Premiu pentru cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană

Inițiativă lăudabilă a lui Felix Rache, cunoscut (fost) jurnalist buzoian, implicat de câțiva ani în politică (președinte Pro România Buzău, din 2020 este vice la CJ Buzău).

Astăzi, de „Ziua Internațională a Libertății Presei”, Felix Rache a anunțat că va oferi un premiu de 1000 € „celui mai bun reportaj apărut în presa buzoiană”.

Provocare pentru jurnaliștii buzoieni

„Dragi ziariști și foști colegi, 

Ziua internațională a libertății presei îmi dă din nou ocazia să vă mulțumesc pentru contribuția constantă pe care o aveți la bunul mers al societății și să vă transmit cele mai bune gânduri. Deși uneori politicienii par să uite importanța muncii voastre, evenimente tragice precum războiul de astăzi din Ucraina ne reamintesc tuturor unde pot duce suprimarea libertății de expresie și transformarea presei într-un simplu instrument de propagandă al puterii.

Pentru că județul Buzău a avut mereu jurnaliști talentați și îmi doresc ca această tradiție să continue mult timp de-acum încolo, aș vrea să vă anunț astăzi instituirea „Premiului Simona Catrina” pentru reportaj. Premiul este un omagiu adus talentatei jurnaliste buzoiene Simona Catrina, fosta noastră colegă plecată mult prea devreme dintre noi, și va recompensa anual cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană. Jurizarea va fi făcută de ziariști de la toate instituțiile media din județul Buzău, valoarea premiului, acoperită integral de mine, fiind de 1000 de euro. 

Simona Catrina a fost un condei aparte în presa românească. Născută la Buzău, a terminat liceul „Mihai Eminescu” din orașul nostru și apoi Facultatea de Litere la București. Jurnalistă și scriitoare cu mult umor și ironie fină, Simona a scris pentru „Național”, „Libertatea”, revista „Tango” și multe alte publicații.

Instituirea unui premiu pentru jurnalism în amintirea sa sper să îi inspire pe tinerii jurnaliști din Buzău să fie mai buni, profesioniști și dedicați acestei frumoase meserii”.

Absolventă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău, Simona era recunoscută prin sarcasmul şi luciditatea textelor pe care le-a publicat de-a lungul carierei sale jurnalistice, care se întinde pe întreaga perioadă de existenţă a presei libere româneşti.”

Felix Rache a anunțat că va acorda premiul în fiecare an, iar provocarea este lansată îndeosebi tinerilor jurnaliști locali (până în 40 de ani).

Citește și:

loading...

Un comentariu la „Premiu pentru cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană

  • Ca un conștiincios ” cititor de gazete ” ce-am fost , am remarcat mereu stilul scriiturii regretatei Simona Catrina , în special pentru sarcasmul și (auto)ironia practicate… Fiindcă încă se mai bucură de respectul cititorilor – atâți cât mai sunt – apreciez gestul dlui. Felix Rache de a institui un premiu în memoria unei ziariste BUZOIENE de excepție !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.