Primă victorie a lui Toma cu Tescaru! Comp. de Apă acceptă reducerea „meteoricei” cu 25%! Toma nu-i mulțumit, vrea 50%: „I-am prins cu hoția”

Toma în vizita la Comp. de Apă

De câteva luni, C-tin Toma tot amenință că va prezenta public un studiu care va releva faptul că onor Comp. de Apă Buzău umflă nejustificat facturile buzoienilor la apa de ploaie.  De câteva zile lucrurile au început să se precipite. În primul rând, Toma a anunțat că la sfârșitul lunii va detona nucleara: 

„Gata, raportul e terminat. I-am prins cu hoția pe cei de la Comp. de Apă. Ani la rând au furat banii buzoienilor, persoane fizice și juridice. Facturile la apa meteo ar fi trebuit să fie cu 50% mai mici. Nu doar că o să cer reducerea imediată cu 50%, dar o să-i dau în judecată pentru a ne da banii înapoi. Pe toți acești ani în care ne-au păcălit. Și pe noi ca primărie și pe buzoienii simpli”, a spus, apăsat, Toma.

Cârjan și Tescaru

Anunț surpriză dinspre Rm. Sărat

Coincidență sau nu, în aceste zile dinspre Comp. de Apă și Primăria Rm. Sărat s-a scurs informația că facturile râmnicenilor se vor reduce cu 25%. 

„Da, avem această discuție. Dar o decizie se va lua în ADI. E posibil ca acel coeficient prin care apa de ploaie ajunge în canalizare să se reducă de la 1 la 0,75. De un an de zile asistăm la acest război fără niciun rezultat între domnii Toma și Tescaru. Eu am ales calea de mijloc, cea a dialogului, și, se pare, că am avut mai mult succes. Există disponibilitate din partea Comp. de Apă pentru a se reduce cantitățile plătite de populație”, a spus Sorin Cârjan, primarul din Rm. Sărat.

Anunțul dinspre Rm. Sărat nu l-a mulțumit deloc pe primarul din Buzău. Convins că are dreptate și cu argumentele din studiul comandat în mână, Toma vrea mai mult, adică reducerea facturilor cu 50%. Toma îl acuză pe Sorin Cârjan că s-ar fi înțeles cu Tescaru pentru acest procent mai mic, convenabil Comp. de Apă! Râmâne să vedem cum se va încheia această poveste. Cert este că Toma joacă tare, iar anunțul că onor Comp. de Apă ar accepta acum reducerea cu 25% e suspect, câtă vreme ani la rând a ținut cu dinții de procentul de 100%.

„Dacă se va reduce coeficientul de la 1 la 0,75% nu se va face doar la Rm. Sărat, ci și în municipiul Buzău. Prețul și metodologia de calcul sunt unitare. Dar, aceste lucruri nu sunt treaba noastră a Comp. de Apă, ci a forului tutelar, adică al ADI. Noi ne vom conforma deciziei ADI”, a spus azi Dumitru Cristea, director adjunct la Comp. de Apă.  


Raport: „În cazul ploilor de scurtă durată și cu temperaturi ridicate apa nu ajunge în canalizare”

Vineri în ședința Consiliului Local Buzău, Toma va pune în fața consilierilor proiectul de reducere cu 50% a facturilor la apa meteorică. Totodată, consilierii vor primi și câte un exemplar al „Raportului de Expertiză Tehnică privind Metodologia de tarifare și tarifele practicate pentru apa meteo” realizat de Societatea de Proiectare pentru Infrastructura Urbană și Rurală SRL Iași.

Dintre concluziile acestui Raport reţinem că:

„La calculul cantităţii de apă meteorică nu s-a ţinut cont de coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR 1846-1:2006, coeficienţi subunitari care depind de natura suprafeţelor construite si neconstruite precum şi de faptul că în cazul unor ploi de scurtă durată şi cu debit redus, temperaturi ridicate, apa nu mai ajunge în reţeaua de canalizare. Totodată, se are în vedere gradul diferit de impurificare al apei meteo și al apei de la canalizare si implicit necesitatea aplicării de tehnologii diferite înainte de deversarea în emisar.

–              apele uzate menajere si industriale sunt încărcate cu impurificatori preponderent organici care necesita o epurare avansata, cu consumuri importante de resurse economice.

–              apele meteorice sunt ape care conţin preponderent suspensii minerale antrenate de pe suprafeţele urbane colectoare, fara compuşi organici poluanţi iar epurarea acestor ape comporta un volum de cheltuieli substanţial mai mic.

Pe cale de consecinţă, expertiza consideră că este necesară modificarea strategiei de tarifare prin implementarea unor tarife diferenţiate pentru cele două componente ale serviciului de canalizare, având în vedere gradul diferit de impurificare al celor două feluri de ape de canalizare.

loading...

4 comentarii la „Primă victorie a lui Toma cu Tescaru! Comp. de Apă acceptă reducerea „meteoricei” cu 25%! Toma nu-i mulțumit, vrea 50%: „I-am prins cu hoția”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.