Sebastian Radu: „Sunt trei îmbunătățiri ale votului românilor din străinătate”

Deputatul PSD de Buzău Sebastian Radu a fost unul dintre inițiatorii noii legi care va ușura mult votul românilor din diaspora.

Modificările vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români din diaspora. Ca secretar al Comisiei permanente pentru comunitățile de români din afara granițelor țării am avut de multe ori ocazia să vorbesc cu aceștia și să înțeleg că au nevoi diferite față de cei care votează în țară din cauza programului sau a distanțelor mult mai mari între locurile în care trăiesc și secțiile de votare. Evident, nu avem posibilitatea să replicăm sistemul național al secțiilor de votare aproape de casă pentru fiecare, dar putem încerca să oferim condiții cât mai bune pentru exercitarea dreptului de vot.”-Sebastian Radu

Noile prevederi introduc posibilitatea ca alegătorii din diaspora să voteze pe parcursul a trei zile, începând de vineri de la ora 12:00, posibilitatea de a vota la alegerile parlamentare și prezidențiale prin corespondență cu înregistrarea prin înscrierea într-un formular online, organizarea secțiilor de votare pentru localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători, cu acordul autorităților din statul gazdă, generarea listelor suplimentare în format electronic, dar și extinderea termenului până la care se poate vota, 23:59, în cazurile în care prezența la secțiile de votare face necesar acest lucru.

„La toate secțiile de vot, din țară și străinătate, la ora 21:00 se va evalua câte persoane așteaptă. Coroborat cu o mai bună definire a ceea ce înseamnă secție și local de vot, președintele biroului secției de votare va propune prelungirea perioadei pentru acești cetățeni. Mă bucur să observ faptul că instrumentele electronice încep să fie din ce în ce mai mult utilizate și că există deschidere spre utilizarea tehnologiei în domeniul electoral. De aceea, încurajez cât mai mulți români din diaspora să profite de aceste variante, să se înregistreze on-line. De asemenea, să își anunțe intenția de a vota într-un anumit loc pentru ca statul român să poată organiza secții de votare conform procedurilor” – Sebastian Radu, deputat PSD Buzău.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și se va aplica începând cu alegerile prezidențiale din noiembrie.

loading...

Un comentariu la „Sebastian Radu: „Sunt trei îmbunătățiri ale votului românilor din străinătate”

  • Mai pesedistilor corupti,singurul lucru bun ar fi sa dispareti din peisaj.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.