Replica cercetașilor și parașutiștilor după ce în rond s-a pus avionul
În iulie 2019 în cea mai importantă intersecție din Buzău se monta avionul și se dezvelea inscripția „Buzău – oraș al aviației și parașutismului militar românesc”:
Dacă aviatorii și cei care lucrează în aviație s-au mândrit cu avionul, iată că după cinci ani a venit și replica cercetașilor parașutiști și parașutiștilor militari buzoieni (și nu numai):
Ieri la intrarea/ieșirea de pe podul de la Mărăcineni s-a ridicat pe soclul de aproape 5 metri statuia cercetașilor parașutiști și a parașutiștilor militari 2,35 m:
„Așa cum corect scrie pe acea placă de lângă avion, Buzăul nu este doar orașul aviației, ci și al parașutiștilor și cercetașilor militari. Suntem câteva mii în Buzău ori răspândiți prin toată țara. De când s-a pus avionul, ne-am pus în gând să facem un monument și pentru noi, cercetații și parașutiștii militari. Suntem foarte bucuroși acum, am reușit!”, ne-a spus cercetașul Nicolae Roșca, devenit om de afaceri după ieșirea la pensie.
Nicolae Roșca (originar din Racovițeni, jud. Buzău) a fost sponsorul principal la realizarea grupului statuar, alături de alți doi cercetași (Viorel Drenea și Gabriel Carpiuc) și de parașutistul Claudiu Axinia.
„Locul ales e perfect, cei din branșă știu bine asta. Fix acolo unde s-a pus statuia era pe vremuri groapa, refugiul cercetașilor când veneau din misiune. Locul e perfect întrucât statuia poate fi văzută atât de cei care intră cât și de cei care ies din oraș. Îi mulțumim primarului Toma că ne-a alocat imediat acest loc dorit de noi și apoi ne-a dat tot concursul în finalizarea proiectului. Soclul de aproape 5 metri a fost realizat de Primăria Buzău”, a adăugat Roșca (Cc. Dpz Inm – cercetaș în Dispozitivul Inamic).
Recunoscut ca prieten al militarilor buzoieni, indiferent de armă, primarul Toma a inaugurat în aceste zile pe viitorul Bulevard al Aviatorilor din Buzău (între avion și podul Mărăcineni) și „Galeria Eroii Aerului” cu fotografii importante din istoria aviației și parașutismului buzoian.
Vezi VIDEO mai jos:
Cine sunt cercetașii de la Buzău puteți afla mai bine dintr-un articol scris de Iulian Bunilă de la Adevărul (CLICK AICI):
„Trupele speciale de cercetași de la Buzău au fost concepute, organizate şi dotate să îndeplinească, în caz de război, misiuni de cercetare în dispozitivul inamicului, prin paraşutare.
Batalionul 404 din Crâng și 386 Mărăcineni avea ca obiectiv principal, în timp de război, să pregătească şi să introducă în luptă, în dispozitivul inamicului, prin paraşutare sau infiltrare, grupuri de cercetaşi, experţi în arta camuflării, care, evitând localităţile, întâlniri cu militari sau civili din zonă, să obţină şi să transmită informaţii despre obiectivele importante ale inamicului.
Misiunea era de a obţine cât mai multe date, şi relevante, despre dispunerea armamentului greu sau a rachetelor, despre punctele de comandă, sisteme de transmisiuni, poziţii de artilerie, iar în anumite situaţii să provoace distrugeri, să captureze documente operative şi militari cu valoare informativă”.
https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/secretele-spionilor-din-batalionul-404-experti-1648609.html
Citește și:
Să pună Toma și vreo 30 de semafoare, ca la Episcopie ca acolo se văd și de Sfântul Petru.
Norocul nostru ca avem ce trecut comemora.
Sculptura imi place, risipa de teren, nu. E coada zilnic de pe pod spre Dedeman, de exemplu.
din pacate funar 2 , mai ramin bancile sa fie vopsite. monumente trebuiesc in buzau
Avem multe „parașutiste” în Buzău, era necesar un monument !
Poate pun și o tăbliță cu misiunile executate de batalionul 404 la Revoluție și la Mineriade. Așa, ca reamintire…
Statuia il reprezinta pe Gheorghe Trutulescu, iar in cei doi saci de pe burta lui se gasesc cele doua transe din Tigareta 1 si Tigareta 2.
Pai daca tot vrem sa arătăm ce oraș de militari este Buzăul, să mai punem 3 statui in bariera Ploiesti, una pt cei din fostul regiment de transmisiuni și alta pt regimentul de geodezi și alta pt pontonieri de la Mărăcineni?Multe acțiuni utile au avut în ani anteriori acestori vremuri glorioase.Despre ei s a uitat, oare de ce?