PSD: 140 de milioane de euro pentru ca roșia românească să fie promovată

Importurile de legume și fructe sunt încă numărul unu în România, în timp ce fermierii locali rămân cu marfa în câmp din cauza lipsei unei piețe de desfacere care să aprecieze corect prețul de cost al muncii acestora.

Deși, fermierii români ar dori asocierea în cooperative, guvernul liberal nu este interesat de promoveze ceapa de apă, varza și tomatele românești în toate marile magazine ale țării.

PSD propune în programul său de guvernare programe de susținere a produselor românești pentru că România este a românilor!

Așadar, în programul pentru agricultură, social-democrații propun să fie susținute rasele autohtone de animale, culturile proteice (producție, procesare, deshidratare), de asemenea culturile de nișă, iar zona Rm. Sărat și dealurile de pe Valea Slănicului de Buzău fac nota aparte la acest capitol. Aici sunt culturi de lavandă, cătina, muștar, plante medicinale, dar și de fructe de pădure. PSD mizează pe un bugete de 100 milioane de euro din bugetul de stat plus aport UE.

PSD arată în programul de guvernare pe agricultură că toată munca fermierilor români trebuie să fie făcută cunoscută și ca atare, trebuie să existe campanii de informare pentru promovarea produselor și serviciilor operatorilor care produc în România. Bugetul acestui program se ridică la 40 de milioane de euro, iar banii provin exclusiv din fonduri UE.

Citește și:

loading...

5 comentarii la „PSD: 140 de milioane de euro pentru ca roșia românească să fie promovată

 • Cum dracu va gândiți numai în prag de alegeri și la omul de rând? Sigur unii dintre noi uită foarte repede. Ciolacu, Toma, Romascanu erau tot acolo când Dragnea era scos la tabla la Antena3 și mama, ce mai scria el și promitea, lapte și miere. Îi întreb pe acești domni ce s-a realizat din acel program, deși au avut majoritate absoluta. Îmi amintesc ca într-un an eram în martie și n-avem buget, v-amintiți de fapt celebra fotografie”cu cifrele pe masa, viitorul suna bine”, în care Dragnea apărea inconjurat de lichele și infractori care toată viata n-au știut altceva decât sa se infrupte din banul public. Rușine imbuibatilor! PS Sper sa publicați textul, exprimarea este de bun simț cred, nu ca data trecuta când nu v a plăcut cuvântul „scârbă” și intelectualul de la pupitru l a înlocuit cu pandalie….. Conferentiare, puteai sa spui greață sau oroare!

 • Cu bani de la UE, pot face si altii acelasi lucru. In plus, multi din acesti importatori sunt din clanul PSD, iar parte din banii astia vin in vizuina voastra.
  Asa ca, please cut the bullshit, if you know what I mean….

 • Rosia românească…uneori cu pesticide la greu, fără nici un control, din dorința de îmbogățire rapidă şi pe seama sănătății semenilor a ” țăranului ” român!

 • Ce va asteptati de la PSD? GOGONATE si gogonele!

 • Toată lumea știe că în mult prea socialista Europă, dacă nu încasezi subvențiile nu exiști în agricultură. Chestiunea e simplă: neamțul ia X EUR/ha, asta înseamnă că produsele lui sunt mai ieftine decât ale celui care nu încasează nimic. Dacă neamțul e mai ieftin, înseamnă că tu ai muncit de pomană.

  Pe plaiurile mioritice, în domeniul roșiilor, avem turcii și spaniolii. Ambele țări bagă la chimicale în roșii de ți se strepezesc dinții când îi înfigi în „fructul apetisant”. Aproape că-ți sare smalțul de pe ei! Dar lumea cumpără. Deh: ălea turcești X lei, ălea românești dublu. Culmea e că plasticul turcesc, în ciuda dumpingului, îndestulează și producătorul (care are infinit mai multe zile însorite, deci cultivă mai ieftin) și transportatorul și, atenție!, o întreagă mafie a legumelor în România, care lasă bănuțul-gheață la fiecare nivel.

  „Ticălosul” de Dragnea a înțeles rapid că fluxurile ilegale de roșii turcești scot bani nefiscalizați din țară. Și-atunci a inventat „Programul Tomata”, un program simplu și eficient. Le dai producătorilor autohtoni 3000 EUR/1000 m.p. cultivați în solar/seră și brusc îi faci competitivi în fața turcilor. De banii respectivi oamenii și-au ridicat solarii, și-au luat centrale pentru a încălzi incintele și astfel au devenit, peste noapte, rentabili. A apărut o clasă nouă de antreprenori agricoli, oameni care s-au întors în țară pentru că acei 3000 EUR făceau diferența.

  Șmecheria e cât se poate de simplă. Subvenția se dă din bani europeni. Însă, chiar dacă s-ar da cu bani de la stat, tot rentabil ar fi. Și-o să vă spun de ce: pentru a încasa subvenția, țăranul trebuie să facă dovada producției de minim 3 T/1000 mp. Aceste trei tone sunt astfel fiscalizate. Și chiar dacă n-ar fi, tot ar fi OK deoarece banii de pe întregul lanț rămân în România formând un interesant lanț de multiplicare (inputuri, mână de lucru, distribuitori, vânzători s.a.m.d.).

  Este evident că Dragnea era un ticălos, doar a mușcat teribil din mafia legumelor. Dacă am fi ținut-o tot așa unde s-ar fi ajuns? La fiscalizarea producției și a comerțului cu legume? Doamne ferește! Bine c-a fost băgat la pușcărie înainte de a înțelege și românii că pot trăi bine pe propriile picioare.

  Hai să vedem acum ce-au făcut bravii liberali. Dacă vă închipuiți că pentru omorârea producătorului român s-au limitat la închiderea piețelor, sunteți naivi. Atacă la baionetă de la bază. Prima victimă e „Programul Tomata” pentru care, peste noapte, nu se mai găsesc bani. Ca să vezi! La fel cum nu s-au mai găsit bani pentru „Start-Up Nation”. Ca să nu iasă scandal – deh, sunt alegeri – au anunțat că s-a depășit bugetul și că, în loc de 3000 EUR se vor da … 2200 EUR. Adică din start i-ai rupt p-ăia cu 25%. E acea mică diferență care face ca producția autohtonă să nu mai fie atât de rentabilă și, ușor, ușor să se aleagă praful.

  Subvenția asta vedem dacă s-o da. Momentan ei o mai întind cu iluzia până la alegeri, iar după aceea Dumnezeu cu mila. Dacă mă întrebați pe mine, nu se va da nimic. Și chiar dacă s-o da, la anul sigur producătorii nu vor mai vedea niciun sfanț. Că așa-i cu liberalii: mai bine fură cot la cot cu mafioții patentați decât să construiască ceva solid. Iar Dragnea, se știe, „la pușcărie!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.