Spre deosebire de predecesorul său, Toma și-a ținut cuvântul dat față de eroii neamului

Monumentul Eroilor sau „Domul”, cum i se mai spune, din Cimitirul Eroilor, e de vreo cinci ani într-o stare critică. Din coloane, dar și din cele două bolți s-au desprins constant bucăți de zidărie, iar coloanele s-au crăpat din ce în ce mai mult. Specialiștii au avertizat de mai mulți ani asupra pericolului prăbușirii în cazul în care nu se va interveni pentru consolidare.

Subsemnatul a scris despre acest subiect încă din urmă cu cinci ani, însă vechea administrație, fie n-a fost interesată de subiect, fie a considerat că sunt prea mari cheltuielile de refacere.

Astfel că degradarea a continuat, iar pentru a nu se ajunge la rănirea vreunui trecător sau vizitator s-a trecut în urmă cu doi ani la împrejmuirea monumentului.

În campania electorală precedentă, primarului Toma i s-a prezentat acest caz și, la momentul respectiv, a promis că va aloca fonduri pentru refacerea lui. În premieră, astăzi, muncitori au început să lucreze efectiv la monument. 

„Vor lucra două firme diferite. Noi ne ocupăm doar de refacerea pardoselii și de întărirea coloanelor. O altă firmă se va ocupa de cele două bolți din care se desprinde zidăria”, ne-a declarat azi șeful de echipă.

Din cauza pericolului, de trei ani, ceremoniile de „Ziua Eroilor”, nu s-au mai ținut în cimitirul eroilor și au fost mutate în parcul de la Integral. Săptămâna trecută, cu prilejul acestui eveniment, primarul Toma a precizat:

„Lucrările costă în jur de 1,8 miliarde de lei vechi. Din câte am înțeles vor dura aproape 5 luni. Noi, de la primărie, ne-a ținut față de promisiunea făcută militarilor buzoieni, am alocat banii necesari reparațiilor. Anul viitor ceremonia se va ține la locul tradițional”.

Monumentul a fost ridicat între 1930 și 1932 în memoria soldaților români căzuți în primul război mondial. Dedesubt se află un osuar unde se află îngropați aproape opt mii de soldați români. 

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „Spre deosebire de predecesorul său, Toma și-a ținut cuvântul dat față de eroii neamului

 • Mai dom Primar , fa nene drumurile , ca ne-am saturat de lucruri ce nu intereseaza. Faceti drumurile si parcarile caci sun praf.

  Răspunde
 • Adriane, esti praf, tata! Cu siguranta o sa faca si drumuri si parcari si tot ce tine de utilizarea autovehiculelor in municipiul nostru. Si eu detin cateva autovehicule si sunt direct interesat de drumuri si parcari, dar ma intereseaza si astfel de lucruri ce tin de trecutul nostru. E vorba de memoria inaintasilor nostri care s-au sacrificat de-a lungul timpului ca niste cocalari ca tine sa vina sa scrie liber in ziua de astazi, astfel de prostii… Dezgustator!

  Răspunde
 • Faptul ca primarul s- a hotarat sa inceapa lucrarile de reparatii si consolidare a domului din Cimitirul Eroilor , este un lucru bun! Sa nu uitam ca aici isi duc somnul de veci ,mii de ostasi romanii, care si-au platit cu jertfa suprema, dorinta ca urmasii lor ,sa traiasca intr-o Romanie Mare, libera si independenta !
  Dupa caderea comunismului, nici un primar nu s-a implicat in rezolvarea problemei, ba mai mult, odisul Boscodeala ,a sustinut, ca monumentul respectiv, cade in sarcina ministerului culturii ?!
  Va felicit si va multumesc , domnule primar, chiar daca m-ati dezamagit in multe probleme !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.