Sebastian Radu, demersuri pentru ajutorarea copiilor: „Se va înființa Avocatul Copilului”

Deputatul PSD de Buzău, Sebastian Radu, este unul dintre principalii susținători ai înființării instituției „Avocatul Copilului”.

Proiectul de lege, după ce a trecut în unanimitate prin Comisia pentru Sănătate și Familie – al cărei membru este Sebastian Radu – a primit undă verde și în plen.

Camera Deputaților a adoptat cu 278 de voturi proiectul de lege care creează creează cadrul legal pentru înființarea Avocatului Copilului. Funcția va fi  îndeplinită de un adjunct al Avocatului Poporului, care va acționa pentru protecția și promovarea drepturilor copilului.

Proiectul de Lege vine ca un răspuns la recomandările făcute de Comitetul ONU de la Geneva care încurajează România să revizuiască statutul și eficiența Avocatului Poporului și să promoveze o nouă structură mai eficientă în primirea / gestionarea plângerilor legate de încălcarea drepturilor copiilor.

„Este un progres făcut în direcția bună de către actuala legislație în ceea ce privește drepturile copilului. Dacă până acum aveam un adjunct al Avocatului Poporului care printre alte atribuții se ocupa și de domeniul acesta, acum va exista o persoană desemnată special pentru a se dedica exclusiv protejării drepturilor celor care sunt încă prea mici pentru a se putea apăra singuri.”- Sebastian Radu, deputat, membru în Comisia pentru sănătate și familie.

Conform modificărilor pe care le va aduce acest proiect de Lege, Avocatul Copilului va acționa în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani. Va putea soluționa sesizările făcute de copii sau de reprezentanții acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului, va colabora cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care va considera necesar, va sesiza autoritățile competente.

„Încurajarea participării la luarea deciziilor care îi privesc, evident după o anumită vârstă, mi se pare o acțiune esențială în educarea și responsabilizarea adulților de mâine. Atunci când implicăm tinerii în procesul de realizare a politicilor care îi afectează am putea avea ca rezultat oameni activi mult mai bine pregătiți, a căror ocupație se pliază pe talentul nativ într-un domeniu sau altul, cetățeni mult mai interesați să protejeze la rândul lor drepturile de care la un moment dat au beneficiat”- Sebastian Radu.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului face parte din categoria legilor organice și a fost înaintat Senatului pentru a fi dezbătut.

Dacă este primit la fel de favorabil și de senatori, în curând Avocatul Copilului va fi o instituție funcțională și activă.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.