REGAL de muzică populară sâmbătă și duminică la DRĂGAICĂ

Festivalul Național Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu”, unul dintre cele mai importante evenimente de folclor din România (ajuns la cea de-a patra ediție) va avea loc sâmbătă și duminică pe scena Târgului Drăgaica, Buzău.

Maestrul pe scena festivalului de la Buzău în anii trecuți

Evenimentul este un elogiu adus regretatului artist Benone Sinulescu, simbol al muzicii populare românești, care s-a stins din viață în luna noiembrie a anului trecut. Marele artist a lăsat în urma sa o colecție veritabilă de cântece populare de referință, pentru care milioane de români l-au iubit, l-au ascultat și l-au admirat.

Dintre acestea amintim melodii precum „Radu mamii, Radule”, „Un bujor și-o garofiță” „Măi Buzău, râu înspumat”, dar și cântecul de referință al regiunii – „Cât e Siriul de mare”. Cariera sa muzicală a fost apreciată, de asemenea, pentru colaborările muzicale de succes pe care le-a avut de-a lungul timpului cu numeroși artiști precum Irina Loghin sau trupa etno Ro-mania.

Pe parcursul celor de două zile dedicate Festivalului Național Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu”, pe scena Drăgaica vor urca unii dintre cei mai iubiți artiști ai scenei muzicii populare românești care vor avea misiunea de a oferi bucurie și de a crea atmosfera specifică celor mai frumoase petreceri tradiționale românești.

În prima zi a festivalului progamul va cuprinde recitaluri ale artiștilor Ziana Birdeanu, Ilie Caraș, Emilia Dorobanțu, Fuego – Paul Surugiu, Laura Lavric, Nemuritorii, Radu Ciordaș, Nicolae Datcu, Traian și Valeria Ilea, iar programul Galei Laureaților din cea de-a doua zi va fi completat prin momente artistice de excepție susținute de Ansamblul etnofolcloric Plăieșii, Adriana Stuparu, Raluca Diaconu, Adrian Naidin, Angela Buciu, Maria Iliuț, Rodica Anghelescu, Maria Madalina Lupu, Gheorghe Zamfir și Orchestra Metropolitană București condusă de dirijorul Daniel Jinga.

Cu un repertoriu de 25 suite coregrafice, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” care şi-a confirmat valoarea atât la nivel național cât și internațional pe parcursul celor peste 60 de ani de la înființare, își va face simțită prezența pe scena Festivalului Național Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu” prin momente speciale de dans tradițional românesc. 

Programul artistic al celor două zile de festival va începe la ora 17:00 și le va oferi tuturor celor prezenți oportunitatea să petreacă în compania artiștilor până la ora 22:00. Prezentatorul festivalului, Sorin Ghilea, va întreține atmosfera de sărbătoare pe parcursul celor două zile, iar cunoscutul prezentator de televiziune, Dan Negru,  va prezenta Gala de premiere, în calitate de invitat special.

Ca și la ediția precedentă, Concursul de Muzică Populară „Benone Sinulescu” al cărui scop este acela de a descoperi noi talente, se va desfășura în peroada 18-19 iunie și va fi găzduit de Sala Consiliului Județean Buzău, sâmbătă între orele 11:00 – 17:00 și duminică, între orele 11:00 și 13:00.

Premiile concursului vor fi anunțate la scena mare a festivalului în cadrul festivității de premiere, duminică: 19 iunie, începând cu ora 17:00.

În cadrul competiției din acest an, participanții sunt interpreți amatori din toată țara, cu vârste până la 30 de ani.

Concursul cuprinde trei secţiuni:

• solişti vocali Grupa 1 de vârstă (concurenții cu vârste până la 12 ani);

• solişti vocali Grupa 2 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani);

• solişti vocali Grupa 3 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 16  și 30 ani).

Câștigătorii Concursului de Muzică Populară ”Benone Sinulescu”, ediția a IV-a, vor fi validați de membrii juriului, compus din: Traian Ilea, Angela Buciu, Radu Ciordaș, Adrian Naidin, Teodor Isaru și Adriana Stuparu.

Scurt istoric

Benone Sinulescu la data de 18 noiembrie 2021 s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani.

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescenţă. A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

Câteva dintre cele mai importante distincții pe care le-a obținut de-a lungul activității sale artistice:

1962 – Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor şi Studenţilor de la Helsinki;

1963 – Medalia Muncii;

1966 – Ordinul Muncii;

1968 – Ordinul “Meritul Cultural”;

1969 – Primul Disc de Aur acordat de către “Electrecord”;

1998 – Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din România;

1998 – Diploma de Onoare acordată de Societatea Română de Televiziune, cu ocazia a 45 de ani de carieră muzicală;

1999 – Titlul de “Academician în folclor” acordat de Academia de Folclor “Astra” – Sibiu;

2000 – Diploma de Onoare “Mihai Eminescu”, oferită cu prilejul a 150 de ani de la naşterea poetului;

2001 – Diploma de Excelenţă conferită de Răzvan Theodorescu – ministrul Culturii;

2002 – Distincţia Crucea Naţională “Serviciul Credincios”

2003 – Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer, acordate de Preşedinţia României;

2003 – 2004 – „Discul de Aur” acordat de Casa de Discuri Media Services.

2005 – Casa de discuri Electrecord îi acordă, cu Magna cum laude, „Discul de aur” şi primeşte Diploma de Excelenţă “50 de ani de cântec”, din partea TVR – Tezaur Folcloric.

În luna mai 2017, Primăria Municipiului Buzău l-a desemnat pe cunoscutul interpret de muzică populară, la împlinirea vârstei de 80 de ani, “Omul anului-2017”. Tot în 2017, a avut loc prima ediţie a Festivalului Concurs de Muzică Populară “Benone Sinulescu” și s-a desfășurat în zilele de 27 şi 28  mai, în Piaţa Dacia din Buzău.

loading...

Un comentariu la „REGAL de muzică populară sâmbătă și duminică la DRĂGAICĂ

  • Toma se plange ca tinerii pleaca din buzau, iar la orice eveninent… Muzica populara sau manele. Muzica populara atrage batrani, nu stiu cat de multi batrani se duc sa se dea in masini busitoare sau umbrelute.

    Toma se mandreste cu atatea evenimente la care aproape 90% din invitati sunt cantereti de muzica populara, fiecare cu ce’i place, dar daca tratezi orasul ca un oras de oameni batrani, asta o sa primesti.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.