Procedează corect cei care opresc pe banda unu deși nu virează dreapta ?

„Eram pe banda 1 şi aşteptam culoarea verde să merg înainte. A venit unu’ şi a bătut în geam”

„Culmea, eram chiar îmbrăcat în uniformă de poliţist. Când am dat geamul jos, acesta mi-a spus pe un ton răstit: „Hei, nu vezi că e verde ?”. Eu i-am răspuns: „Dar tu nu vezi că e roșu ?”. Din păcate unii şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent, iar alţii, cu îndrăzneală şi tupeu, le cer celor din faţa lor să se dea la o parte, pentru că ei se grăbesc”.

Întâmplarea a fost povestită chiar de un polițist rutierist. 

Iată acum și explicația:

„Semaforul intermitent, care este montat în intersecţii, reprezentat printr-o săgeată şi o lumină de culoare verde, este un semafor adiţional. Semaforizarea de bază este compusă din semaforul care are culorile roşu, galben şi verde. Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie. Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta”, a explicat polițistul.

Deci, când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar,  avem dreptul să ocupăm banda 1 chiar dacă vrem să mergem înainte!

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

16 comentarii la „Procedează corect cei care opresc pe banda unu deși nu virează dreapta ?

 • Bravo
  Sa stii ca multi avem nedumeriri cand suntem in aceasta situatie.
  Sunt persoane care incep sa claxoneze sa faca galagie daca astepti pe banda asta la semafor si nu faci dreapta.
  Multumim de stire.

 • Corect,legal,dar moral ? Pe banda aia ,pt ca daca esti pe ea se presupune ca vei merge pe ea in continuare,vei ajunge poate IN STATIA DE AUTOBUZ (ex Unirii Nord cu N Balcescu) ce faci ? Normal ar fii sa treci pe banda din stanga ta ,dupa ce dai prioritate celor care circula pe acea banda. Daca tot le dai prioritate,nu era mai normal sa te asezi in spatele lor si sa lasi libera posibilitate altora de a vira dreapta ?

 • Bine gândit CUCUVEAUA MOV!

 • Ma adresez strict „posesorilor de permise auto „. Daca banda 1 de circulatie nu este destinata strict pentru a vira la dreapta atunci soferii care asteapta sa traverseze intersectia pe directia inainte, sunt in legalitate. Totodata, traficul este fluidizat daca trec cate 2 autoturisme in acelasi timp prin intersectie. Cum ar fi sa avem coloana de 30 de masini pe banda 2, doar pentru ca un posesor de permis s-ar putea sa doreasca sa vireze la dreapta.

  PS: unii ar trebui sa predea permisele auto si sa circule pe trotuar, ca nici pe bicicleta nu ar avea sorti de izbanda.

 • @Cucuveaua Mov:
  Si daca sunt 50 de masini care merg inainte, plus 1 care face la dreapta si 2 benzi pe sens, ce faci ???!!!
  Dupa mintea ta de cucuvea albastra, cu 1 neuron schilodit, inseamna ca pe banda din stanga se va forma o coada singulara de 50 de masini aliniate, care vor bloca intersectia asta si in lant, posibil si pe cea din spate pentru ca nu vor reusi sa treaca toate in momentul de verde, doar pentru ca o singura masina face dreapta, nu ?! Cat e de ….moral…atunci ?!
  Mai trebuie sa si gandim putin inainte sa vorbim.

 • Lagal, da, … moral… se descurca ei cu ce li se indeasa in frigider… 😀

 • Si la bazar, la intersectia dintre Obor si Mesteacanului, e ceva de genul. Acolo multi dau flash-uri, claxoneaza. O data m-a claxonat repetat chiar un politist. Se vad clar sagetile pe jos in ce directie/directii o apuca benzile. Daca sunt mai putin de 5-6 masini, stau pe banda 2, dar daca nu, de ce sa astept ca prostul daca legea zice ca pot folosi banda 1? S-ar strange cozi de 15 masini uneori si banda 1 ar ramane goala daca ne luam dupa mintea unora.

 • Cucuveaua mov,dar daca 20 de șoferi merg înainte și doar unul vireaza dreapta,trebuie sa stau de 2 ori la semafor ?

 • Atenție!
  1. Dacă înainte de intersecție este montat indicatorul „Presemnalizarea direcțiilor de urmat”, iar pentru banda nr 1, cea de lângă acostament ori trotuar, indicatorul prevede doar virajul la dreapta, atunci cei care se deplasează pe direcția înainte ori la stânga nu pot ocupa banda nr 1. Marcajele pot sa lipsească.
  2. Dacă nu exista acel indicator ori marcaje (acele săgeți care indică direcția) se pot ocupa oricare din benzi.
  Referitor la semaforul adițional verde intermitent, există în oraș, un caz atipic, cel de pe strada Mesteacanului intersecție cu strada Obor. Semaforul respectiv, cel pentru virajul la dreapta, nu indica verde tot timpul, ca celelalte, ci doar în anumite momente, în rest fiind stins, în funcție de algoritmul semafoarelor principale din intersecție. Cei care nu știu, pătrund în intersecție și efectuează virajul la dreapta și atunci când semaforul adițional este stins (nu indică verde), fiind pasibili de retinerea permisului de conducere pentru pătrunderea pe culoarea roșie a semaforului electric.

  P.S. D-le Tereacă, lasă vrajeala cu polițistul rutierist. Te apreciam mai mult dacă articolul pleca de la tine și precizai acest lucru, nu cu povestea de început. Totuși, dacă un gardian public de la așa prost zisa disciplina rutieră ți-a spus asta, să știi că el nu este polițist rutier, și nici măcar polițist. Dacă nu ai tupeu să întrebi un polițist adevărat, dar să știm și noi cine este, întreabă un instructor auto.

 • cucuveaua mov ! esti prost !!! pune mana si mai invata , in circulatie sunt reguli clare ,nu dai cu presupusu ,banda unu este inainte si la dreapta …..

 • cucuvea mov du-te la spînzurat stau pe ce banda vreau eu dacă aceasta imi permite sensul de mers , acolo se face coloana de mașini pe sensul de mers inainte tu ce-ai dori sa stau cu 10 masini in fata mea si acea banda sa fie liberă doar pentru cei care fac dreapta, cu alte cuvinte pentru ei nu există semafor si eu sa stau ca prostu sa prind si de 2 ori culoarea roșie asa ca nu va strofocati degeaba ca stau unde vreau eu . Uite pentru cunoștința ta socială inclusiv si pentru politistu comentator sa facă curătenie pe str. Transilvaniei mai exact de la Chimica pînă la Clubu politistului pentru parcări ilegale aflate pe interzis , sa nu mai facă aici pe justițiarul cînd ei nu-și fac treaba de polițiști

 • Legea e concepută prost.
  Dacă un singur participant virează la dreapta este suficient pentru ca banda să fie liberă.Dacă banda este liberă nu mai este nevoie ca salvarea,poliția sau pompierii să rămână blocate în trafic până la venirea culorii verzi.Chiar în intersecția de la Crâng am văzut până acum zeci de salvări cu semnalele optice și acustice pornite,blocate în trafic neavând nici un culoar liber.O secundă poate însemna o viață,dar asta e valabil doar pentru oamenii care gândesc.

 • Ca să vedeți că legea și setarea semaforului de la Crîng sunt gândite cu bostanul nu cu capul,vă mai dau un exemplu:
  Când vii dinspre palat pe bulevardul Nicolae Bălcescu,pentru pietoni semaforul este roșu și e verde pentru cei care virează la stânga spre stadion,pe sensul celălalt cei care vin dinspre bariera Ploiesti și vrea să vireze pe bulevardul Nicolae Bălcescu spre palat semaforul este roșu,la fel ca și pentru pietoni,fără verde intermitent așa cum ar fi normal.
  Iar pentru cei care fac atâta caz pentru că ar rămâne banda de lângă trotuar liberă am o întrebare:
  Dacă cei care ar trebui să vireze la dreapta,și nu înainte sau la stânga ați fi voi,ați mai fi tot atât de vehemenți ?

 • Cineva spunea candva,cand examenele pt permis auto erau adevarate si nu puteai fii pe TIR si Transport Persoane decat dupa ANI de meserie,ca masina este o arma,ESTE O PRELUNGIRE A PERSONALITATII celui care o foloseste. Astazi constat ca si spatiul virtual este la fel. Cineva face un coment de bun simt,fara sa conteste legea si asupra lui se reped toti frustatii,toti nesimtitii ,toti aia care in trafic sunt capabili sa-ti dea cu bata-n cap. VOI NU BLOCATI BANDA UNU PT CA SUNT 20 DE PE BANDA 2,3 ,CI PENTRU A DEMARA IN TROMBA ,la culoarea verde, TAINDU-LE CALEA ,pt ca voi sunteti ”smecheri”

 • Un articol corect scris din partea dumneavoastră si care furnizeaza informatii necesare. Ma lovesc de aceeasi problema, las banda 1 libera din bun simt, chiar daca stiu ca am dreptul sa stau acolo, in situatii similare. Din pacate avem nevoie de asemenea articole pt reeducarea participantilor la trafic.
  Va propun sa faceti o serie de articole pe teme rutiere.

 • Da , daca e intermitent verde la Dreapta si este coloana ca unul din autoturisme merge inainte atunci toti stau si asteapta pana se face verde pentru autoturismul ce merge inainte, desi e incadrat pe prima banda, unde de cele mai multe ori majoritatea fac dreapta!!! Daca e intermitent la dreapta si esti obligat sa faci dreapta dora daca banda 1 pe care esti , este obligatorie doar dreapta si nu are dublu sens inainte si dreapta , atunci ai gresit!!!!! Mai mult daca cineva gresete si este banda obligatorie dreapta , dar el sta la semafor incurcand circulatia ca marge inainte, ca participant la trafic, nu ai dreptul sa te dai jos sa te certi si nici nu ai dreptul la semne obscene, orice greseala este pedepsita de organul abilitat „Politia Rutiera”! Permisul de conducere „ofera dreptul de a conduce pe drumurile publice si de a fi participant in trafic conform legislatie in vigoare” , nu ai dreptul de a corecta sau de a pedepsi alti participanti la trafic!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.