Se vor face plantări în golurile apărute după uscarea ulmilor

Dacă în privința coronavirusului încă mai există polemică inclusiv printre specialiști, ciuperca venită – tot din Asia – care atacă ulmii și îi usucă e certitudine.


Silvicultorii buzoieni, dar și specialiștii chemați în Crâng de la facultățile de silvicultură de la Brașov ori Cluj, au concluzionat că Ophiostoma novo-ulmi va suprima toți ulmii din Crâng.

Ciuperca nu-i nouă, atacă în valuri de prin 1950 și nu doar în Crângul Buzăului, ci și în alte păduri.

Formularea „Toma taie Crângul” e una mincinoasă, dar poate fi folosită electoral, în mod cinic, la buzoienii mai creduli din fire.

Foto: C-tin Jeleriu, șeful Ocolului Silvic Buzău, desprinzând coaja de pe un ulm uscat

Regenerarea Crângului se poate face natural, dar poate fi și ajutată de om prin plantări în golurile formate după dispariția ulmului.

„Sper ca la primăvară să începem plantările în Pădurea Crâng”, a anunțat, zilele trecute, primarul Toma.

În locul ulmilor se vor planta stejari și frasini.

În urmă cu trei ani în Parcul Crâng s-au plantat 775 de stejari în memoria eroilor buzoieni căzuți în Primul Război Mondial

Citește și:

loading...

7 comentarii la „Se vor face plantări în golurile apărute după uscarea ulmilor

 • Sper că la anul începem plantarea e ca și cum aș spune „sper să câștig la loto”. Probabilitatea e la fel de mare. Ne-am saturat de gargara acestui primar.

  Răspunde
 • Hai sa zicem ca Toma e bine intenționat. Dar după el? Poate la anu’, poate peste 5 sau 20’ j de ani. Vine unul rău cu pofta de tăiat tot Crângul . Ce o tot o fi nevoie de noi locuințe ca populația orașului s a înjumătățit.

  Răspunde
  • Nu este nevoie de plantări,pădurea se regenerează natural.
   În locurile în care s-au tăiat primii ulmi,pădurea s-a regenerat foarte frumos.
   Plantarea altor arbori nu înseamnă decât o cheltuială în plus,sau mai bine zis un comision substanțial.
   Din cei 775 de stejari plantați în memoria soldaților căzuți la datorie nu s-au prins nici o sută și o mare parte dintre ei s-au uscat pentru că în vara următoare nu au fost udați la timp corespunzător.
   Cei ce se laudă cu acei stejari le stau la dispoziție îm primăvară când vor fi înfrunziți să-i numărăm împreună.
   Nu este cazul să mai sruncați banii,faceți altceva util cu ei.
   Pădurea se regenerează singură.

   Răspunde
   • Șeful Parcului Crâng, ing. Nicu Tănase, absolvent Facultatea de Silvicultură Brașov: „„Nu-i adevărat. Cei care spun asta, că s-au uscat jumătate, sunt într-o mare eroare. Nu mă miră, nu sunt specialiști, aparențele înșală. Vă dau cifrele exacte. Că eu am grijă de ei în fiecare zi. Din totalul de 782 s-au uscat 17 în primul an și 10 în al doilea. Asta înseamnă 27 în total, stați să folosesc calculatorul de pe telefon, 27 împărțit la 728 dă 3,4%. O cifră foarte mică”

    Răspunde
   • Apoi, Toma e obligat să planteze, fie și doar să le închidă gura speculanților din politică ori proxi care repetă placa „Toma taie Crângul”.

    Răspunde
 • Tot silvicultorii ar fi putut da o idee să împrăștie semințe din mai multe specii si asa cu siguranță costurile ar fi fost minime dar si „aranjamentul”/menajamentul noului arboret ar fi arătat mult mai natural.
  Nu contest faptul că este o boală care usucă ulmii pt că am văzut și în alte zone, de fapt când ajunge la o anumită vârstă /diametru este atacat.
  Împrăștiați semințe cât mai multe de cireș, stejar, salcâm și veți vedea rezultate rapide. Si după plantați unde nu a mers.

  Răspunde
 • ca sa se spulbere orice urma de indoiala din partea alegatorilor trebuie sa vedem masuri concrete de intinerire a padurii crang si procesul ar trebui sa se repete pana se prind copacii ca am vazut multi dintre ei s-au uscat si mai au cu ei si un inginer silvic ,nu zic ca se vor si usca dintre ei , e normal dar nu majoritatea si unde se usuca sa se inlocuiasca.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.