Sebastian Radu cere dreptate pentru românii stabiliți în străinătate

„E o absurditate”, a spus azi deputatul PSD Buzău.

Așa a considerat Sebastian Radu prevederea legală prin care românilor stabiliți cu domiciliul în străinătate li se iau cărțile de identitate (pentru a rămâne doar cu pașapoartele).

Deși e o aberație, aceasta e în vigoare conform parlamentarului buzoian de 13 ani.

Sebastian Radu a a dat ca exemplu cazul în care românul respectiv depune pașaportul la un consulat pentru a obține o viză, caz în care rămâne fără niciun document de identitate (și nu mai poate pleca într-o altă țară, unde ar avea o urgență de pildă).

„Când anunță că și-au stabilit domiciliul în străinătate, românilor li se retrage Cartea de Identitate! Legea spune că cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România. Dar ce fac acești oameni când depun pașaportul la consulat pentru o viză și până îl pot ridica ? Aceștia nu mai pot călători deoarece nu au asupra lor un document de identitate valabil. Asta este practic o restrângere a dreptului la liberă circulație” – a declarat Sebastian Radu miercuri în plenul Camerei Deputaților.

Deputatul buzoian, care este și secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat și care este soluția:

„E foarte simplu. Românii nu trebuie lăsați fără carte de identitate. Se poate elibera una nouă în care să se treacă noul domiciliu din străinătate, dar și eventuala reședință din România în caz că au una. Dar să nu fie lăsați fără buletin. Voi face demersuri către guvern pentru a emite o ordonanță de urgență. Așa putea iniția o lege în acest sens, dar ar dura prea mult. Nu este acceptabil să avem cetățeni care să se bucure de mai puține drepturi doar din cauza locului în care aleg să își stabilească domiciliul”.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  Toma: „Comp. de Apă e organizație paramilitară ?”. Primarul susține că Dincă i-a făcut o propunere „indecentă”  CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

4 comentarii la „Sebastian Radu cere dreptate pentru românii stabiliți în străinătate

 • Românii care sunt stabiliți în străinătate de obicei nu au pe numele lor vreo locuință în România.În aceste condiții sunt luați în spațiu pe viață de rude.Locuința celui care l a luat în spațiu pe românul stabilit în străinătate devine locul de corespondență a românului din străinătate.Cui îi convine așa ceva,nu cumva vorbim de domicilii fictive?

 • Asa e cand ai mintea odihnita ca n-ai ce face in Parlament. Inventezi probleme unde nu exista, ba mai mult generezi probleme reale de frauda si fals.
  Eu ma intreb cum oare supravietuiesc americanii, care NU AU BULETIN, nici nu stiu ce e ala pentru ca la ei in tara nu exista echivalentul unui buletin, singurele acte ale unui american pot fi Pasaportul sau Permisul de Conducere, si vad ca o duc bine asa, fara Buletine.

 • Aceeași poveste interesantă Este cu CNP. De fiecare dată când am ceva de rezolvat mi se cere CNP. eu sunt în schimb cetățean austriac și noi nu avem așa ceva, este numai o invenție românească. În România dacă nu ai CNP nu exiști…

 • CNP exista peste tot, in afara i se spune SSN (Social Security Number).
  Chiar in Austria ti se aloca un SSN, nu stiu ce fel de cetatean esti daca nu ai asa ceva, probabil te consideri cetatean doar din cauza ca locuiesti pe acolo, dar asta nu te face cetatean.

  Ce e adevarat e ca multe tari nu au practic echivalentul unui buletin ca al nostru, cu date complete si poza.
  De obicei ti se ofera un card SSN, dar care nu e decat un card pe care e inscriptionat numarul tau SSN.
  Ca documente cu poza si date exista Pasaportul si Permisul de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.