Profesorii din comunele vecine Buzăului stau cu frica-n sân. Iată de ce


Extinderea Trans-Bus în comunele învecinate Buzăului (Mărăcineni, Săpoca, V. Pașii, Săgeata) e un lucru pozitiv care aduce un plus de civilizație și de confort locuitorilor.

Aceștia pot veni către Buzău când au chef – la prețuri convenabile.

Măsura are însă și un mic neajuns. Odată cu salariații pot face lesne naveta către Buzău și elevii.

În acest fel, școlile și chiar grădinițele din Buzău se aglomerează, iar cele din mediul rural se depopulează.

Așa se face că unele clase de la școlile 11, 1 și 15 din oraș ajung să aibă peste 30 de elevi din cauza adaosului de elevi veniți din rural (sau școlile enumerate înființează noi clase – având mai mulți școlari).

Concomitent, clase din școlile din vecinătatea Buzăului rămân cu mai puțin de zece elevi, se comasează sau chiar se desființează! Combinația dintre Trans-Bus și scăderea în general a populației e letală.

Se închid școli întregi din satele din vecinătatea Buzăului, iar cei câțiva elevi care nu s-au mutat încă la oraș sunt preluați de școala din centrul comunei.

Cadrele didactice din aceste școli rămân fără catedre și trebuie să-și găsească alte slujbe, iar cele care rămân privesc descumpănite cum elevii lor se urcă ori coboară din autobuz în număr tot mai mare.

Ciudat se uită la acest fenomen și primarii și ceilalți săteni mai înțelepți, care văd școli și săli de clase modernizate cu mari eforturi, dar care au fost ori urmează să fie închise din lipsă de elevi.

După Mărăcineni, Săpoca, V. Pașii și Săgeata, Trans-Bus urmează a se extinde în curând și către Gălbinași, Țintești și Stâlpu, iar într-un interval mai larg de timp către Merei, Vernești și Costești.

Și în anii trecuți elevi de aici mergeau la Buzău duși de către părinți cu autoturismele personale, dar după introducerea Trans-Bus numărul lor va crește substanțial.

Dincolo de faptul că zeci/sute de cadre didactice vor rămâne fără slujbe, desființarea școlilor probabil că nu e cel mai bun lucru care li se întâmplă comunităților locale.

Merită ca oameni înțelepți din primării, inspectoratul școlar, parlamentari, alte instituții și opinia publică în general să se aplece asupra acestui fapt.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  Încep lucrările. Nou centru comercial și parcare în Buzău.  CLICK AICI 

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

8 comentarii la „Profesorii din comunele vecine Buzăului stau cu frica-n sân. Iată de ce

  • Extinderea transbus este o idee buna si tine de civilizatie.fiecare hotataste ce face si nu sunt ei vinovati ca lumea vrea s-a evolueze.e chiar f.bine ca orasul merge spre mediul rural

    Răspunde
  • Nu are nici o legatura desfiintarea unor clase sau inchiderea scolilor cu faptul ca autobuzele Trans Bus au marit traseul.Majoritatea elevilor din satele invecinate Buzaului care fac naveta la oras si folosesc autobuzele sunt liceeni.Unde sa mearga la liceu….la Maracineni,la Sapoca…unde?Cei de scoala primara si gimnaziala,da,sunt care merg la oras dar majoritatea fac naveta cu parintii cu masinile personale.DESFIINTAREA SCOLILOR DIN MEDIUL RURAL TINE DE NATALITATEA FOARTE SCAZUTA SI DE RATA FOARTE MARE A ABANDONULUI SCOLAR.Parerea mea este ca acestea sunt cu adevarat probleme ingrijoratoare nu faptul ca Trans Bus isi extinde traseul pana la Sageata si de acolo brusc toti copii vor pleca la scoli in oras.

    Răspunde
  • 1.Soluția nu este izolarea forțată a satului ci ridicarea satului la standardele civilizației urbane.2.Unii copii vor bate drumul la oraș degeaba fiindcă la catedră acced din ce în ce mai mulți profesori slab pregătiți, fără talent didactic, produse ale degradatului învățământ postrevoluționar de piață!3. E momentul ca unii dintre, din păcate, tot mai puținii dascăli de reală vocație să concureze puternic calitatea școlii de la oraș. Inspectoratul școlar și primăriile pot iniția un experiment, asigurând o încadrare de elită, inclusiv cu profesori pensionați de curând, la una din școlile rurale în risc de depopulare. O să vedeți și efectul invers, elevi din oraș, făcând naveta la Vadu Pașii sau Mărăcineni!

    Răspunde
  • Redactorul șef al publicației Buzoienii.ro ar trebui să acorde premii simbolice persoanelor care fac cele mai interesante comentarii. Ion Cetățeanu ar fi unul dintre pretendenți pentru excelentul comment postat la acest articol pe care ar trebui să-l citească și diriguitorii învățământului buzoian precum și primarii comunelor limitrofe.

    Răspunde
  • au venit cu toti taranii aici pe capul nostru

    Răspunde
  • Sunt unul dintre acei părinți care am făcut cea mai înțeleaptă alegere, de a-mi aduce copilul de la Berca la școala nr.11din Buzău.Aici s-a modelat ca om,aici a descoperit că fără să muncești nu vei reuși în viață,aici nimeni nu te va nota că ești a lui cutare,nici nu te va lua peste picior că ești săracă,etc.Imi pare rău,că spun astfel de adevăruri,însă când privesc la nepoatele mele,care nu au de ales,și au parte de același „tratament”mi se rupe inima.Basca,are în clasa 7 elevi care de anul acesta sunt repetenți, vă dați seama…ce colegi?A fost jignită in timpul orei de nenumărate ori dar….

    Răspunde
  • Nu cred ca l-ai luat de la Berca. Aici elevii invata nu sunt repetenti iar la sfarsitul anului sunt recompensati de catre primar daca au note mari. Pleaca la Buzau dupa clasa a 8-a dar cand sint mici nici gand. Si nu este adevarat ca primesc note dupa ,,origini”.Cine invata ia note mari cine nu ramane corigent asa cum s-a intimplat cu baiatu primarului. Asa ca nu mai arunca cu noroi in scoala din Berca.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.