Răspuns. Da, dar trebuie să plătiți cu 5 lei în plus

E o întrebare care i-a fost adresată reporterului buzoienii.ro de mai mulți cititori.

După ce a întrebat la trei asociații de proprietari din oraș, răspunsul primit de reporter a fost unul pozitiv.

„Da, se poate plăti cu cardul direct în contul asociației. Dar cu o condiție. Locatarul trebuie să achite cu 5 lei în plus față de valoarea întreținerii afișată la avizier. De ce ? Pentru că banca percepe un comision de 5 lei pentru tranzacție”.

Ion Barbu și Emil Halcu, doi dintre cei mai cunoscuți președinți de asociație de proprietari din Buzău, au afirmat că au în asociație locatari care plătesc în acest fel. Cu cardul, direct în contul asociației.

Această posibilitate e utilă pentru buzoienii care din diverse motive (sunt plecați din Buzău/țară, au programul încărcat, au probleme medicale etc.) nu pot ajunge personal la sediul asociației de proprietari.

Citește și:

loading...

13 comentarii la „Răspuns. Da, dar trebuie să plătiți cu 5 lei în plus

  • 5 lei pe tranzactie? Pai asta e japca mare. E japca ascotiatiei de proprietari. Banca nu ia atat de multi bani per tranzactie. Sugerez membrilor acelor asociatii de proprietari sa ceara presedintelui de asociatie contractul incheiat cu banca si sa verifice clauzele si costurile, ca sigur cineva isi trage bani din combinatia asta. Multe manarii se fac la asociatii de proprietari pe banii cetatenilor.

    Răspunde
    • NU e nicio japcă. ȘI eu am cont pe firmă, la orice intrare de bani banca ia 5 lei comision.

      Răspunde
      • Draga „redactia”, iti meriti soarta daca ai acceptat asa conditii! Haha!

        Răspunde
    • De vreun an de zile plătesc doar cu cardul și asociația nu mi-a cerut nimic în plus. Oare ar trebui să mă simt și să plătesc mai mult cu câțiva lei? 🙂

      Răspunde
  • Dragă Anonimule, oricine ai fi domnia ta, dar te-ai dus mai întâi la Asociația de proprietari să verifici dacă este așa, sau nu? Matale, pari a fi unul dintre aceia „rău-platnici”, care din cauza faptului că probabil cam ai datorii la întreținere și nu că n-ai avea bani, că poate ai, dar ori ți-e silă să plătești, ori pur și simplu uiți, sau nu vrei, problema ta, dar de cârcotit, cârcotești tot timpul și mai ești pe dinafară, fără supărare! Ai dreptul legal de a te adresa reprezentanților asociației și de a solicita în scris, răspuns la orice nelămurire pe care ți se pare că o ai, legat de cheltuielile asociației, în general și nu numai. Ai o mulțime de drepturi, dar și o altă mulțime de îndatoriri sau obligații față de terți. Dar cine să le cunoască? Înainte de a posta astfel de treburi pe aici, că văd că ai acces la internet, nu mai bine dădeai o căutare pe „goagăl” să te lămurești cum e cu comisioanele practicate de bănci? Uite, de exemplu, la Asociația de proprietari din care fac parte nu se percep astfel de comisioane, pentru că nici banca cu care lucrează aceasta, nu percepe așa ceva. Surprinzător, nu? Și în cazul în care sunt percepute aceste comisioane, cine ai vrea să le plătească? În general, atât domnia și prostia se cam plătesc, nu?! Mânării se fac, pentru că le permiteți și nu vreți să aveți niciun control, deși legea vă dă dreptul acesta. Dar preferați cu toții să vă dați la o parte și să nu vă implicați, ca după aceea să aveți ce zice…

    Răspunde
  • Comisionul la plata intretinerii prin virament bancar este imoral, intrucat eu, ca si membru al asociatiei, DEJA platesc pentru salariul casierului, pentru ca restul de membri sa poata achita intretinerea cash – serviciu de care eu, cetatean modern, voluntar nu mai beneficiez, motiv pentru care ajungi să fii taxat astfel de două ori. Unele asociații, cum spuneam, imoral dacă nu abuziv taxează această practică, suplimentar, pentru a descuraja acest gen de plată, din motive cu tentă lesne de înțeles.
    Asociațiile de proprietari sunt copia fidelă si mai mica a firmelor de stat, unde sunt ingramaditi toti inadecvatii, sa ia si ei un salariu, tocmai d-aia veti gasi fel de fel de conditii proprii si personale trasate de catre presedinti sau administratori, de cele mai multe ori dacă nu complet pe langă subiect, sigur ilegale. În schimb, dacă-i întrebi, precum în articol, sau îi pui să jure pe roșu, toți sunt foarte la zi cu legislația, sunt pregătiți, au cunoștință și au fost instruiți asupra ei. Problema e la practică, că acolo toți ”mor”, și e îndeajuns să privești starea condominiilor, a subsolurilor, a aspectului samd. În acest timp, compartimentul responsabil din primărie cu educarea și supravegherea asociațiilor, așa cum cere legea să existe și să facă, repet, doar privind la starea clădirilor și asociind și cu știrile de genul ”a fugit cu miliardele asociației”, deduc că doarme liniștit.

    Răspunde
  • CEC ia comision 5 lei la fiecare tranzactie .
    BANCA TRANSILVANIA nu ia comision …..
    Astfel ca am deschis cont la BANCA TRANSILVANIA , insa am in continuare cam 10 proprietari care NU si NU , ei tot in CEC platesc ….. ca asa vor ei .
    Deci cei ce achita in BANCA TRANSILVANIA nu au de plata acei 5 lei , cei ce achita in CEC … DA .
    Si NU este nici o ” japca ” , este un element de cost care trebuie suportat de cineva , conform legii.
    In concluzie am creat cadrul economic sa NU se achite acei 5 lei . Acuma este optiunea fiecarui proprietar daca vrea sa fie ” masochist ” si sa achite in plus 5 lei chiar daca are instrumentul bancar legal sa nu suporte acest cost.
    Apropos , prin BANCA TRANSILVANIA incasez circa 60 de intretineri lunar …. , nici un leu comision.

    Răspunde
    • Super!, ramaneti doar cu acel cont bancar fara coimision, la avizier, pentru ca legea nu obliga la afisarea tuturor! Problema rezolvata, desi nu vad una in sine daca un proprietar alege sa nu plateasca cash ci prin virament printr-o banca care-l taxeaza in loc de una care nu. Problema adevarata e cand NU ai de ales, ca si proprietar, pentru ca ”Asociatia” tine cu dintii de catastiful cu pix si hartie si de postul de casier. Dvs, daca tot ati ”creat” cadrul economic sa incurajati plata online, mai mergeti in paralel si cu casieria?
      Exceptiile sunt, ca peste tot.

      Răspunde
    • Bravo Emile, dă-le cu „cărțile” în bibilică cârcotașilor care habar nu au pe ce lume trăiesc…

      Răspunde
  • Draga redactie,daca contul platitorului este la aceiasi banca cu cel al beneficiarului platii NU SE PERCEPE TAXA.Putina atentie pt.o informare publica corecta….

    Răspunde
  • Nu exista plata „cu cardul direct in contul asociatiei”.
    Exista doar transfer bancar in contul asociatiei, care se efectueaza din cont si n-are nici o legatura cu cardul.
    Cardul nu se foloseste decat la POS-uri fizice sau POS-uri online (asa numitii procesatori de plati electronice ce detin acele pagini pe care te redirectioneaza vanzatorii online ca sa faci plata).

    In legatura cu comisioanele, cel mai probabil acei administratori de asociatie nu au fost capabili sa foloseasca o banca ce nu percepe comisioane si s-au dus cel mai probabil la cea mai lacoma banca cu cele mai mari comisioane si au ales cel mai prost pachet de la acea banca, ca doar nu dau din banii lor, dau din banii fraierilor tinuti captivi in asociatii.

    Răspunde
  • Vad ca unele persoane au impresia ca este ceva gratis ….. oriunde.
    NIMIC NU ESTE GRATIS !

    Si in cazul platilor pe care le facem la robotel , de pe aplicatia de pe telefonul mobil sau prin card la furnizorii de utilitati gen ELECTRICA , ENGIE sau la comercianti , toate sint comisionate ! Beneficiarul sumelor achita un comision catre procesatorii de plati fie ei platforme ( PAGO , NETOPIA , 1-2 CENTRU DE PLATI samd ) fie sistem bancar fie procesatori de carduri ( VISA , MASTERCARD ) .
    Acel comision este suportat de catre beneficiarul platilor fiind introdus pe costuri ( in faza initiala ) dupa care aceste costuri se duc in pretul produsului finit sau al serviciului si este in final achitat tot de noi , ultima veriga in lantul acesta trofic al economiei . Numai ca acesti furnizori de utilitati sau comercianti functioneaza in scopul obtinerii unui profit si au un adaos comercial sau o calculatie de cost , unde au introduse aceste comisioane financiare care asa cum spuneam mai sus formeaza pretul final al produsului/serviciului .
    ASOCIATIILE DE PROPRIETARI sint organizatii NON PROFIT si nu pot include in costuri aceste comisioane .
    Ca si exemplu , cineva poate achita 200 lei la intretinere din 40 de plati a 5 lei plata , ca si fronda la adresa ASOCIATIEI , ca nu-i convine lui nustiuce …. Cazuri cind s-au prezentat la plata cu galeata de monezi au fost , s-au dat si la stiri …. Si atunci ASOCIATIA va plati 40 de comisioane de 5 lei adica 200 lei comisioane pentru 200 lei incasati …… Este normal ?
    Deci plata prin virament este o optiune NU o obligatie . Fiecare platitor face analiza cost/beneficiu si vede daca merita sau nu merita sa plateasca 5 lei si sa cistige o ora in care poate face altceva ( se uita la un meci sau are o activitate de familie …. )
    ALPHA BANK de exemplu percepe un comision de 2 lei la fiecare incasare ….
    In cazul platilor prin procesatorii de plati comisionul este de 1 % , deci la o intretinere de 150 lei comisionul este de 1,5 lei . Si daca esti in Bucuresti sau la Bisoca si ai de achitat intretinerea , cred ca preferi sa achiti 1,5 lei comision decit sa vii pina la BUZAU sa achiti cash …. pentru o plata cu cardul din aplicatia de pe telefonul mobil .
    Si DA , platile intrabancare sint scutite de comision ….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.