Șeful armatei de la Buzău. Abia ce a venit și se pensionează. Domnule general Vișan sunt mai importanți banii decât onoarea ?

Situație jenantă în care e pusă armata de la Buzău.

Noul comandant al Diviziei II Infanterie Getica a decis după nici trei luni de șefie să renunțe la comandă.

Dacă predecesorii săi, generalii Ciucă și Foca au fost nevoiți să părăsească sediul de pe Bd. Mareșal Averescu pentru că a venit ordinul de promovare în funcție, generalul Vișan s-a cerut a se promova la … o pensie babană.

Deci, ditamai funcția de comandant al unei asemenea armate a fost aruncată la coșul de gunoi pentru graba de a dobândi o pensie mai mare decât salariul.

Și în același timp, așa-zișii militari cu grade sforăitoare ne vorbesc nouă ăstorlalți, proștii de civili, despre patriotism, simțul datoriei, iubire față de țară.

Prin gestul dvs. domnule general Vișan ne-ați demonstrat încă o dată că pentru mulți dintre dvs. astea nu-s decât, vorba lui Eminescu, „cuvinte goale, ce din coadă au să sune”.

Sunt, domnule general, mii de civili buzoieni, de zeci de ori mai patrioți decât dvs., care-și fac zilnic datoria pentru țară, fiecare la postul lui de muncă. Strungarul în uzină, șoferul la volan, funcționarul printre hârtii, gunoierul cu mătura-n mână, constructorul printre cărămizi.

Toți aceștia, au făcut, fac și vor face mai multe pentru țară decât dvs. Adesea, pentru un salariu și o pensie de mizerie.

Ăia care mai apucă pensia și nu mor la serviciu, pe drum sau acasă. Pe ei nu-i mai bagă nimeni în seamă. Strungarul care a murit cu capul pe strung după 24 de ore în hală – piesa trebuia musai predată – nu e un erou, el nu-i îngropat cu onoruri, ci trimis în anonimat undeva la marginea cimitirului.

Iar de-ar fi să fie război, tot amărâtul ăsta de civil va fi încorporat și trimis cu arma în mână în linia întâi.


P.S. După publicarea articolului am fost sunat de mai mulți prieteni din armata buzoiană. Mesajul transmis este acesta:

„E un moment nefavorabil, domnul general Vișan a căzut la mijloc. Să știți că e un om deosebit, un militar adevărat, un profesionist. A condus acum câteva zile exercițiul militar de la Cincu, 25 de mii de militari prezenți, inclusiv partenerii militari. S-a descurcat onorabil. N-a venit la Buzău pentru a sta trei luni. Evident, că voia să stea mai mult. Să știți că în mintea lui s-a dus în ultimele zile o luptă cumplită. Decizia a luat-o rapid, în câteva ore. Nu s-a pensionat prematur. Avea, la 56 de ani, vârsta legală de pensionare”.

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

20 de comentarii la „Șeful armatei de la Buzău. Abia ce a venit și se pensionează. Domnule general Vișan sunt mai importanți banii decât onoarea ?

 • Onoarea nu mai este nicăieri în lumea de azi! Cel care a scris articolul este ,, lupul moralist”. Ce ar fi făcut el în această situație? Ar fi făcut la fel. Soluția este una singură și nu mai plecau atatia oameni. La fel ca la mame, trebuia limitată pensia și întrucât legea nu permite micșorarea trebuia impozitare cu 90% tot ce depășește o anumită sumă. Exemplu 1500 euro. Cei care ies cu 10000 lei vor ieși cu 7000 lei iar cei multi care ar avea 3000 – 3500 lei vor avea 2000 lei.

  Răspunde
 • Domnule ziarist sau ce esti de rahan eu zic ca omul acesta a facut mai multe decat tine nici nu ai par in cap la cate misiuni a fost dar ce sa faci astia sunt oamenii de 2 lei din romania adica lepre care cauta nodul in papura!

  Răspunde
 • Bai javrelor, voi doi astia care stiti voi ce e armata, vedeti-va de treaba ca asa e in toata armata. are dreptate ziaristu,asta e o nesimtire iesita din comun,dar ne-am obisnuit cu ea si ni se pare normal.

  Răspunde
 • Patriotism ???? Ce este ala??? Referitor la un comentariu anterior…
  Ce a facut ma generalul asta ? A fost in teatrele de operatiuni si a stat in corturi sau birouri la aer conditionat nu a facut garda in foisor, nu a fost iesit in teren si s-a intors de acolo cu calificativ foarte bine sau exceptional. Face cumva instructie la 40 grade plus sau la minus 20? Va spun eu ce fac astia cu multe grade pe umar….pleaca in „misiune”de la o garnizoana la unitati si mananca si beau ca porcii pana capela pe sub masa. Nu vorbesc in necunostinta de cauza

  Răspunde
 • Oricine poate sa faca ce vrea atata timp cat ii este permis prin lege… Nu inteleg care e problema… Omu a muncit si a invatat pentru acea functie. Daca doriti banii lui faceti ce a facut el!

  Răspunde
 • Din pacate ca in orice domeniu se urmăresc doar banii! Biserica mulge bani,parlamentul mulge bani,senatul mulge bani,poliția mulge bani si nu in ultimul rand armata care mulge cei mai mulți bani si este doar o gloată de bețivi si afemeiati! Profesioniștii au iesit de buna voie la pensie sau au renunțat din cauza marsaviilor care se fac in acest sistem numit armată!
  Vreau sa le transmit tuturor celor care au fost răniți in teatre ca nu am niciun respect față de voi si a mi pare nespus de rau ca a ti fost premiați pe banii noștri cand voi defapt sunteți doar niste mercenari care merg in teatre sa faca bani!
  Mergeți sa faceți bani la fel cum merg toți oamenii normali la muncă numai ca ei daca îsi pierd viata sau raman cu sechele nu sunt aplaudati si remunerati ca voi domnilor mercenari!
  Sunt o gloată de muls bani.

  Răspunde
 • Nu-i mai judecați pe alții! Judecații pe cârmuitorii neamului! Când nu mai ai încredere în comandantii tăi, nu-ți rămâne decât sa să pleci cu onoare, Altfel inseamnă că te lași prostit! Cat de mult ți-ai iubii meseria, trebuie sa simți că ești prețuit.Atunci când munca ta nu are valoare în ochii celorlalți, nu poți rămâne indiferent!E ca și cum ți-ar calca onoarea aia, despre care vorbesti, in picioare, pentru ca onoarea, înseamnă munca ta!

  Răspunde
 • As vrea sa ii scriu cateva randuri ,, domnului Costel” : Esti un frustrat de doi bani care habar nu ai ceinseamna sistemul militar. Oamenii raniti in teatrele de operatii sau cei care au participat acolo, nu au nevoie de respectul tau. ,,Betivi si afemeiati” or fi fost tatal si bunicu tau, daca ai deachide putin ochii aia, sparti probabili de o posirca de tuica, facuta din cine stie ce, ai vedea ca sunt tot mai multi tineri care isi intemeiaza familii dupa ce intra in armata. Onoarea si respectul fata de tara exista in militari, nu fata de system. Asta ar trebuii sa vedeti ,,domnule Costel”. Oamenii nu au nicio vina de ce se intampla sus.
  A P.S.: BANII aia furati de care zici, nu ajung jos la oamenii MApN-ului!
  Poate cand o sa te trezesti din matolalea vodcii e ultimul drum, o sa vezi si acest mesaj.

  Răspunde
 • Din punctul meu de vedere sunt fff multi bani ptr aceasta funcție, nu a fost război în tot acest timp în care a activat acest domn general. Cât despre cei răniți în teatrele de operații nici nu trebuie amintiți, pleacă singuri de buna voie la fel cum pleacă ceilalți la cules de căpșuni. La plecarea în misiune ai șansa să renunți, Dar din contră apelează la tot felul de pile si relații să plece.

  Răspunde
 • Este singurul mod in care un militar activ poate sa protesteze impotriva atacurilor nejustificate ale celor aflati la putere impotriva militarilor.

  Răspunde
 • Am citit cu atentie comentariile mai multor persoane. Nu sunt din sistem dar domnul Visan are o calificare destul de buna(am citit despre cariera lui tot in presa). A avut o singura misiune in Irak „Datorită vastei sale experienţe, în anul 2005 a fost detaşat în Irak, ca locţiitor al şefului operaţiilor la Divizia Multinaţională Centru-Sud/ MND-CS în cadrul Operaţiei „IRAQI FREEDOM”. În acelaşi timp a fost reprezentantul naţional al României în Irak.(informatie din presa).
  In concluzie as putea spune ca a fost un militar de cariera si care a mai si studiat. Cu toate acestea consider ca o pensie de 7000 lei este mai mult decat suficienta pentru activitatea lui. De ce atat? Pentru ca pe toata perioada activitati in MAPN a beneficiat de indemnizatie pe perioada studiilor si cand a fost in Irak a fost platit pe masura. De asemenea, nu sustin ideea de a rasplati un cadru militar cu o pensie astronomica, avand in vedere ca nu si-a riscat viata pentru aceasta minuntata tara. Sa nu uitam care este rolul unui „comandant” intr-o unitate militara(AC functioneaza extrem de bine in baza militara). De onoare nu vreau sa vorbesc…a disparut de mult din armata noastra.

  Răspunde
 • ONOAREA E CA SI INEXISTENTA, TOTUL SE REZUMA LA BANI! – NU MAI FOLOSITI CUVINTE MARI, ELE NU MAI AU REZONANTA IN LUMEA ACTUALA!

  Răspunde
 • Domnu’ Tereaca, Un pic de documentare inainte de a varsa oala cu laturi in capul unui om nu ar strica. Asta inseamna sa fii jurnalist, nu scarta-scarta pe hartie. Generalul de brigada Visan are varsta de pensionare, sunt coleg de liceu militar cu el. Din 56 de ani, cat are acu’, 42 ii are in uniforma si 38 servind patria sub juramant. Mata’ cu ce te poti lauda?

  Răspunde
  • Cu un gest necugetat, luat de val, domnul Visan si-a batut joc de cariera dansului! Nu lasi o unitate precum cea de la Buzau doar ca sa iei o pensie mai mare! Eu in cariera am avut adesea oferte mai mari din punct de vedere financiar. Dar nu am plecat cată vreme era nevoie de mine în locul respectiv. Datoria înaintea banilor! Și lucram la niste amarate de ziare locale, in privat, si nu la ditamai armata!

   Răspunde
 • Am ajuns sa cautam justificari la astfel de………..personaje??? Tragic. Sunt curios, cati dintre voi aveti cu adevarat habar de situatia Armatei Romaniei? Caca Romania la generali…….. Vorbim de patriotism, cereti infectilor ca tinerii sa mearga sub arme cand Tara o cere, iar voi la o pensie si cateva stele pe umeri va luati talpasita din armata ca doar v-ati atins scopul. Sa va spun ceva ba generalilor de tinichea, NICIODATA, O TARA PE TIMP DE PACE NU A AVUT ATATI generali (armata, SRI ,SIE, POLITIE etc.) LA CATI A CACAT ROMANIA IN ULTIMII ANI!!!! SI SA VA MAI SPUN CEVA LA CATI GENERALI SUNT PE ATAT DE PROST ECHIPATA E ARMATA, SI POT CONTINUA LA NESFARSIT BA GENERALILOR, LASILOR.

  Răspunde
 • Faptul ca a iesit la pensie inseamna ca a dat dovada de onoare militara! Nu a suportat umilinta provocata in ultima vreme!

  Răspunde
 • Era o prelucrare frumoasa cu apararea aerului despre placutul existential a protectiei de sine si oferirea exemplului normal informativ pentru corect ca absolut

  Răspunde
 • Bine ca cei din M.Ap.N si Guvern prin Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare (223/2015) au uitat si isi bat joc iar de fostii militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45), din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate ca au realizat vechimea minima in specialitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specealitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specealitate de 15 ani nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, de aceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specealitate si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015) vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata (fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak), avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani (actualmente 31 ani vechime cumulata )? si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata, pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015. Eu cred ca am fost discriminati din toate punctele de vedere, tinand cont de CONSTITUTIA ROMANIEI.art.16.alin.1 si 2: (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege. Cu toate acestea cei din MApN sunt indiferenti la aceasta situatie, fara sa tina cont macar de art 2.lit.a,b si f din legea 223/2015. „Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat sunt urmatoarele: a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti participantii la acesta; b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege; f) principiul recunostintei fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si familiile acestora pe timpul carierei”.
  Se acorda in continuare un tratament discriminatoriu fostilor militari angajati, trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor conf.Leg.384/2006.art.45, fata de cei in activitate. cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21), in care la vechimi egale in armata si in viata civila cei in activitate beneficiaza de scaderea grupei de munca, iar cei in rezerva NU. Ar trebui sa se respecte macar art.2.lit.b din Leg.223/2015, la care cei din MApN vad ca nici acum prin proiectul de modificare a legii pensiilor militare nu au venit si cu reglementari in acest sens. De aceea va rog respectuos sa faceti public aceasta situatie de DISCRIMINARE.
  Va multumesc anticipat!

  Răspunde
 • Bine ca au hacuit astia pensiile militare. Astfel incat un soldat/gradat profesionist se va pensiona cu colosala pensie militara nesimtita de … 620 lei. Asta inseamna 65% din solda de SGP. Dupa minim 25 ani sau 40 ani in serviciul militar, tot aia este. Nato, frectii, trestii ….

  Răspunde
 • Pentru cei care vorbesc și scriu fără să aibă un minimum de cunoștințe despre subiectul în cauză: mergeți în trecut și luați-vă ,,licența bunului simț „(cei 7 ani de acasă)!
  S-a terminat de mult cu conceptul ,,apărării întregului popor”, domnule Tereacă! Dumneata nu ești jurnalist ești țață nu de curte ci de șanț!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.