Se anunță o investiție de 1 milion de euro. Buzăul va avea de câștigat educațional și turistic

Se anunță o investiție de 1 milion de euro în municipiul Buzău. Dincolo de banii alocați de inițiatorii proiectului, orașul, județul și buzoienii în general vor avea de câștigat mult mai mult.

E vorba aici de educația viitoarelor generații, dar și de avantajele generate de dezvoltarea turismului la Buzău.

Concret, în municipiul Buzău, ar urma să se înființeze anul viitor un centru expozițional în care să le fie prezentate vizitatorilor, îndeosebi tineri și elevi, diverse realizări din domeniul științei și tehnicii.

Inițiativa aparține unui grup de firme din Buzău, preluată de clubul Rotary, club care și-a asumat transpunerea ideii în practică.

Firma Romcarbon a oferit gratuit un teren de peste cinci mii de metri pătrați, alți oameni de afaceri au asigurat finanțare pentru exponatele inițiale, iar în această perioadă se finalizează demersurile pentru realizarea unei clădiri de 1200 de metri pătrați, unde vor fi găzduite echipamentele.

Centrul științific, denumit Explorer, ar urma să primească vizitatori din Buzău, regiunea de sud-est și, chiar, din întreaga țară. Aceștia vor primi o taxă de intrare, fonduri necesare pentru funcționarea curentă și dezvoltarea proiectului.

„Este cel mai mare proiect educațional de acest tip din țară, realizat în cea mai mare parte cu fonduri private. Estimăm încă din primul an peste 50 de mii de vizitatori. Buzăul va avea în acest fel beneficii turistice și economice, nepunând aici în discuție câștigurile educaționale pentru tinerii din oraș și județ” – Lucian Sălcuțan, președinte Rotary Club Buzău


„Eu voi da o explicație mult mai practică. Există deja o criză a forței de muncă din Buzău. Fabricile din oraș nu mai găsesc angajați. Tinerii nu mai sunt interesați să lucreze în industrie. Trebuia făcut ceva. Prin acest proiect, exact asta se urmărește. Ca elevilor să li se aprindă curiozitatea pentru tehnică, știință, industrie, producție. Și, poate, unii dintre ei vor ajunge să lucreze în domeniu” – C-tin Toma, primar mun. Buzău.


Pentru demararea și derularea acestui proiect, inițiatorul, Rotary Club, a cerut inclusiv sprijinul Primăriei Buzău.

Ieri, consilierii locali , și-au dat acceptul pentru semnarea unui contract de colaborare între cele două părți.

În sala de consiliu s-au purtat discuții tensionate, consilierii PNL temându-se ca în spatele acestui proiect frumos ambalat să nu se ascundă cine știe ce combinație oneroasă pentru municipiul Buzău.

„Solicităm amânarea votării acestui proiect. Nu înțelegem pentru ce această grabă. De ce acest proiect a fost promovat într-o ședință extraordinară ? Lăsați-ne și pe noi să studiem atent proiectul, să ne documentăm,  informațiile pe care ni le-ați pus la dispoziție sunt sumare, au multe carențe. Nu știm cine finanțează proiectul, cât costă, câți bani trebuie să pună primăria, cât va fi biletul de intrare, etc.” – Valentin Barbu, consilier PNL Buzău.


„Domnilor consilieri, orice proiect bun pentru Buzău are caracter de urgență. Dacă oamenii ăștia pun la bătaie și terenul, și clădirea, și echipamentele, și ideea, la ce bun să mai tărăgănăm lucrurile. Adică, în loc să-i ajutăm, noi să le punem piedică ?” – Fănică Bârlă, consilier PSD Buzău


„Ne grăbim să demarăm acest proiect. Se știe că pentru a putea începe efectiv lucrările e nevoie de o mulțime de avize și aprobări. Orice zi contează. dacă mai întârziem mult, riscăm să pierdem finanțarea” – Lucian Sălcuțan.

Până la urmă, în ciuda reținerii consilierilor PNL, care s-au abținut de la vot, proiectul a fost votat cu 13 voturi pentru. Municipalitatea ar urma, în primă fază, să faciliteze racordarea la rețelele de apă, canal, gaze, energie electrică și drumuri.

Astfel de centre științifice există în multe orașe din Europa, cel de la Buzău urmând a se ghida după cele din Amsterdam și Ostrava (Cehia).


Explorer va fi un spaţiu destinat:

  • expunerii de echipamente ştiinţifice moderne, realizate pe baza ultimelor tehnologii la nivel european şi mondial;
  • interacţiunii nemijlocite şi permanente a elevilor cu aceste echipamente;
  • oferirea unor comparaţii cu echipamente din istoria tehnicii şi ştiinţei ce vor fi expuse;
  • efectuării de observaţii astronomice;
  • realizării de programe educaţionale, conferinţe, întâlniri cu personalităţi de nivel naţional şi internaţional în domeniul ştiinţei, în scopul educării copiilor şi tinerilor din Buzău şi din judeţele limitrofe în domeniile ştiinţei, prin cele mai moderne concepte educative la nivel mondial.

Citește și articolul: Șeful armatei de la Buzău. Abia ce a venit și se pensionează. Domnule general Vișan sunt mai importanți banii decât onoarea ?

Finanţarea centrului ştiinţific se va face din sponsorizări, închirieri, servicii acordate terţilor, bilete de intrare şi fonduri publice locale, naţionale şi europene, în condiţiile legii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.