Scrisoare deschisă a medicului de la Mărăcineni depistat cu coronavirus. „De ce nu pot sta acasă ?”

Medicul Marius Aurelian V. a devenit fără să vrea personajul (negativ) al weekendului la Buzău. A fost depistat cu coronavirus, iar apoi s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Astăzi, medicul bucureștean – căsătorit cu o fată din Buzău – a redactat o scrisoare deschisă în care a explicat cum au stat lucrurile – din punctul său de vedere. Buzoienii.ro publică mai jos integral textul scris de medic.

Cum a început totul

„Mass media a inceput sa creeze povesti fantastice care nu prea au legatura cu realitatea in ceea ce priveste cazul meu. Eu sunt cadru medical (rezident pe Ortopedie si Traumatologie la Spitalul Universitar de Urgenta Militar „Dr Carol Davila”). Miercuri 8 aprilie am primit un telefon de la spital si mi s-a spus ca sunt programat pt testare PCR pe 9 aprilie. Aceasta conversatie a avut loc in masina exact cand am ajuns de la Bucuresti la Potoceni cu sotia si cele 3 pisici. Exista posibilitatea ca sa fim transferati catre zone unde ar fi nevoie de personal medical in lupa contra covid19. În acest caz nu am fi avut cu cine sa lasam pisicile in Bucuresti. De asemenea, le duceam socrilor mai multe alimente si apa pt ca ei sa evite sa se mai expuna in oras.

Sunt doua case la Potoceni lipite una de alta, curtea este comuna, dar intrarile sunt din strazi diferite. In contact cu ei, conform definitiei, nu am intrat, fiind clar constienti de asta.

Ziua urmatoare m-am dus direct la Bucuresti la Spitalul Militar pt testare covid19. Dupa testare mi s-a spus ca o sa dureze si sa astept rezultatele. Asta am si facut, adica m-am intors direct la Potoceni, lasand masina in intrarea de pe cealalta strada (unde este si la ora actuala de fapt).

Test pozitiv

Vineri, 10 aprilie, am fost contactat de o doamnă doctor care m-a anuntat ca mi-a iesit testul pozitiv si ca trebuie sa fiu internat. I-am explicat ca sunt asimtomatic si am intrebat daca pot sta la domiciliu.

Asimptomaticii la domiciliu ?

Mi-a spus ca Spitalul Militar are o prevedere prin care pacientii asimptomatici internati la Spitalul Militar semneaza o declaratie pe propria raspundere si in baza ei pot sta la domiciliu in izolare. I-am spus ca nu mai sunt in Bucuresti, si mi s-a răspus ca nu am voie sa mai circul pe sosea fiind caz confirmat, deci nu puteam sa vin de urgenta acasa la Bucuresti. Urmatoarea conversatie a fost cu o alta doamna dr cu care am discutat ca am dreptul de a sta in izolare daca sunt asimptomatic dar asta daca eram insa in Bucuresti, dar pt ca sunt in afara localitatii, angajații DSP Buzau sunt cei care se vor ocupa de mine. Normal ar fi fost sa fiu lasat in izolare in continuare la domiciliu sau sa mi se dea voie sa ma duc la Bucuresti.

Primele discuții în contradictoriu

Sâmbătă, 11 aprilie am fost sunat in prima parte a zilei de la DSP Buzau care mi-a spus ca ori sunt internat in spitalul de boli infectioase la Buzau, ori vine o ambulanta sa ma ia pt consult de specialitate pt a determina daca intr-adevar sunt asimptomatic si in urma recomandarii doctorului de acolo ori ma interneaza ori ma trimit la Bucuresti sa stau acasa in izolare. Am ales a doua optiune, desi va spun sincer ca am fost deranjat ca, desi sunt cadru medical la randul meu, nu sunt crezut pe cuvant, ci mai curand tratat ca un caz beligerant – de persoana mincinoasa si cu motive ascunse.

La Gârlași și înapoi

A venit o ambulanta si am fost dus la spitalul Gârlași din Buzău conform discutiei anterioare. Acolo am fost examinat clinic de catre o doamna dr, medic specialist pe boli infectioase, care mi-a dat o hartie ca sunt clinic asimptomatic dar care recomanda internarea conform „teritorializarii”. Am fost dus din nou la domiciliu cu ambulanta, iar apoi m-a sunat dna de la DSP. Mi-a prezentat din nou cele doua optiuni si am ales-o pe a doua, sa ma intorc cu sotia in Bucuresti pt autoizolare in domiciliul de acolo (care este si cel din buletin de fapt). Iarasi am intrebat cadrul legal, legea, articolul, paragraful unde scrie ca pacientii asimptomatici nu pot ramane in izolare unde doresc. Nu mi s-a dat nici un raspuns clar, doar au tot fost mentionate aceste ordonante militare, că nu s-a trecut la urmatoarea etapa in care persoanele asimptomatice pot ramane acasa.

Escortă spre locuința din București

M-a intrebat in cat timp pot fi gata pt excorta catre domiciliul din buletin si i-am spus 2 ore. Adica la 19:20. Evident, ne-am apucat de facut bagajele numai ca intre timp am primit un alt telefon de la un politist care mi-a spus ca nu merge chiar asa, excorta nu exista decat pana la limita judetului si ca nu am voie sa merg singur dincolo de aceasta limita. Totul trebuie coordonat cu DSP Bucuresti (care evident ca nu au raspuns la telefon, fiind o zi de weekend cat si dupa ora 17:00) si ca atare raman stau aici (Potoceni) pana cand voi fi sunat din nou.

Decizie. La spital.

Aproape de ora 20:00 am fost sunat iarasi de doamna dr de la DSP Buzau care mi-a spus ca se va trimite un ATPVM impreuna cu un echipaj de jandarmerie pt a fi internat daca nu la Buzau, atunci la Victor Babes. Am intrebat iar de ce mai nou optiunea de a sta autoizolat (sotia nici macar nu mai avea dreptul de a veni cu mine, ea a ramas in izolare recomandata la domiciliul din Potoceni) nu mai exista. Mancare am suficienta, mai ales ca as sta singur in apartament. Nu mi s-a dat catusi de putin un motiv clar, decat ca asa prevad ordonantele militare pt pacientii cu SARS-CoV-2 indiferent daca sunt asimptomatici sau nu. Atunci de ce a mentionat optiunea asta anterior? Nu am mai fi pierdut atat de mult timp. Atunci am mentionat de Spitalul Militar. Mi-a spus sa vorbesc cu ambulanta respectiva.

Vine ambulanța și pleacă

La ora 21:13 a venit ambulanta respectiva si Asistenta medicala de pe ea m-a informat ca a venit sa ma transporte la spitalul Victor Babes. Am intrebat din nou cadrul legal (legea, articolul, paragraful) pentru care eu sunt internat involuntar in loc sa fiu izolat in propriul domiciliu (cel din Bucuresti ma refer) ca pacient asimptomatic si mi-a spus foarte clar ca o sa ma sune cand gaseste aceasta informatie si ca pana atunci sa astept in casa. Dupa cel putin vreo ora a plecat (ambulanta) fara sa mai mă sune!

„Ori dosar penal ori la spital la București”

Am iesit afara si am vorbit cu jandarmii de acolo si am discutat amiabil despre situatie. Oameni absolut profesionali pt care am tot respectul si admiratia. Discutia a fost scurta, placuta si clară cu dansii. Ei mi-au spus clar că ori dosar penal, ori vine iar sa mă ia si să mă duca la Victor Babes pt că așa cere protocolul si DSP Buzau trimit toate cazurile infectioase la Spitalul Victor Babes. Evident ca am acceptat a doua varianta imediat si am tot intrebat de ce nu m-a sunat respectiva asistenta inapoi in loc sa mai pierdem atata timp. Nu a putut sa-mi dea un raspuns. Intre timp a venit si un comandant al fortelor de ordine, o persoana la fel de amiabila, placuta si clar cu experienta in comunicare, cu care am discutat amiabil si caruia i-am spus ca evident o sa merg daca nu am de ales. Și ca nu inteleg de ce a plecat ambulanta in conditiile in care respectiva asistenta de pe ambulanta trebuia sa ma sune inapoi pt ca asa mi-a spus respectiva persoana față în față. Nu a putut sa-mi dea o explicatie clara, decat ca o alta ambulanta a fost chemata si este pe drum. Odata venita m-am urcat si am fost adus la spitalul Victor Babes. Am intrebat din nou daca pot sa fiu dus macar la Spitalul Militar pt ca acolo lucrez si mi-a spus ca nu, ca asa este protocolul. Asa ca am semnat hartiile de internare, si am devenit astfel pacient al acestei institutii.

Va multumesc pentru intelegere si pt rabdarea de a citi acest discurs.

Cu stima,

V. Marius Aurelian
Medic rezident ortoped, Spitalul de Universitar de Urgenta Militar Dr Carol Davila

PS. Am vazut ca deja multe medii online prezinta problema mea intr-un mod total distorsionat. Nu se dă cadrul legal exact unde un pacient asimptomatic poate fi internat fara voia sa in spital si nici situatia din străinătate unde pacientii asimptomatici sunt tinuti in izolare la domiciliu. Am vorbit de asemenea cu un ofiter de la jandarmerie si NU exista dosar penal pe numele meu cum au mentionat alte surse de mass media online, deoarece am urcat in ambulanta si am fost cooperant odata ca mi-au oferit raspuns la intrebari.

PPS. Am fost acuzat ca ma rastesc si raspund suparat la telefon, dar in realitate extrem de suparat am fost pe situatia care s-a creat de fapt, pe faptul ca nu mi s-a spus clar de la bun inceput sa raman in Bucuresti si ca mi se tot recomanda sa ma internez, in conditiile in care in fapt nu este o recomandare ci internare involuntara pe care daca o refuzi esti pasibil de dosal penal cu amenda de 20,000 de lei sau 2 ani condamnare. Apropos, din cate stiu eu in nicio alta tara nu se interneaza pacienti asimptomatici, si mai ales fara voia lor. Aici ma puteti dvs corecta, deoarece sunteti mult mai bine pusi in tema cu aceasta situatie.

PPPS. Ca pacient asimtomatic consum aiurea resurse care ar putea fi alocate mai curand pt pacientii critici deoarece nu se stie cat mai dureaza pandemia aceasta. Si stim cu totii ca Romania nu sta prea bine la capitolul resurse disponibile Mediului Sanitar. In baza unei declaratii legale pot sta in autoizolare cele 14 zile acasa dupa care pot fi testat si mi se poate da acceptul daca pot iesi in comunitate sau nu.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

12 comentarii la „Scrisoare deschisă a medicului de la Mărăcineni depistat cu coronavirus. „De ce nu pot sta acasă ?”

 • Ăsta mai bine se făcea scriitor. A scris un roman întreg aici, de mai rău îşi zăpăceşte cititorii. Adevăraţii medici, cei profesionişti şi RESPONSABILI înainte de toate, se exprimă mai laconic, concis, punctându-şi direct şi scurt ideile. Iar valoarea lor reiese din practică, din ceea ce fac, nu din vorbe înşirate gârlă.

 • Bun dar alimentele le avea de acasa??? Daca e atat de sincer de ce nu spune de unde a facut cumparaturile?? Sa stie si personalul din magazinul respectiv????
  Dar prevederile ordonantelor militare cum sunt, citite pentru a fi incalcate??
  Art 16 din Constitutia Romania spune destul de clar: NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.
  Dar de cand un medic rezident poate interpreta legea altfel de cum e scrisa negru pe alb.

 • Mi se pare ca atitudinea medicului contaminat este condensata in paragraful:
  „Am ales a doua optiune, desi va spun sincer ca am fost deranjat ca, desi sunt cadru medical la randul meu, nu sunt crezut pe cuvant, ci mai curand tratat ca un caz beligerant – de persoana mincinoasa si cu motive ascunse.”
  Deci dl medic MILITAR considera ca toti cei ce nu sunt cadre medicale, dar sunt infectati, reprezinta „cazuri beligerante”, adica un fel de dusmani declarati ai sistemului medical.
  Ca atitudine generala, pentru un medic militar in conditii de pandemie, ba chiar unul care contesta, de fapt, chiar ordonantele militare, este de toata jena.

 • După 14 zile de la confirmarea ca testarea pentru sars cov2 a iesit pozitivă, pacientul va fi testat din nou, chiar de doua ori in 48 de ore. In tot acest timp, pacientul sta internat la boli infecțioase. Dacă testul iese negativ, pacientul este izolat la domiciliu alte 14 zile. In a 12 a zi si a 14 este din nou testat si in functie de rezultat se ia o decizie de iesire din izolare.

 • Cred ca de fapt esti un inconstient care a umblat pe strazi, stiind ca e posibil sa fii infectat. Cam multe resurse au fost consumate pe tine, poate isi face treaba parchetul militar. Faptul ca esti cadru medical nu iti da dreptul sa beneficiezi de tratament preferential

 • Bun, dar pana acum nimeni nu a scris unde e temeiul de drept al internarii involuntare cand esti asimtomatic. Sincer nici mie nu mi_ar placea sa ma interneze, cand stim ce conditii sunt in spitale. Si da, e medic si trebuia sa fie respectat, pentru ca nu este un nimeni. Noi care nu lucram in domeniu suntem nimeni in ceea ce priveste medicina. Dar, carcotasi gasim mereu.

 • asimptomatic…corectați!

 • Sincer, sunt uimita de lucrurile scrise dl Doctor militar. Mai bine lasa lucrurile asa, nu a făcut decât sa se autoincrimineze. În condițiile în care ești testat și aștepți rezultatul, nu pleci de la domiciliu…ca nu degeaba te-au lăsat la domiciliu și nu erai în spital la serviciu, d-le doctor. Mai ales ca in calitate de cadru medical, știați ca în România pacienții asimptomatici, cel puțin la acest moment, nu sunt autoizolați la domiciliu ci internați în spital. Faptul ca s-au consumat atâtea resurse cu d voastră (ambulanta de doua ori, convorbiri telefonice și, în final, jandarmeria ) dovedesc refuzul d voastră de a va interna. Și după părerea mea, dosarul penal exista! Va doresc multa sănătate și pe viitor, schimbați atitudinea!

 • Fiind testat, înseamnă că existau suspiciuni de infectare! Să te plimbi ca Vodă prin loboda, de la Bucuresti la Buzău, asimptomatic sau nu, fără să astepti rezultatul testului, arată modul superficial de gândire! Iar faptul că era medic…la Gerota, Suceava, etc. tocmai medicii s-au infectat unii pe alții şi au infectat şi pacienți a caror singură „vina”era că se afla în spital la acel moment!

 • @ Cristina
  Temeiul legal este acelasi ca si in cazul plasarii in stare de arest, sau de arest la domiciliu (decide judecatorul, nu inculpatul!), atata vreme cat nu exista, inca, o hotarare definitiva si irevocabila.
  Ca si in cazul arestului, plasarea suspectului de infectare in internare, voluntara, sau nu, este o masura PREVENTIVA, pentru securitatea celorlalti, nu a inculpatului / pacientului, dupa caz…

 • Scrie mult , probabil ii mai reduce din pedeapsa ca asa este, daca scrii o carte iesi mai repede ,oricum de laudat ca s-a dus la socrii si nu la părinți, doua case la Poti veni.. ..cu intrări separate una lângă alta fac ceva bani dupa ce mor :))))) ai ei:)))) asa nu gândește nimeni ?

 • Sper ca ai lasat la Buzau pisicile, macar ele sa duca podoaba de coronavirus prin vecini…….[Leo]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.