Sebastian Radu a luat cuvântul în parlament: „Instituțiile trebuie să publice toate formularele solicitate pe internet. Fără cozi nesfârșite la ghișeu”. Legea a trecut!

Deputații au votat azi o nouă lege prin care se simplifică și se informatizează relația dintre cetățean și administrația publică centrală.

Noul act normativ obligă la publicarea din oficiu a formularelor, cererilor și informațiilor. Totodată se vor accepta copiile după actul de identitate în format electronic și se introduce posibilitatea plății prin POS a serviciilor furnizate contra cost.

De asemenea, relaționarea instituțiilor publice centrale cu beneficiarii se va face cu preponderență prin intermediul mijloacelor electronice. Se impune utilizarea la potențial maxim a paginilor de internet, informatizarea proceselor și procedurilor din instituțiile statului.

Deputatul Sebastian Radu, a votat pentru adoptarea acestei legi dar a și susținut-o activ. A luat cuvântul în timpul dezbaterilor finale pentru a-și îndemna colegii parlamentari să susțină o lege care va face din organele de specialitate ale administrației publice centrale un mediu mai performant.

„Prin adoptarea acestei legi arătăm că suntem capabili să ținem pasul cu tehnologia, că putem răspunde afirmativ cererilor cetățenilor și că ne dorim modernizarea și alinierea la standardele celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Posibilitatea de a găsi online formularele, numărul de drumuri necesare pentru a depune și obține un act redus considerabil, timpul mai mic de rezolvare a unor probleme administrative, toate acestea vor duce la îmbunătățirea relației dintre stat și cetățean. Iar acesta este, până la urmă, unul din motivele pentru care eu și colegii mei ne aflăm în Parlamentul României: să înlesnim comunicarea dintre cetățean și stat prin mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat deputatul de Buzău.

Printr-o altă modificare cetățeni sunt scutiți de efectuarea a nenumărate copii ale documentelor personale:

„Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deţinute sau gestionate de o altă autoritate sau instituţie publică, se iau direct de la respectiva autoritate sau instituţie dacă acest lucru a fost solicitat expres de beneficiarul serviciului public sau dacă există consimţământul expres al acestuia”.

Totodată, proiectul prin care se dorește modificarea și completarea unor acte normative, inițiat de mai mulți deputați și senatori, printre care și cei din județul nostru, a trecut luni de Senatul României cu unanimitate de voturi și urmează să fie trimis Camerei Deputaților.

„Dacă proiectul de lege va avea același parcurs ca până acum, în curând vor fi reglementate, repartizarea și înregistrarea trimestrială a profitului și efectuarea plății dividendelor în fiecare trimestru asociaților dintr-o societate comercială sau membrilor dintr-o cooperație” , a mai spus Sebastian Radu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.