Primarul Toma, felicitat pentru această stradă

Un emisar i-a adus ieri primarului Toma o scrisoare de mulțumire de la un profesor universitar originar din Buzău.

„Am aflat cu multă bucurie că ați aprobat împreună cu distinșii colaboratori, membrii Consiliului Municipal, ca o stradă din orașul copilăriei mele să poarte numele unui mare erou al Aripilor Românești – maiorul aviator Ioan Peneș. Gestul patriotic al dvs. m-a înduioșat profund în condițiile în care de ani de zile am făcut numeroase demersuri la autoritățile locale și n-am primit un răspuns afirmativ la această doleanță”. 

Puțini știu că buzoianul Ioan Peneș a fost primul aviator care a trecut în zbor Munții Carpați în 1916 cu un avion Farman. A luptat în primul război mondial, efectuând zboruri de bombardament dar și de recunoaștere.

A fost rănit, a devenit invalid până la finalul vieții, iar pentru faptele de vitejie a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazul.

Ioan Peneș a fost fiul unor ardeleni mutați la Vernești, mai exact la Cândești, la sfârșitul secolului XIX din cauza represiunii Austro-Ungare. A făcut Hașdeul, iar apoi școala militară , unde a urmat cursuri de aviatori și piloți observatori. A fost primul ofițer român de aviație cu o pregătire completă.

Strada care poartă deja numele „Maior Aviator Ioan Peneș”, este una încă neasfaltată, între Cimitirul Eroilor și sediul firmei de construcții Integral. Ea ar urma să fie asfaltată în acest an, la pachet cu celelalte 50 de străzi de pământ din municipiu.

Cel care i-a trimis primarului Toma scrisoarea de mulțumire este tot un buzoian, prof. univ. dr Valeriu Avram, cel care a deținut catedra de Istoria Aviației de la Facultatea de Inginerie Aurospațială din cadrul Politehnicii București. 

loading...

2 comentarii la „Primarul Toma, felicitat pentru această stradă

  • Clădirile din stânga imaginii erau în anii 1950 – 60 locuințe ale cadrelor militare din Buzău .

  • Tocmai acelei străzi i s-a putut da numele unui așa mare om? În primul rând că nu prea aduce a stradă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.