Sebastian Radu, dușman pe față al acestui obicei. „E o urgență de sănătate publică!”

Conform statisticilor, în fiecare zi mor 115 români ca urmare a efectelor fumatului!

Sub presiunea acestor cifre, dar și a prilejului oferit de Ziua Mondială fără Tutun, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Pneumologie au organizat o masă rotundă.

Tema a fost „Tutunul distruge inimi! Respiră sănătate!”, iar discuția s-a purtat la Parlament în cadrul Comisiei pentru Sănătate.

La dezbateri au participat Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, parlamentari, reprezentanți ai asociației pacienților, directorul Institutului de Sănătate Publică, profesioniști din domeniul sănătății inimii, pneumologiei, prevenirii și combaterii consumului de tutun.

Printre participanți s-a aflat și deputatul buzoian Sebastian Radu (PSD), membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, care s-a arătat îngrijorat de ultimele statistici:

„Sunt conștient și îngrijorat de efectele nocive ale tutunului asupra sănătății. În doar 4 ani, din cauza fumatului, au decedat mai multe persoane decât în cele două Războaie Mondiale la un loc. A crescut alarmant și incidența infarctului la tineri. A devenit din ce în ce mai clar că sunt necesare mult mai multe măsuri și programe aplicabile în acest domeniu” – Sebastian Radu

Organizatorii au convenit că (și) în România consumul de tutun reprezintă o situație de „urgență de sănătate publică”. Prin aducerea la aceeași masă a tuturor celor implicați , s-a discutat ce modificări legislative se impun. Mai ales că ales că fumatul, spre deosebire de alte cauze provocatoare de deces, poate fi prevenit.

„Starea de fapt de acum nu mai lasă loc de declarații politice. Este momentul în care trebuie să avem inițiative concrete în privința reglementării tutunului și a produselor care promovează fumatul. Tinerii sunt expuși la tot mai multe produse din tutun promovate ca mai puțin nocive decât țigările clasice, dar trebuie să privim adevărul în față: fumatul, indiferent de forma pe care o îmbracă, este nociv și atât. Este cazul ca fiecare dintre cei care avem putere de decizie să ne sprijinim reciproc în susținerea proiectelor care să se adreseze tutunului și nicotinei, nu doar țigărilor. Să reglementăm ambalajele neutre pentru toate aceste tipuri de produse, vânzarea lor în spații nemarcate de reclame atrăgătoare, să actualizăm definiția fumatului și, foarte important, să ne asumăm public decizia de a lupta pentru prevenirea consumului de tutun și nicotină și scăderea numărului de fumători activi, pasivi sau „la mâna a treia” – Sebastian Radu

Deputatul buzoian a ținut să laude titlul campaniei împotriva tutunului din Republica Moldova: „Tutunul frânge inimi.” Consideră că este perfect cuprinzătoare a tot ceea ce implică fumatul și efectele devastatoare pe care le are asupra fumătorului și celor dragi lui, dar și a oamenilor nevinovați afectați de fumatul pasiv.

Citește și articolul: Reprezentanții LIDL au venit ieri la Primăria Buzău. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Sebastian Radu, dușman pe față al acestui obicei. „E o urgență de sănătate publică!”

  • Ce spune domnul deputat Sebastian Radu despre faptul că pacienții de la Spitalul Săpoca Bz fumează în interior deși nu au aprobare de la minister?

  • Celor care țin neapărat să se lase de acest … ” vițiu ” total costisitor și neproductiv le ofer o ” rețetă ” dintr-un vechi ziar românesc, ” Universul ” , din 1929 , care , pe prima pagină titra următoarele : ” Cumu să ne lăsămu di fumatu prin metoda englezească ! ” … In rezumat : cînd avem poftă de a aprinde o țigară luăm un pahar de 250 ml , îl umplem ochi cu apă de la robinet ( cișmea, zicea ziarul … ) și-l dăm pe gât,pe nerăsuflate, dintr-una cum se zice … Dorința de a mai fuma se estompează 95 % pentru următoarele 2-3 ore, iar cînd reapare pofta, se repetă … scenariul cu paharul. După cca. o juma de zi se aude apa băltăcăind în burtă dar efectul e garantat ! La mine metoda a avut efect incredibil de bun, după 3-4 zile uram fumul de țigară și pe … fumători (!) … Insă, atrag atenția, greul ăncepe de-abia atunci, cînd începe … sevrajul ți se manifestă cu amețeli puternice, transpirații, senzații de vomă. indispoziție sufletească … dar, odată trecute asemenea neplăceri ( 4-5 zile ) vă garantez satisfacții de natură morală și chiar pecuniară – de nedescris ! Incercați și Dvs. Succes la … apă …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.