Proiect revoluționar al buzoianului Sebastian Radu: permisele și certificatele de înmatriculare să se elibereze și la Evidența Populației!

„Fiecare dintre noi, simpli cetățeni, funcționari publici sau chiar parlamentari ne-am întâlnit, cel puțin odată cu situația, mare consumatoare de timp și nervi, în care a trebuit să înmatriculăm un vehicul. În România acest lucru presupune un cumul de activități generatoare de stres”, e mesajul transmis de buzoianul Sebastian Radu colegilor deputați.

Buzoianul solicită constituirea unui grup de lucru care să analizeze toate variantele legale prin care se va ușura înmatricularea unui vehicul. Sebastian Radu a enumerat șase ipostaze generatoare de stres și de timp pierdut:

  1. Obţinerea cărţii de identitate a vehiculului de la Registrul Auto Roman (RAR) sau de la societatea comercială de unde s-a achiziţionat vehiculul.

  2. Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Acestea se obţin prin descărcare directă de pe site de la secţiunea tipizate şi pot fi completate olograf.

  3. Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale (DITL) de la locul de domiciliu al cumparatorului dar si al vanzatorului.

  4. Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie.

5.Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.  

  1. Depunerea dosarului de înmatriculare/transcriere la ghişeele Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dacă primul pas presupune deplasarea la o stație RAR autorizată să elibereze cartea de identitate, activitate căreia trebuie să îi aloci cel puțin o zi, pentru următoarele etape se complică problema.

Din cauza numărului mic de birouri ale Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și a lipsei personalului specializat, situație valabilă la nivel național, se formează cozi interminabile, se acumulează frustrări și nervi și, nu odată, au izbucnit certuri și altercații între cetățeni sau între cetățeni și funcționari. Gândiți-vă la faptul că pentru București acestea se eliberează doar într-o singură locație și sunt două milioane de locuitori, asta fără a lua în calcul firmele, iar la nivelul județelor există câte un serviciu în cadrul Instituției Prefectului.

Ar fi și soluții. Dacă toate stațiile ITP acreditate de Registrul Auto Român ar putea elibera cărți de identitate pentru vehicule s-ar elimina cozile și programările necesare în prezent  ca prim pas .

Operațiunea de înmatriculare a unui vehicul s-ar simplifica dacă Direcțiile și Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidența Persoanelor ar prelua și activitatea de eliberare a permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare pentru vehicule cu numerele de înmatriculare aferente. Desigur cu suplimentarea personalului acestor structuri acolo unde este cazul . Cred ca se poate beneficia de infrastructura deja existenta  si de calificarea personalului din aceste servicii, precum si de judicioasa  raspandire teritoriala. In acest fel se vor reduce considerabil neplacerile create de distantele mari dintre domiciliu si birourile de inmatriculari.

Al doilea pas il reprezinta reducerea numarului de documente necesare inmatricularii de cele mai multe ori inutile.

  1. Cererea nu cred ca este necesara . Cred ca daca cineva se prezinta la ghiseu pentru a inmatricula un autovehicul nu trebuie sa-i permita cineva deci o cerere scrisa in acest sens nu-si are rostul .

  2. Copia de pe Cartea de Identitate a autovehiculului. Daca proprietarul este obligat sa vina cu originalul pentru ce este nevoie sa se arhiveze si o copie . In plus documentul exista in format electronic la RAR si în copie la primăria de domiciliu .

  3. Actul de proprietate in copie, de ce se arhivează atâta timp cat se solicita certificatul fiscal de la domiciliul cumparatorului care se elibereaza doar in baza actului de proprietate si se si arhivează ?

  4. Certificatul fiscal de la domiciliul vanzatorului, de ce este necesar ? Radierea este responsabilitatea vechiului proprietar ca si plata taxelor datorate .

  5. Copie de pe asigurare, pentru ce se arhiveaza atata timp cat ea expira la o perioada relativ scurta de la inmatriculare. Prezentarea originalului in fata functionarului este suficienta .

  6. Pentru autovehiculele aduse din strainatate se solicita Cartea de identitate din tara de origine . De ce nu se arhiveaza de catre RAR atunci cand se elibereaza Cartea de identitate romaneasca ?

  7. In ceea ce priveste taxele, una se achita la ghiseu într-un program pus la dispozitie de catre CEC Bank, iar cea de a doua pe baza unei chitante de mana (ca in secolul trecut). De asemenea nu exista cred nicaieri in tara posibilitatea platii cu POS.

 

loading...

2 comentarii la „Proiect revoluționar al buzoianului Sebastian Radu: permisele și certificatele de înmatriculare să se elibereze și la Evidența Populației!

  • Parcă zicea că se sfătuiește cu buzoienii pe teme legislative. Vedem că el continuă activitatea de viceprimar. Întrebați-l când și unde organizează prima întâlnire cu cetățenii interesați de agenda parlamentară.

    Răspunde
  • Sunt un om serios in parmalent!
    Subcesul e aproape!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.