Pro TV: „Oamenii se întorc la apa de la robinet de când se plătește garanție la pet”
Știrea de mai jos a fost difuzată în jurnalul Pro TV de aseară.
Andreea Esca, Pro TV: „Cănile cu filtru și purificatoarele de apă au câștigat tot mai mult teren în detrimentul apei îmbuteliate mai ales acum când se plătește și garanție pentru peturi. Prețul ridicat este cel mai important factor, dar și faptul că oamenii trebuie să păstreze ambalajele intacte și să le ducă la magazin pentru a recupera cei cincizeci de bani. Drept urmare, mulți au trecut la apa filtrată de la robinet”
La Buzău, prețul unui litru de apă la robinet costă, atenție, doar 0,017 lei!
În schimb, la magazin, prețul unui litru de apă îmbuteliată costă în jur de 1 leu, funcție de producător. Deci de aproape 50 de ori mai mult!
Apa de la robinet este în orașul Buzău și mai sănătoasă decât cea îmbuteliată. Este extrasă din foraje de adâncime, filtrată și dezinfectată cu clor. Apa îmbuteliată nu este dezinfectată și poate dezvolta microorganisme periculoase în lunile în care stă prin depozite.
Simona Săvulescu, director Compania de Apă Buzău: „Apa potabilă, deci apa de la robinet, este deja filtrată/ tratată în stațiile de filtrare/tratare ale Companiei de Apă. Substanțele chimice de tratare și mediile filtrante care sunt utilizate în contact cu apa destinată consumului uman îndeplinesc următoarele condiții: a) nu compromit în mod direct sau indirect protecția sănătății umane; b) nu afectează negativ culoarea, mirosul sau gustul apei; c) nu favorizează în mod neintenționat creșterea microbiană; d) nu contaminează apa mai mult decât este necesar pentru scopul de tratare sau filtrare.
Totuși, sunt numeroase situații în care rețelele interioare ale blocurilor sau ale utilizatorilor casnici au o vechime de zeci de, ceea ce poate determina apariția unor suspensii în apa de la robinet. În această situație, este recomandat ca la locul de consum să se facă încă o filtrare. Sunt numeroase soluțiile ce pot fi adoptate, de la instalații care filtrează tot volumul de apă consumat în locuință până la simple filtre montate la chiuvetă, doar pentru apa consumată pentru băut sau pentru gătit. În multe din țările vestice (de exemplu în Germania) montarea și întreținerea de filtre la locul de consum este obligatorie pentru toți utilizatorii.
Sarcina de mentenanță a rețelelor interioare revine utilizatorului, nu operatorului”.
Citește și:
Companiile astea de imbuteliat apa oricum vând peturile și atat, pt ca nu fabrica ei apa, doar o imbuteliaza. Asa ca e o idee buna sa revenim la apa de la robinet acolo unde se poate. Ca sfat, nu o depozitați în cantități mari pt băut. Filtrele elimina clorul, dar în timp lasă loc dezvoltării bacteriilor, asa ca e indicat sa beți apa imediat ce a trecut prin filtru.
Hai pe bune?! Este asa de tratata de trebuie sa schimbi cartusele la baterii o data la 2- 3 ani
BRITA de exemplu! Eu o folosesc de ani de zile! Filtrul se schimba la 60 de zile! Cumpăr apa doar dacă sunt pe undeva și e musai nevoie sa-mi cumpăr apa!
Eu o invit pe doamna Savulescu sa consume apa de la reteaua oamenilor de pe Valea Slanicului. Este deosebita si la culoare, si la gust. Hai noroc!
In Buzău apa este plina de calcar, urlă naibii rinichii în voi
Mamă ce ambalaj are dna Esca la cutiile de lapte, vai doamne…
Apa de la robinet are duritate care depășește limita maxima admisa în standard. Acest lucru se observa și la depunerile de calcar de pe chiuveta și vasul de WC. Așa că consumați apa de la robinet.
compania de apa ar trebui sa asigure procesarea acesteia pentru a reduce duritatea
Ar fi foarte interesant pentru toti locuitorii Buzaului daca autorul articolului, mare fan al asocierii Toma-Savulescu, ar obtine o hartie oficiala de la Compania de Apa in care sa se specifice, sub semnatura oficiala, duritatea in grade germane a apei pe care sus-numita companie o livreaza in toate localitatile din judet unde are monopol.
Asta da, ar fi o informatie utila.
Personal sunt convins ca duritatea e intre minim 20 si pana la 28 chiar 29 de grade germane. Ceea ce inseamna, pe limba romana, intre foarte dura si extrem de dura, continutul de calcar fiind foarte ridicat.
corect
Abordarea asta pompieristică cred că o fac toți operatorii distribuției de apă de pe planetă, dar vorbim de produse cu destinație diferită. Nimeni de pe planetă nu cumpără apă îmbuteliată ca să se spele, să spele rufe, vase, să ude florile și gazonul și să umple vasul de toaletă. Este ca și când ai zice că, uite ce ieftin este lemnul de foc din esență de fag raportat la parchetul din lemn de fag pentru aceeași unitate de măsură!
Nu știu cum să mă exprim…
Mi se pare o dezinformare sau…de fapt o îndrumare către tiparul de filtru, o reclamă falsă.
Mă interesez de ceva vreme despre așa ceva.
Și pe lângă faptul că dacă vrei să ai apă 99% ( nu 100% ) purificată trebuie să mergi în marja recomandată, și anume la 2-4 luni schimbate cartușele. Cartușe care te costă destul de mult.
Astfel, consider că 100 lei pe lună pentru apă potabilă ( apă plată, circa 90 de litri de apă plată ), pentru familia noastră de 3 persoane merită mai mult decât achiziția unui filtru decent, de minim 1000 de lei, a cărui întreține prin cartușe te duce cam 150-200 de lei lunar ( cel puțin așa am primit informații din surse acreditate ).
Ca să nu mai vorbesc de debitul de 1 litru/minut la apă.
Nu se susțin informațiile din articol sau cel puțin mi se par exagerate fără a pune în calcul investiția și întreținerea.
Mulțumesc.