul miroase si prin arederea metanului. Deci mai bine gandeste inainte de a posta prostii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.