Reprezintă munca de la distanță soluția ideală pentru viitor?

Nomazii digitali: infrastructura IT și munca de la distanță


În anii ´90, munca de la distanță era doar un concept aplicat de către nomazii digitali, așa cum a fost Steven K. Roberts, care timp de opt ani (1983-1991) a călătorit prin America și care s-a folosit de diverse mijloace computerizate pentru a munci. Ulterior, pe măsură ce internetul s-a dezvoltat, munca de la distanță a devenit o posibilitate luată în calcul de un număr din ce în ce mai ridicat de nomazi digitali.

De altfel, expansiunea internetului pe întreg Globul a permis extinderea operațiunilor într-o varietate de domenii. De exemplu, datorită conexiunilor la distanță, peste 176 de milioane de persoane pot juca online pe platformele iGaming, așa cum este Vulkan Vegas Romania.  După anul 2020, una din cinci persoane muncește de la distanță, iar numărul nomazilor digitali, la nivel global, a ajuns la 40 de milioane de persoane. Oare acest lucru înseamnă că munca de la distanță a devenit o certitudine?


Devine nomadismul digital un trend pe piața muncii?

În 2024, numărul persoanelor care se încadrează în categoria nomazilor digitali este de 40 de milioane, dintre care 46% au ca țară de reședință SUA, conform Pumble, o platformă online de statistici despre acest domeniu. Din statisticile furnizate de această sursă, 77% dintre persoanele nomade din punct de vedere al muncii, au adoptat înaintea celorlalți tehnologiile digitale noi de pe piața muncii.


Un procent de 70% dintre aceștia lucrează cu normă întreagă, ceea ce înseamnă 40 de ore pe săptămână. Ceea ce este interesant în ceea ce privește 60% dintre nomazii digitali este că aceștia lucrează dintr-un birou. Având în vedere că 82% dintre cei care lucrează de la distanță în acest sistem se declară foarte mulțumiți de veniturile încasate, se poate spune că nomadismul digital reprezintă o soluție pentru cei cărora le place să călătorească foarte mult, dar și să muncească.

Cât de importantă este structura IT în viața unui nomad digital?

Tehnologia este unul dintre factorii favorizanti ai muncii nomazilor digitali, de aceea, structura IT joacă un rol esențial în reușita acestora. Aceștia au nevoie de conexiuni de internet de mare viteză (4G+ și 5G), de stocare în Cloud și acces la platforme care permit gestionarea proiectelor indiferent de locul în care se află, așa cum sunt Asana, Slack sau Zoom.


De asemenea, în anumite regiuni ale lumii este necesară folosire VPN-urilor pentru a asigura cel mai ridicat nivel de protecție datelor cu caracter sensibil utilizate în cadrul proiectelor de la muncă. Nomazii digitali au nevoie și de platforme specializate care să le ofere oportunități de muncă, bazate pe abilitățile și pregătirea lor profesională.

Totodată, aceștia au nevoie și de informații despre cele mai bune destinații în care pot lucra din punct de vedere al vitezei internetului și a condițiilor de siguranță. Pentru 25% dintre cei care lucrează din alte țări, calitatea structurii IT reprezintă o condiție esențială pentru a alege respectiva destinație.

Care sunt țările care oferă cele mai bune condiții nomazilor digitali din punct de vedere al vitezei de internet?


România face parte din topul țărilor preferate de nomazii digitali din punct de vedere al vitezei internetului, care este de 96 MBps, ceea ce o poziționează pe locul 2 la egalitate cu Coreea de Sud și Norvegia, care oferă aceeași viteză. Pe prima poziție se situează Portugalia, cu o viteză de 97 MBps, în timp ce următoarele țări oferă o viteză mult mai scăzută: Polonia (84 MBps), Estonia (82 MBps), Danemarca și Canada (81 MBps), Spania (80 MBps) și Suedia (78 MBps).

Care sunt orașele cu cea mai mare creștere de hub-uri pentru nomazii digitali în 2024?


Mumbai, India a înregistrat o creștere de 149% din acest punct de vedere, conform Pumble, fiind urmat de Da Nang, Vietnam (127%) și de Panama City, Panama (114%). Pe lista mai figurează Buenos Aires, Argentina (101%), Phnom Penh, Cambodgia (88%), Florianopolis, Brazilia (84%), Las Vegas, SUA (76%), Lima, Peru (74%), Cebu, Filipine (73%) și Kuala Lumpur, Malaezia (71%).

Merită să alegi munca în regim nomad în 2024?

Stilul de viață nomad din punct de vedere al municii le oferă celor care îl aleg o varietate de avantaje. Printre acestea se numără oportunitatea de a descoperi și interacționa cu diverse culturi și oameni, posibilitatea de a călători în alte țări și de organizare a vieții într-un mod echilibrat. De altfel, 78% dintre nomazii digitali se declara optimiști în ceea ce privește viitorul lor, semn că au ales corect modul în care muncesc.

Desigur, pe lângă beneficii, există și o serie de dezavantaje, precum siguranța personală, singurătatea în cazul celor care călătoresc și muncesc solitar, problemele de logistică și cele legate de gestionarea muncii și a călătoriei, precum și nevoia de adaptare a fusul orar, cultura și viața în altă țară.

Însă, în 2024, peste 53% dintre nomazi vor continua să trăiască așa cum au făcut-o până acum, iar mulți dintre aceștia își vor lua și familiile cu ei. Mai ales, că din ce în ce mai multe țări acordă vize și diferite facilități fiscale nomazilor digitali, ceea ce vine ca o confirmare a acestui stil de viață.

loading...

Un comentariu la „Reprezintă munca de la distanță soluția ideală pentru viitor?

  • Greșit!
    Cel mai bine la stat, la stat degeaba pe salariu mare, atenții babane, cu pile la PSD și cu nepotisme.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.