Primul satelit experimental românesc. Lansare cu un balon meteo

E evenimentul științific al zilei în România.

Dispozitivul din fotografia de mai jos a plecat azi de pe câmpul de la Stâlpu (Buzău) și a ajuns la 38 de km deasupra solului – în stratosferă.

Experimentul aparține companiei românești CryptoDATA și are drept scop implementarea unei soluții de internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări.

„Prin lansarea de azi cu ajutorul balonului meteo vom testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele, în februarie 2021, împreună cu partenerii noștri, companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test pe orbita joasă a pamântului”, a explicat Ovidiu Toma, CEO al companiei CryptoDATA.

Proiectul companiei românești poartă numele de GLOBAR și va duce la trimiterea în spațiu a primului satelit românesc.

loading...

3 comentarii la „Primul satelit experimental românesc. Lansare cu un balon meteo

  • Canalizare e la Stâlpu? Apa curentă in toate casele, gaze?
    Baia cum e, la lighean iar wc in fundul curții in mai mult de jumătate din case? E la o aruncătură de batz de Buzau si singura mândrie e ca e satul electrificat. Evul mediu întunecat dar le lipsea satelitu’

  • Păcat că adevăratele valori ale ” intelighenției ” române nu sunt scoase la lumina reflectoarelor – acolo unde fufele și cocălarii vin ca exemple pentru noua generație… Nu degeaba NASA și alte instituții de cercetare sunt cu ochii pe cei mai buni ingineri și cercetători din România. E bine că și Buzăul – într-un fel sau altul – își pune numele pe astfel de realizări !

  • Deocamdata acesta scula urcata cu un balon la 38 km altitudine nu se poate numi ,,satelit”. Prima conditie ca un obiect sa devina satelit al Pamantului este sa se afle in imponderabilitate pe o orbita circumterestra, geostatzionara sau nu.
    Tot atat de bine puteau sa urce cu balonul si o pisica sau o broasca raioasa si probabil ca ar fi batut tobele si ar fi sunat trambitzele ca la Stalpu a fost lansat primul animal romanesc in cosmos, precum Laika. Norocul mare este ca la multi prosti strategia prinde……[Leo]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.