„Nu mai puneți bătrânii pe drumuri! Lăsați-i să stea în casă”. Solicită implicarea primăriilor

Situația extraordinară cere măsuri extraordinare, consideră deputatul buzoian Sebastian Radu.

„Momentul în care se află acum România este unul care își va lăsa amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Este un moment în care trebuie să fim responsabili, precauți, calmi, un moment în care cei vulnerabili au nevoie de măsuri speciale de protejare.

Rețete prin telefon

Bătrânii, bolnavii cronici, persoanele aflate în situații dificile trebuie protejate cât mai mult de nevoia de a ieși din casă.

Medicii de familie trebuie să dea consultații prin telefon iar apoi să poată emite rețetele electronice solicitate de pacienți, care să poată fi accesate de farmaciile în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, validate și eliberate aparținătorilor.

Bătrânii în casă, altcineva să le aducă medicamentele

Prin serviciile aflate la dispoziția primăriilor, de asistență socială, poliție locală sau alte departamente, trebuie asigurat un număr de telefon de contact la care cei care au nevoie de rețete să poată apela. Trebuie alocat și personal care să ridice și să livreze aceste rețete în caz că vârstnicii respectivi nu dispun de aparținători ori de terți care să-i ajute.

Trebuie găsite soluții și pentru scrisorile medicale necesare continuării prescrierii tratamentelor pentru unele tipuri de boli cronice, scrisori care implică deplasarea bolnavului la medicul specialist și apoi la medicul de familie, de cele mai multe ori cu mijloace de transport în comun, pe distanțe mari.

S. Radu: „Dați măști și tot ce mai au nevoie medicilor de familie!”

Vulnerabili consider că sunt atât vârstnicii, cei care suferă de boli cronice sau cei care se vor confrunta cu afecțiuni acute, cât și medicii care vor asigura gestionarea nu doar a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS CoV-2, ci și celelalte afecțiuni ale cetățenilor, și vor avea contact permanent cu aceștia.

De aceea, m-am adresat domnului Secretar de Stat Raed Arafat, ministrului sănătății și premierului pentru a le solicita să țină cont de medicii de familie care monitorizează autoizolările, care au în evidență bolnavii cronici și care efectuează tratamente pentru diverse afecțiuni.

Am solicitat să li se asigure gratuit, cât mai rapid, consumabilele pentru protecția lor și a pacienților, precum și toate condițiile normative care țin de organizarea și funcționarea cabinetului.

Doar prin luarea măsurilor de protecție necesare vom reuși să depășim această perioadă și sper că autoritățile vor înțelege acest lucru și vor acționa în consecință.

În același timp, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei din jur”.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „„Nu mai puneți bătrânii pe drumuri! Lăsați-i să stea în casă”. Solicită implicarea primăriilor

  • Foarte bun articolul! Bravo!

  • Se pare ca dlui deputat i se rupe… sufletul de alegatorii batrani si bolnavi. Daca i se rupe atat de mult si are puterea de a dialoga cu dl Arafat si ministerul sanatatii, poate revine aici cu un raspuns.
    S-a spus de la inceput ca cei mai expusi la coronavirus sunt batranii cu comorbiditati, precum cardiacii si diabeticii. Atunci cum se face ca exact medicamentele pentru acestia, care se dau in farmacii exclusiv pe retete compensate, au disparut in totalitate? De exemplu, singurul medicament pentru diabetul de tip 2, respectiv Siofor 1000, care se vinde EXCLUSIV PE RETETA (!!!), prin programul national de diabet, a disparut TOTAL din farmaciile din toata tara fix in ziua in care s-a anuntat primul caz de infectare din Romania. Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, poate aici este vorba de lacomie – exportul paralel – dar pare ciudat ca exact celor mai expusi li se ia sansa si dreptul la sanatate in fix cea mai expusa perioada.
    Ce ziceti, dle deputat? Aici aveti vreun raspuns?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.