Serie de patru documentare multipremiate, urmate de discuții

KineDok te scoate la cinema! Cel de-al șaselea sezon KineDok se instalează pentru o lună în Buzău.

În perioada 20 februarie – 11 martie 2021, puteți viziona patru documentare europene multipremiate din catalogul programului KineDok la Happy Cinema Buzău.

Proiecțiile sunt urmate de discuții antrenante cu invitați locali despre educație, stereotipuri etnice, experiența emigrării și viața din Nordul Europei.

Program:

27.02.2021, ora: 16:30 – „Distanța dintre mine și mine” (Mona Nicoară, Dana Bunescu, România, 2019)

Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut.

6.03.2021, ora 16:30 – „Profu” (Alex Brendea, România, 2019)

„Profu” construiește un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, îi urmărim efortul de a retrezi dragostea de învăţătură în elevi, schimbându-le astfel vieţile o dată pentru totdeauna.

11.03.2021, ora 16:00 – O pogorâre în maelstrom (Jan Vardøen, Norvegia, 2019)

Compoziția lui Philip Glass inspirată de nuvela ,,O pogorâre în Maelstrom” a lui Edgar Allan Poe devine ambianța sonoră a unei călătorii în peisajele deopotrivă lirice și aspre din Nordul Norvegiei. În acest documentar suntem alături de orchestra filarmonică arctică pe vârful muntelui Ryten unde interpretează muzica compusă de Glass chiar deasupra Moskenesstraumen. Muzica impresionantă și peisajele magnifice fac din piesa „O pogorâre în Maelstrom” o odă dedicată frumuseții și vieții aspre din Nordul Norvegiei. Filmul a luat premiul pentru cel mai bun documentar norvegian.

Ce este KineDok

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme și să participe la discuții cu invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ.

Organizator Național: Asociația One World Romania
Online: festival-oneworld.ro | kinedok.net
Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia)
Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei, UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi

Citește și:

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.