Rezolvare favorabilă și în acest an pentru abonații rămași la sistemul centralizat

297,5 lei cu TVA – preț subvenționat – va plăti populația orașului Buzău rămasă la sistemul centralizat în iarna ce va urma.

Adică, același preț ca și în iarna trecută.

Prețul real (nesubvenționat) al gigacaloriei pentru populație este de 576,94 de lei (TVA inclus).

Rezultă că pentru fiecare gigacalorie care va încălzi apartamentele buzoienilor, Primăria Buzău va suporta 279,44 de lei.

Pentru subvenție, Guvernul României a trimis și în acest an la Buzău 90 de miliarde de lei vechi. Un merit are deputatul Marcel Ciolacu, care a făcut lobby pe lângă Dăncilă și Teodorovici să trimită acești bani la Buzău. Alte orașe fie nu primesc deloc acest ajutor guvernamental, fie este sensibil mai mic.

O realizare a anului 2019 privitoare la sistemul centralizat e desprinderea R.A.M. de firma privată Ecogen (și de hatârurile patronatului). RAM e acum capabilă să producă singură apă caldă pentru robinete și calorifere în cinci puncte termice din oraș: Dorobanți I, Micro III, Caraiman, Integral și Micro XIV (aici sistemul era deja funcțional).

Un cazan mare de 10Gcal și unul mic de 2,5 Gcal au fost instalate la CT 4 Dorobanți I

În zilele/săptămânile viitoare 12 unități școlare din mun. Buzău se vor debranșa de la sistemul centralizat și se vor încălzi cu centrale proprii pe gaz (Colegiul Tehnic e primul).

Anul viitor toate școlile, liceele, grădinițele și creșe vor avea centrale proprii.

În acest fel, Primăria Buzău va plăti facturi mai mici la căldură în anii următori. Prețul gigacaloriei produse de o centrală termică pe gaz e la jumătate (și chiar mai mic) față de cel din sistemul centralizat.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

7 comentarii la „Rezolvare favorabilă și în acest an pentru abonații rămași la sistemul centralizat

 • Hmmm.. Va sa zică meritul pentru pomana guvernamentala e al lui Ciolanu – un bun lobby-ist…. pe când alte orașe care nu au primari PSD, nu au primit nimic. Sa vedem ce lobby va mai reuși sa facă la noul guvern liberal pentru anul viitor!

 • Măi Auras, ție ți se pare normal ca printr-un trafic de influență, unii dintre cetățenii acestei țări să fie mai egali decât alții? Ca să nu mai discutăm despre faptul că, la un moment dat Toma ne îndemna asiduu să ne debransam, spunând că nu va mai fi nici o subvenție, pentru ca acum, ce să vezi…..Şi tu jurnalist tânăr independent, care ar trebui să te intereseze soarta copiilor nostri, prin modul in care prezinți faptele, incurajezi astfel de practici! Tot respectul dacă ai de un punct de vedere!

 • “Rezolvarea favorabila” se datoreaza SUBVENTIONARII gigacaloriei, nu reducerii pierderilor din sistem sau anveloparii blocurilor…

  Ei bine, sa vedem ce lobby va mai reusi sa faca deputatul Ciolacu la noul guvern liberal, daca pe asta s-a bazat sistemul centralizat din Buzau.

  P.S.
  Din 2021 UE ne intezice subventionarea gigacaloriei si ne permite doar ajutoare sociale pentru familii nevoiase.
  Atunci sa vedem cu ce inginerii financiare se va mai salva R.A.M.!

 • Răspuns pt. Ion Iliescu. Corect ar fi, bineînțeles, să nu existe diferențieri. Dar, din păcate, trăim în România, unde repartizarea sumelor guvernamentale nu s-a făcut, nu se face și nu se va face echitabil. Pe timpul guvernării BOC era supărare mare la Buzău că Oradea primise o grămadă de bani, nu mai știu exact pt ce, iar Buzăul nimic. Motivul era că atunci Oradea avea „Ciolacul” ei. În ultimii ani, când Buzăul a avut „Ciolacul” lui – s-a mai recuperat nițel. Din păcate, avantajul Buzăului n-a ținut mult.

 • Ai dreptate Auras, dar ca să nu mai existe un “din pacate” ci un “din fericire” “trăim în România”, nu trebuie să prezinți astfel de practici ale unor “Ciolaci” ca şi cum ar fi mari merite ale unor oameni politici grei! Dimpotrivă, ele sunt practici ale unor politicieni urcati în ierarhie şi pe banii publici numai prin manevre oculte! Nu i-a interesat niciodată soarta acestui popor, ci “propria persoană”, în sens restrâns, respectiv familie, sau puțin mai larg – gaşcă politică sau nu, oraş, județ!

 • Ciolacu si-a dorit functie pt a face proiecte pt Buzau? Si cu proiectele de tara, cum ramane???noi ii votam sa faca lucruri in toata tara, nu doar pe regiuni, asta nu inteleg ei. Si ma intreb, daca tot il ridici in slavi ca a facut lucruri pt Buzau, cat este comisionul lui din aceste sume??? Esti penibil ca jurnalist sa sustii asemenea politicieni, dar se vor schimba generatiile de votanti si atunci vom scapa cu adevarat de asemenea conducatori

 • De acum se va schimba Toma in Boscodeala caci bani nu vor mai veni de la guvern, pomana, iar împrumuturi a facut fără măsură, acum distruge trotuar bun ptr a pune pavele…păcat ca arunca bani fereastra. Sper sa dispară incet din peisaj iar buzoienii sunt mai deștepți decât restul din mediu rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.