Șeful RER Buzău: „Cum să acordăm reduceri, dacă ei ne amenință cu amenzi ?”

Uniunea Europeană e cu ochii pe România din pricina gunoiului.

Mai exact, din cauza faptului că românii încă nu s-au deprins cu practica extragerii din gunoi a reciclabilelor.

Astfel că UE a impus via Guvernul României sancțiuni orașelor care care nu reciclează.

„Vecinii noștri de la Brăila au fost penalizați anul trecut cu 9 miliarde de lei vechi. De ce ? Pentru că ei n-au avut un program viabil de reciclare. Noi, la Buzău, n-am primit niciun leu amendă. Și asta mulțumită RER. De „vină” sunt atât  programul sacul galben, cât și investiția făcută de RER în stația de sortare de lângă groapa de gunoi de la Gălbinași”, s-a lăudat Liviu Mocanu, directorul RER Buzău.

În 2018 necesitatea reciclării s-a acutizat. Guvernul României a impus orașului Buzău, conform șefului RER SUD, obligația ca un procent uriaș din totalul gunoiului trimis la groapa de la Gălbinași – 35% – să se recicleze.

Pe acest fond, consilierul „Bebe” Ionescu a trimis spre aprobare la Primăria Buzău un proiect ce prevede acordarea de reduceri proprietarilor/asociațiilor care reciclează:

– reducere de 5% din valoarea facturii dacă se colectează minim 3kg/gospodărie, apartament/lună;
– reducere de 10% din valoarea facturii dacă se colectează minim 5kg/gospodărie, apartament/lună;
– reducere de 15% din valoarea facturii dacă se colectează minim 8kg/gospodărie, apartament/lună;

Șeful RER Buzău nu e însă de acord:

„Îmi pare rău, dar nu putem acorda facilități câtă vreme guvernul și UE ne bagă sula-n coaste să reciclăm. Ei nu vorbesc deloc de facilități, ci dimpotrivă, de sancțiuni. Cine nu reciclează e amendat. V-am dat exemplul celor de la Brăila. De aceea, consider că proiectul domnului Ionescu ar fi trebuit să prevadă în primul rând sancțiuni pentru cei care nu reciclează! Or, dânsul a pus căruța înaintea boilor. Cum să acordăm facilități gospodăriilor care colectează 3 kg/lună, câtă vreme guvernul impune să se strângă  6-7 kg pentru că altfel ne amendează ?”

Proiectul lui „Bebe” Ionescu va fi analizat de consilierii locali în ședința CLM din luna aprilie (click AICI pentru detalii).

Consilierul PNL admite că acesta prevede doar facilități pentru cei care reciclează, nu și sancțiuni pentru cei care n-o fac. „Am prevăzut și eu sancțiuni, dar doar pentru cei care aruncă sunt nesimțiți și pun sacii cu gunoi menajer în pubelele pentru sacul galben”, a precizat Ionescu.

loading...

5 comentarii la „Șeful RER Buzău: „Cum să acordăm reduceri, dacă ei ne amenință cu amenzi ?”

 • Acum 10 ani, o firmă daneză s-a oferit să realizeze la Buzău o stație de producere agent termic gratuit pentru oraș, prin incinerarea gunoiului menajer. Primarul Boșcodeală și Cezar Preda, pe atunci consilier municipal, i-au trimis la plimbare, ca să rămână afacerea „gunoiul” la mâna lor. Firma era adusă aici de buzoianul Vasile Stoian, fost ambasador al României la Copenhaga, care voia să facă și el ceva bun pentru orașul lui. Ghinion, buzoienii au făcut scurtă la mână votându-i primar și deputat pe cei doi escroci incurabili care le-au urat „Să trăiască bine!”

  Răspunde
 • Fara concurenta, nimic nu se va intampla in targ.Cu spaga, nici un intreprinzator onest nu mai vine in Buzau. Vreau sa-l vad pe primarul Toma, ca rezolva problemele buzoienilor, luptand pentru reducerea tarifelor practicate de soc fara concurenta. Si apropo, pe Marghiloman atat de promovata pe tvuri si masmedia, e o badjocura la banii publici. Cine a semnat receptia?

  Răspunde
 • Bai ceafa lata ( de la atati bani mancati pe moca ) cum faci tu colectarea aia selectiva in aceeasi masina? Trimite cate o masina pentru fiecare tip de gunoi. Oamenii muncesc ca prostii degeaba sa selecteze separat gunoiul pe care tu ( sistemul coordonat de tine ) il pune la un loc on aceeasi masina. Degeaba s-a investit atata in acele sisteme ingropate de selectare a gunoiului, cand acesta se pune la gramada. In felul asta este clar ca nu ajungi niciodata la cantitatea de gunoi reciclat care se cere ( pentru ca nu vrei tu, sunt interese la mijloc…).

  Răspunde
 • astia o sug prin batista, dar nu ridica macar gunoiul strans pana acum.De exemplu azi in vadu-pasii gunoiul n-a mai fost ridicat.Eu unul o sa-l duc in fata primariei si o sa-l rastorn acolo.Tu ce zici Tereaca despre aceasta problema ?!?!

  Răspunde
 • Nu știu , zic și eu așa .Nu s-ar putea confecționa niște saci ,galbeni ,pentru sticle ,roșii pentru plastic ,albastre pentru gunoiul menajer ,sau cum îi împărțiți dvostră acolo ,și să se pună la vânzare asemenea saci ,într-o garnitură ,la magazine ,ca lumea să-i poată cumpăra pe toți odată ,după care să recicleze gunoiul …..?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.