Sebastian Radu, adrese către ministrul Sănătății și „Ordinul Asistentelor”

Implicare a deputatului Sebastian Radu în ajutorul asistentelor medicale după plângerile formulate de acestea în presa locală.

Parlamentarul buzoian s-a adresat ministrului Sănătății, președintelui Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, dar și membrilor Consiliului Național al O.A.M.G.M.A.M.R.

După analiza legislației, Sebastian Radu consideră că în mod eronat și nelegal membrilor Ordinului le este impusă o cotizație în cuantum de 1% din valoarea salariului de bază.

„Cotizația este definită ca o sumă fixă plătită de membrii unei organizații. Impozitul are la bază veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice. Vedem că practic O.A.M.G.M.A.M.R. solicită membrilor săi un impozit, prerogativă exclusivă a statului. În același timp dacă luăm în considerare că valoarea salariului de bază diferă, fiind vorba despre diferite tipuri de meserii, practicate în diferite condiții, suma pe care o plătesc membrii este diferită. Conform Constituției, cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Conform O.U.G. 144/2008, Ordinul are responsabilități delegate de autoritatea de stat, deci el reprezintă o autoritate. Unde mai este în acest caz egalitatea între cetățeni, între membrii pentru care se prestează aceleași servicii, cărora li se acordă drepturile egale și li se impun obligații egale? Cotizația și cuantumul acesteia trebuie reconsiderate și stabilite pe criterii corecte. De aceea, m-am adresat ministrului și forurilor de conducere ale Ordinului și sper că vor rezolva cât mai curând această situație care discriminează zecile de mii de membrii ai O.A.M.G.M.A.M.R..” – Sebastian Radu, deputat PSD Buzău

Șeful O.A.M.G.M.A.M.R, în conflict de interese ?

Mircea Timofte, starostele O.A.M.G.M.A.M.R la nivel național. El centrează, el dă cu capul

Deputatul buzoian Sebastian Radu a informat ministrul și asupra existenței unor proiecte de acte normative ale Ministerului Sănătății unde, ca persoană de contact și persoană responsabilă de elaborarea proiectelor este… dnul Mircea Timofte, tocmai președintele O.A.M.G.M.A.M.R. .

„Doresc să aflu în ce calitate elaborează proiecte de acte normative, primește sugestii, propuneri și observații dnul Mircea Timofte în cadrul Ministerului Sănătății. Avem, de exemplu, proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor de organizare și desfășurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale precum și în vederea dezvoltării abilităților profesionale pentru asistenții medicali generaliști, moașe și asistenții medicali. În cazul acestui proiect, Anexa 2 prevede avizarea de către O.A.M.G.M.A.M.R.. În același timp, fișa de avizare internă a proiectului de Ordin este asumată de Mircea Timofte – Asistent Șef, persoană responsabilă de elaborarea proiectului. Deținerea unei funcții în cadrul ministerului și pe cea de președinte al Ordinului în același timp mi se pare un conflict de interese care trebuie lămurit”, a adăugat Sebastian Radu.

Pe lângă cuantumul cotizației (destul de mare după creșterea salariilor din sănătate – 40-50 de lei pe lună), asistenții medicalei se plâng și de faptul că trebuie să promoveze anual două teste/cursuri (15 credite de curs). Fără obținerea a 30 de credite aceștia nu-și mai pot practica meseria. La Buzău, deschiderea de pe site-ul O.A.M.G.M.A.M.R a mai mult de două cursuri de tarifează cu 50 de lei.

Asistentele cer reducerea cotizației la 10 de lei/lună și eliminarea cursurilor și testelor anuale. Breasla asistentelor e singura din țară unde profesarea meseriei e condiționată anual de obținerea celor 30 de credite, indiferent de experiența și cunoștințele asistentei.

Pentru a se înscrie la concursurile organizate de spital, absolvenții școlilor sanitare trebuie, mai întâi, să achite o taxă de 100 de lei de înscriere în O.A.M.G.M.A.M.R. Altfel, nu pot participa la concurs. Dacă nu promovează examenul și nu primesc slujba O.A.M.G.M.A.M.R nu restituie banii.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

8 comentarii la „Sebastian Radu, adrese către ministrul Sănătății și „Ordinul Asistentelor”

  • Ce ne facem că și la sindicat este tot impozit(procent 0,8%). Sau acolo nu se pune?

  • Auras, unde a dispărut articolul legat de aplauzele pt. doamna Dancila, inclusiv comentariile? Ciudat nu?

  • Frumoasa treaba, cel ce reglementeaza situatia astfel incat o organizatie sa castige multi bani fara sa faca nimic si sa aiba dreptul de a interzice dreptul la munca oamenilor ce nu platesc cotizatie la organizatia respectiva e chiar seful organizatiei… nu miroase deloc a hotie aici.
    Asa se fac banii in Romania, fiecare isi face lege astfel incat el sa incaseze multi bani degeaba… si deaceea a ajuns tara asta atat de nenorocita incat si ca sa respiri trebuie sa platesti cotizatii peste cotizatii, daca nu vin baietii si te gazeaza pe unde te prind.

  • Asa este, scuze! Însă concluzia este clară, cel puțin pentru mine! Plătesc din buzunarul propriu o parte din ambitia personală a domnului Toma, suma probabil este destul de consistenta dacă nimeni nu pomeneste de ea, iar în ceea ce te priveste Auras, încearcă să prezinți astfel de lucruri ca nerealizari personale! Justificările inutile nu-şi au rostul! Respectând proporțiile, nici lui Ceausescu sau Dragnea nu le plăceau criticile, erau atotștiutori şi s-a văzut unde am ajuns…şi noi si ei!

  • Ce afaceri are acest Radu Sebastian ??? Hehe, băieții stiu

  • Domnul Radu Sebastian ar trebui să știe că în țara sunt si asistenți care lucrează pe salariul minim pe economie, si nu pot plăti taxa unica egală cu cea a colegilor din spital! De ce va gânditi doar la binele celor din sistemul public de sanatate? Pentru asistenții de la privat care au salariul minim pe economie taxa s-ar dubla, iar pentru cei de la stat ar scădea..cum vedeti acest aspect domnule Radu Sebastian? Cei care scrieti asemenea articole, coborâti din corcoduș fratilor, si gânditi inainte de a scrie! Sper ca stiti ca asistenții din medicina de familie , cei de la specialiști, farmacii, laboratoare nu pot plăti aceeași taxa ca cei din spital! In traducere libera: pentru cei cu salarii mari taxa ar scădea la jumătate, iar pentru cei de la privat care sunt platiti la fel ca muncitorii necalificați, taxa s-ar dubla! Transmiteți asta domnule ziarist domnului Radu Sebastian! Nu e corecta taxa unica pe tara!

  • Poate ar fi bine sa va interesati si sa aflati ca in afara de reteaua de sanatate de stat in Romania exista si o retea privata de sanatate unde profeseaza aproximativ 40% din membrii OAMMR (asistenti medicali geneneralisti, de laborator, de farmacie) cu salarii negociate, mici, minim pe economie, care au aceleasi obligatii catre organizatia profesionala si care nu au de unde sa plateasca acesata taxa unica. Organizatia profesionala exista in toate tarile, toate au aceasta cotizatie. Sub nici o forma aceasta organizatie nu e a statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.