Prefectura s-a plasat de partea Companiei de Apă: „Cererea Primăriei Buzău este ilegală”. Ciocnire între jurista șefă a Prefecturii și cea a Primăriei Buzău

Astăzi, în două rânduri și în două locații diferite, Prefectura Buzău, prin vocea prefectei Carmen Ichim și a juriștilor instituției, a apreciat că demersul Primăriei Buzău în dauna Companiei de Apă este ilegal. Mai întâi s-a pronunțat Carmen Ichim la sediul Prefecturii:

„Am solicitat Primăriei Buzău revocarea hotărârii de săptămâna trecută privitoare la desemnarea doamnei Georgeta Cristea ca mandatar special al municipalității în Adunarea Generală a Companiei de Apă. Au fost atunci opt voturi pentru, șapte anulate și patru voturi nule. În total 19 consilieri prezenți. Ca hotărârea să fi fost corect adoptată ar fi fost nevoie de 10 voturi pentru”. 

Identic s-a pronunțat câteva minute mai târziu și jurista Prefecturii, Diana Pavel (fostă în Primăria Buzău până în urmă cu câteva luni), venită special împreună cu alte două colege în Palatul Comunal pentru a se asigura că hotărârea CLM de săptămâna trecută va fi revocată. Oarecum intimidată de desantul de la prefectură, jurista primăriei, Roxelana Radu, a acceptat revocarea hotărârii, deși consideră că ea are dreptate și că hotărârea adoptată săptămâna trecută este legală:

„Pentru că în această speță, dvs. de la Prefectură, sunteți autoritatea ierarhic superioară, mă supun. Dar, personal, consider în continuare că eu am dreptate și nu dvs. Nu e nevoie de majoritate absolută cum susțineți dvs., ci de majoritate simplă, care s-a îndeplinit: 8-7. În plus, nu s-a votat pe întreaga hotărâre, unde atenție, au fost 14 voturi pentru și doar două împotrivă, ci doar pe o parte a hotărârii, unde a fost nevoie de vot secret”.

Pentru a nu se ajunge la un conflict al orgoliilor între cele două instituții și juriștii lor, Primăria Buzău a revocat hotărârea de săptămâna trecută și a repus-o azi la vot, când a trecut de această cu un vot majoritar.  

Un al doilea aspect, mai important, e că Prefectura Buzău, prin vocea juristei Diana Pavel, susține că asociația ADI Buzău 2008 e cea care controlează legal Compania de Apă și nu acționarul majoritar, Primăria Buzău:

„Conform HG 855/2008, modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă nu se poate face fără avizul ADI Buzău 2008. Din câte m-am interesat eu, nu aveți acest aviz, nici măcar nu a fost cerut. În concluzie, vă solicit să retrageți din mandatul trimisului Primăriei Buzău în AGA la Compania de Apă intervenția asupra modificării Actului Constitutiv de la Compania de Apă. În plus, acest lucru este stipulat și în statutul ADI Buzău, acolo unde Primăria Buzău a aderat”.

Spusele juristei Prefecturii nu i-au convenit deloc primarului Toma:

„Doamna Pavel, când aveți dreptate ? Acum, când veniți de la Prefectură și susțineți altceva sau în urmă cu două luni când erați secretarul Primăriei Buzău și ați dat viză de legalitate fix pe celeași lucruri. Uitați, e semnătura dvs. aici ?”, a spus Toma arătând o hârtie înspre Diana Pavel.

În plus, primarul a reclamat faptul că avizul de la ADI ar trebui, conform procedurii, cerut de Compania de Apă și nu de Primăria Buzău, dar că, evident, cei de la Compania de Apă n-or să-și taie singuri craca de sub picioare. 

Până la urmă, Primarul Toma și consilierii au acceptat, din nou, cererea juristei prefecturii și au retras din mandatul Georgetei Cristea în AGA intervenția asupra modificării actului constitutiv de la compania de Apă.

În plus, mandatul acesteia nu mai este unul special, ci unul obișnuit, sintagma „special” fiind tăiată la solicitarea consilierilor C-tin Florescu și Sorin Lazăr. 

 

loading...

4 comentarii la „Prefectura s-a plasat de partea Companiei de Apă: „Cererea Primăriei Buzău este ilegală”. Ciocnire între jurista șefă a Prefecturii și cea a Primăriei Buzău

 • Asta e parerea d-voastra domnule Tereaca care nu esti impartial , ca doar incasezi bani de la dom Toma. Acum vorbind despre aceasta ambitie obsesiva si personala de a prelua Compania de apa s-a lovit astazi la CLM si se va lovi de consilierii locali care au vazut ca nu e lupta lor ci a unuia care nu prea mai are controlul asupra lui, ca sa nu spun cuvinte jignitoare.Problema e ca consilierii nu mai vor sa raspunda pentru ambitiile si obsesiile lui .Cred ca si noaptea in somn vorbeste de Tescaru si de Compania de apa.

  Răspunde
 • Păi ce-am făcut măi nene mă ?
  S-a muiat nea Tomiță ?
  Suge și Prefectura la robinetul cu bani al
  șuncosului Tescaru ?
  Poate a terminat Boșcodeală de ispășit ,
  și-l numește Carmenuța Ochizglobii
  BURGERMEISTER CHEF !

  Răspunde
 • Dle primar Toma, caracatița nu se predă ușor, era de așteptat. Retrageți reprezentantul primăriei din Consiliul de Administrație al ADI. Decât o prezență formală cu un singur vot reprezentând 76%, izolat într-o pădure de mâini care reprezintă 24% din active, mai bine lipsă. Abia atunci, nemaifiind părtaș la mascarada capitalismului stalinist, vor putea să înțeleagă și cei care n-au priceput până acum absurdul situației. Nu veți mai fi răspunzători de calitatea și prețul apei, și nici de angajările clientelare, de salariile nesimțite și toate giumbușlucurile tescarioților. Apoi puteți organiza un referendum local pe tema managementului Serviciului Public de Apă-Canal. În campania pentru referendum, domnii consilieri vor fi puși în situația de a explica cetățenilor acțiunile lor în Consiliul Municipal și vor fi obligați să țină cont de voința poporului, fiindcă la un an de la alegeri deja au uitat în serviciul cui sunt!

  Răspunde
 • Domnul V.Petrino,gândiți ca un pompier.
  Distrug casa ca sa salvez un om,ceea ce nu e cazul in situația creata de Toma
  Problema apei e vitala in orice comunitate si nu doar in Buzau ci oriunde!
  A pune problema ca un primar sa nu fie interesat de asta doar ca nu e pe placul lui,un anume moft,fara argumente,așa cum susțineți,nici macar talentul de comentator nu va recomanda!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.