S-a prăpădit unul dintre titanii Hasdeului

Veste tristă pentru Hasdeu și absolvenții cunoscutului liceu din Buzău.

Astăzi s-a prăpădit la 80 de ani unul dintre titanii Hasdeului, profesorul de matematică Sfetoslav Cremarenco.â

„Unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun profesor de matematică din România în ultimii 50 de ani” – Bogdan Enescu, profesor de matematică la Hasdeu 

Cremarenco s-a născut dincolo de Prut la Cetatea Albă în Basarabia. Tatăl său a fost neamț (Kramer, rusificat Cremarenco), iar mama, ucrainiancă. Au emigrat în România în 1944 din calea rușilor. Părinții au luat ce au putut într-o căruță, deși erau cei mă înstăriți din sat (cu terenuri, vite, etc) și s-au oprit într-o comună din Ialomița.

Sfetoslav a absolvit Hasdeul ca elev (1959), iar după Facultatea de Matematică s-a întors la Hasdeu unde a predat 43 de ani. Prin mâna și sufrageria lui (unde ținea meditații) au trecut zeci/sute de intelectuali cu care azi, Hasdeul, Buzăul și chiar România se mândrește.

Sfetoslav Cremarenco: „O problemă bine pusă e pe jumătate rezolvată”

Ultimii ani din viață au însemnat suferință, căutat de boli (a și fost operat la un picior și se deplasa cu greutate) și din ce în ce mai puțin de foștii elevi și comunitate, în general.

Trupul său va fi depus la capela Cimitirului Dumbrava, unde va fi și înmormântat.

Un articol excelent despre viața renumitului profesor puteți citi pe PressOne (CLICK AICI).

Citește și:

loading...

9 comentarii la „S-a prăpădit unul dintre titanii Hasdeului

 • Dumnezeu să îl ierte!
  O mare valoare.

 • Ca OM a fost urias! Ca profesor a fost stralucit!Ca educator a fost magnific! …..Cuvintele sunt prea putine pentru a descrie OMUL,PROFESORUL si EDUCATORUL Sfetoslav Cremarenco.Dumnezeu sa te ierte si sa te aseze in gradina sfintilor,Domnule Profesor !

 • În calitate de fost elev al Haşdeului, ştirea asta m-a emoţionat profund. Nu a murit un mare profesor al Haşdeului, a murit chiar însăşi EMBLEMA VIE a Haşdeului, FENOMENUL Haşdeului ! pt. că asta a fost marele Cremarenco – un FENOMEN !!
  Fără marele Cremarenco, Haşdeul parcă a sărăcit brusc.
  Fără marele Cremarenco, un fel de Zeus al Haşdeului, cel care menţinea cu adevărat nestins spiritul şi prestigiul haşdeian, chiar şi pensionar fiind, GLORIA HAŞDEULUI NU VA MAI PUTEA FI NICIODATĂ ATINSĂ !! Despre Haşdeu se va vorbi în continuare mult şi frumos, însă niciodată cu acelaşi patos ca în timpul vieţii marelui Cremarenco !!
  Fără marele Cremarenco, Haşdeul a rămas parcă GOL şi STINGHER, asemeni unui castel părăsit de Regele trecut la cele veşnice, nimeni altcineva nemaiputându-i reda MĂREŢIA şi FARMECUL de odinioară. Profesorii actuali şi nici cei viitori, în niciun caz !! Niciunul dintre ei (de matematică sau altă disciplină) nu va fi capabil vreodată să se ridice la nivelul marelui lor Predecesor, fiind foarte slab cotaţi ca valoare comparativ cu acesta (cu excepţia d-lui Bogdan Enescu) !! Cu toate că elevi buni vor mai fi în continuare la Haşdeu, însă PROFESORI DE TALIA LUI CREMARENCO, NICIODATĂ !!!

  p.s. – Nu există nicio certitudine că marele profesor Cremarenco a fost ,,neamţ”. Asta pretindea el. Kramer e într-adevăr nume german, dar la fel de bine e şi nume de evreu (cine se duce în Israel, va găsi o grămadă de cetăţeni cu acest nume, originari din acelaşi spaţiu ex-sovietic). Interesant e că unui nume german/evreiesc i-a fost ataşat un prenume bulgăresc (?) la fel de rar precum numele de familie ucrainizat (,,rusificat” ar fi sunat mai degrabă Kramarov).
  Dincolo de această paranteză pt. a lămuri numele ciudat al d-lui profesor, important e că a fost înainte de toate un MARE ROMÂN şi, în ultimă speţă, un MARE BUZOIAN, în lipsa căruia, repet, HAŞDEUL NU VA MAI FI NICIODATĂ CEEA CE A FOST !

 • Dumnezeu să-l ierte !
  Faptul că a răsplătit și servit cu vârf și-ndesat liceul pe care-l absolvise , spune mare lucru despre profesorul Cremarenco . Nu pot uita proba scrisă la admiterea în Hașdeu , în 1972 , când doar faptul că profesorul Cremarenco era cel care scria pe tablă subiectele ne crea o profundă emoție. Nu am avut „norocul” să fiu într-o clasă la care preda dânsul , dar oricine a trecut prin Hașdeu în acea perioadă și-amintește că „brandul” matematicii buzoiene avea doi PILONI : CAPȘA și CREMARENCO . Personal , consider că și ceilalți absolvenți ai liceului , care am avut alți profesori la matematică , suntem indirect datori să aducem mulțumiri acestor somități care au tras în sus nivelul catedrei de matematică de la Hașdeu. De asta aveam să ne convingem începând cu bacalaureatul și continuînd cu admiterea (fie ea la Universitate , Politehnică sau ASE) și parcursul în învățământul superior.

 • Domnule Diriginte, la trecerea Dumneavoastra la cele vesnice multumesc Domnului pentru a fi potrivit imprejurarile asa incat sa fiu elevul Dumneavoastra si sa ajung cel ce sunt si ma numesc si acum – hasdeean promotia 69. Numele Dumneavoastra l-am pronuntat adesea si intotdeauna cu mandrie. Rog pe Dumnezeu sa va odihneasca putin inainte de a va incredinta catedra de matematica pentru viitoarele promotii de ingeri bacalaureati.

 • Domnule Diriginte,
  la trecerea Dumneavoastră la cele veșnice, omagiul meu pios este convingerea mea că raiul n-a mai primit de mult un suflet atât de ales; cât despre mine, mulțumesc Domnului pentru a fi potrivit împrejurările așa încât să fiu elevul Dumneavoastră și să ajung cel ce sunt și mă numesc și acum – hașdeean promoția 69.
  Numele Dumneavoastră l-am pronunțat adesea și întotdeauna cu mândrie.
  Rog pe bunul Dumnezeu să Vă odihnească un pic înainte de a vă încredința catedra de matematică pentru viitoarele promoții de îngeri bacalaureați.

 • Domnule Diriginte,
  la trecerea Dumneavoastră la cele veșnice, omagiul meu pios este convingerea mea că raiul n-a mai primit de mult un suflet atât de ales; cât despre mine, mulțumesc Domnului pentru a fi potrivit împrejurările așa încât să fiu elevul Dumneavoastră și să ajung cel ce sunt și mă numesc și acum: hașdeean promoția 69.
  Numele Dumneavoastră l-am pronunțat adesea și întotdeauna cu mândrie.
  Rog pe bunul Dumnezeu să Vă odihnească un pic înainte de a vă încredința catedra de matematică pentru viitoarele promoții de îngeri bacalaureați.

 • Și îl mai rog pe bunul Dumnezeu să fie cu îndurerata familie Cremarenco, să-i aline, să-i mângâie și să-i întărească în încercarea prin care trec, în nădejdea ce nutrim cu toții în Revederea finală.

 • Dumnezeu să-l odihnească în pace și liniște!! O asemenea valoare merită un bust ridicat la loc de cinste în curtea/intrarea în Colegiul B.P.Hasdeu!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.