Românii apelează tot mai des la instituții nebancare. Majorare a volumului de creditare privată

Creșterea consumului continuă a fi unul dintre principalele subiecte abordate atunci când vine vorba despre aspecte ale economiei României. Totodată, fenomenul acestei creșteri trebuie privit în ansamblu cu alți factori, dintre care principalul ar fi creșterea volumului de credite contractate de către români în 2021 și, în special, creșterea volumului de credite nebancare.

Ritmul de creștere a volumului de credite de consum

Dacă ar fi să analizăm statisticile referitoarr la creditele contractate în 2021 versus 2020, se observă o creștere generală, dar și una particulară.

La începutul lunii decembrie a devenit clar că volumul de credite contractate în noiembrie 2021 a înregistrat o creștere de 14,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă ne referim la valoarea totală a creditelor contractate, este vorba despre mai mult de 320 miliarde lei. 

Este necesar de remarcat că această creștere nu a fost nicidecum una senzațională – lunile precedente, la fel, au înregistrat o creștere semnificativă în raport cu aceleași perioade ale anului trecut. O creștere au observat și experții foxycredit.com – aceștia au raportat o creștere a intereselor pentru finanțarea privată. 

Se pare că românii caută să-și acopere necesitățile și preferințele de consum căutând să contracteze cele mai convenabile credite. Pentru a obține asemenea credite și a beneficia de oferte convenabile, unii cercetează informațiile disponibile pe agregatoarele de credite. Precum menționează și experții, volumul de creditare privată a crescut datorită unuia dintre avantajele principale a instrumentelor de acest tip –  comoditatea și rapiditatea cu care pot fi accesate toate informațiile necesare și relevante despre ofertele de credite, inclusiv și recenzii despre credite rapide online FoxyCredit

Consumatorii de rând – cei mai populari contractanți a creditelor private

Conform datelor statistice disponibile la acest moment, mai mult de jumătate din valoarea totalului de credite contractate este formată din creditele contractate de către persoanele fizice – consumatorii de rând. Dacă dorim să fim mai exacți – 135,9 miliarde din totalul de 321,9 miliarde lei total au fost obținute de către persoane fizice în calitate de contractanți de credite. 

Pe lângă aceasta, datele statistice ne mai oferă anumite informații despre profilul consumatorului care contractează la acest moment credite în România. 72% din totalul creditelor acordate au fost acordate în lei, ceea ce ne dă de înțeles că o bună parte din aceste credite au fost contractate pentru consumul intern.

Din punct de vedere economic, acest lucru nu prezintă decât avantaje – cu cât mai intensă este circulația banilor în cadrul unei economii de consum, cu atât mai bine se dezvoltă relațiile economice între persoanele fizice și agenții economici.

În multe țări, creditele sunt considerate instrumente eficiente care, împreună cu depozitele atrase de către bănci, sunt remedii eficiente pentru stimularea relațiilor economice și, în general, a economiei naționale.

De ce creditarea privată?

Un alt aspect interesant constă în faptul că românii, conform statisticilor, au migrat de la creditarea tradițională (cea prin intermediul băncilor), către servicii de creditare oferite de instituții de creditare private. Care este factorul care determină o asemenea migrare? Deocamdată, se consideră că o bună parte din instituțiile de creditare private oferă un șir de avantaje și beneficii, pe care creditorul nu le poate obține la o instituție bancară. Deseori, în principal este vorba despre rapiditatea de acordare a creditelor solicitate, precum și despre simplificarea procedurii la general. 

Reieșind din datele statistice actuale se observă o dinamică crescândă a volumului de credite contractate de către români – tendință care, cel mai curând, se va păstra și pe viitor. Pandemia a amânat anumite necesități de consum ale românilor și, cel mai curând, aceștia vor tinde să le acopere în perioada ce va urma, căutând să contracteze credite convenabile de la instituțiile nebancare. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.