Se reformează primăriile! Pas înainte pentru modernizarea accelerată a României


Reușită importantă azi pentru deputatul buzoian Marcel Ciolacu în parlament.

Cadrul legislativ după care ar urma să funcționeze primăriile și consiliile județene a trecut azi de votul senatorilor.

Ciolacu a fost președintele comisiei parlamentare care a lucrat intens la noul Cod Administrativ despre care se spune că va contribui la modernizarea accelerată a României.

Proiectul de lege, care are peste 600 de articole, a întrunit, în plenul Senatului, 85 de voturi „pentru”, 21 – „împotrivă” şi 11 abţineri.

I se dă satisfacție și primarului Toma care a cerut insistent ca edilii șefi să aibă dreptul de a-și alege echipa cu care să lucreze într-o primărie.

Astfel, Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu le va mai putea pune piedici primarilor care vor să concedieze personalul pe care-l consideră nesatisfăcător sau nefolositor.

„Proiectul de lege privind Codul administrativ a trecut astăzi de votul Senatului. Mai urmează o etapă la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Le mulțumesc în primul rând colegilor din Comisia specială și celor din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și instituțiilor publice, asociațiilor și organizațiilor implicate, pentru efortul susținut din ultimele săptămâni. Modernizarea administrației publice centrale și locale este un obiectiv comun al tuturor, la a cărui îndeplinire contribuim intens în cadrul Comisiei speciale comune, indiferent de culoarea politică!”, a declarat azi Ciolacu.

Iată câteva din modificările din noul Cod Administrativ.

 • ANFP nu se mai poate opune modificărilor organigramelor primăriilor
 •  Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor hotărâri luate de executivul primăriilor la adresa funcționarilor publici
 • Publicitatea pentru concursurile de funcționari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile
 • Deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent.
 • Majoritatea de două treimi a rămas doar în ceea ce privește deciziile de vânzare, cumpărare, schimb sau donație a proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul orașelor, comunelor și județelor.
 • Prefecții vor putea fi membri de partid
 • Se vor acorda pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.
 • Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.

„Un mare pas pentru reforma administrației locale și centrale” – Ionuț Apostu, viceprimar Buzău


„Noul cod administrativ este modern, aplicabil, și va duce la o mai bună funcționare a statului” – Sebastian Radu, deputat PSD Buzău

 

Citește și articolul: Idee originală a unei pensionare. Iată și o poză de aproape. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

10 comentarii la „Se reformează primăriile! Pas înainte pentru modernizarea accelerată a României

 • Ne modernizam? Infiintam consiliile populare?
  Privilegii,pensii si dreptul primarilor de a tăia si spânzura.
  Super reforma,chiar ,,moderna”!!!

 • Astea sunt „sucesurile” politice „marca PSD”,tovarasu Ciolacu? Chiar credeti ca puteti ETERNIZA hotia,prostia,ticalosia,faradelegea,……..Credeti ca daca introduceti intr-o lege un lucru bun si 19 ticalosii chir ii mai putei pacali si fraierii pe toti? Ma indoiesc!…………………Pana la urma ,o sa dati si voi „socoteala” pentru toata „democratia” asta trandafirie pe care vreti sa le-o bagati pe gat romanilor.

 • Mafia e tare Anfp nu doarme plecati rusine fac demersurile la …….. nu ajung smecheriile UE fonduri cucu ……

 • Ce bine! O sa votam psd ul la nesfarsit! Dezvoltarea e accelerata, lumea e multumita….suntem fericiti! Sa vezi autostrazi, trenuri rapide, spitale…sa vezi de acum nenicule ce o sa fie!

 • Deci au legalizat angajarile pe fata pe baza de pile de partid si concedierile pe acelasi criteriu.
  Nu stiu de ce dar pare neconstiutionala rau, dar nu e problema ca si CCR e tot angajata pe baza de pile de partid de la PSD si nu o sa recunoasca ca e neconstitutional desi scrie in Constitutie negru pe alb ca este.

  Pe langa asta, tocmai si-au pe langa pensia normala niste pensii speciale de mii de euro cadou.

 • In loc sa mareasca publicitatea locurilor, ei s-au asigurat ca micsoreaza astfel incat sa nu aiba nimeni altcineva sansa de a se inscrie decat aia care au pila la partid si stiu cu 3 luni inainte cand vor fi posturile ocupate si stiu chiar si rezultatele.
  Oricum inainte nici nu se publicau in termenul legal. Uneori se puneau in mod public exact in ultima zi, astfel incat chiar daca erai pe faza, era imposibil sa te inscrii. Asta era si scopul pana la urma, sa nu faca nimeni concurenta candidatului care trebuie. Si mimau intre ei concursuri ca sa para ca le organizeaza legal.

 • Interesant…
  Pensii speciale
  Ma intreb de unde bani sa le plateasca???
  Ca vom avea din ce in ce mai putini contribuabili
  Tara se va imprumuta la nesfarsit si vom ajunge iar cu „jalba-n protap”
  Pacat de tine „tara bogata”
  In curand jumatate din tara va fi vanduta!
  Generatiile trecute,eroii cum imi place sa le spun,sigur se invart in morminte!
  Pacat,fiecare care se perinda la putere isi urmaresc interesele lor si ale celor din jur(jurul apropiat nu si al cetatenilor)

 • Dacă reformare înseamnă să-ți bați joc de banii contribuabililor, atunci e grav!

 • Dacă prevederile din Noul Cod Administrativ ar fi IN FAVOAREA TUTUROR CETATENILOR , evident că faptul ar fi de salutat ! Cum însă ceea ce se propune are în imensa majoritate a cazurilor satisfacerea unor interese strict personale, de grup sau de partid – mă îndoiesc de ” buna purtare ” a decidenților … indiferent de culoarea lor politică … Cine – fiind la putere nu și-ar băga deștele-n dulceață ? Să sperăm că primarii și adjuncții – bine stimulați pecuniar – nu vor face abuzuri grosolane și-și vor canaliza banii și forța de muncă pentru modernizarea localităților … In caz contrar, se va ajunge la o perpetuare a puterii și , în final, drumul se închide spre o … dictatură !…

 • O jignire la adresa acestui popor. Rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.